Στην 8η θέση στην Ευρώπη τερμάτισε η Εθνική ομάδα ποδοσφαίρου ανδρών, μετά την ήττα της από την Πολωνία, με 3-2 σήμερα (Παρασκευή, 31/5), στο τελευταίο της παιχνίδι, για το Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου Κωφών, που ολοκληρώνεται αύριο (Σάββατο, 1/6), στην Αττάλεια της Τουρκίας. Τα γκολ της Εθνικής σημείωσαν ο Σκέμπι στο 39’ και ο Παυλόπουλος στο 89’, με τους παίκτες του Καρατζά να έχουν και 3 δοκάρια.

Το παιχνίδι ολοκληρώθηκε εν μέσω έντασης καθώς «άναψαν» τα αίματα με τους ποδοσφαιριστές των δύο ομάδων να πιάνονται στα χέρια, μετά από ένα σκληρό μαρκάρισμα σε παίκτη της Εθνικής μας, αλλά τελικά επικράτησαν οι ψυχραιμότεροι με τον διαιτητή να λήγει τον αγώνα και τους παίκτες των δύο ομάδων να πηγαίνουν στα αποδυτήρια.

Εθνική Ελλάδος (Γιώργος Καρατζάς): Ανδρεουσοπουλος, Τσιάνος, Σχοινάς, Γεωργιάδης, Καράμπελας, Σπίνουλας, Τσουτης, Παβλικοφσκι, Παυλόπουλος, Σκέμπι και Καλαμιώτης.
Αγωνίστηκαν και οι: Ιωαννίδης, Καραπιπερης, Γαλάνης, Μικελατος, Μπελτσιδης.

Το αποτέλεσμα αυτό αφήνει την ομάδα εκτός των Ολυμπιακών Αγώνων Κωφών, που θα διεξαχθούν στο Τόκιο το 2025, καθώς προκρίνονται η παγκόσμια πρωταθλήτρια Ουκρανία και οι 4 πρώτες από το ευρωπαϊκό.

Το χρονικό της Εθνικής στην Αττάλεια

Η Εθνική ομάδα αγωνίστηκε στο Β’ όμιλο των 5 ομάδων με αντιπάλους τη Γερμανία, την Αγγλία, την Ουαλία και τη Σκωτία.
Στην πρεμιέρα ηττήθηκε δύσκολα από τη Γερμανία με 1-0 στο 94΄καθώς οι παίκτες του Γιώργου Καρατζά, αντιμετώπισαν προβλήματα υγείας (ίωση Καραπιπερης-Σχοινάς και Τσεκούρας), αλλά υπήρχαν και σημαντικές απουσίες παικτών (Σκεμπι, Σπίνουλας) οι οποίοι ενσωματώθηκαν αργότερα.  
Με την Εθνική  αγωνίστηκαν για πρώτη φορά σε μεγάλη διοργάνωση οι νεαροί Τσούτης, Τζανίδης, Βαρβαρήγος και Παβλικόφσκι.
Εθνική Ελλάδος (Γιώργος Καρατζάς): Παππάς, Τσιάνος, Τρικαλίτης, Κοντογιάννης, Τσούτης, Γεωργιάδης, Μικελάτος, Ρουφας, Καραπιπέρης, Παυλόπουλος, Ιωαννίδης. Αγωνίστηκαν και οι: Καράμπελας, Τζανίδης, Παβλικόφσκι, Βαρβαρήγος.

Στο δεύτερο παιχνίδι με την Εθνική Αγγλίας, ήρθε η ήττα με το «βαρύ» 5-1,  με τους Άγγλους να πετυχαίνουν 4 γκολ στο τελευταίο 20λεπτο του αγώνα, καθώς η Εθνική μας αγωνιζόταν με 10 παίκτες από το 50΄λόγω αποβολής, με απευθείας κόκκινη στον Ιωαννίδη, με τους ανθρώπους της εθνικής μας ομάδος να τη χαρακτηρίζουν υπερβολικά αυστηρή.
Τα προβλήματα υγείας των παικτών συνεχίστηκαν με πολλούς από τους βασικούς παίκτες της ομάδος αν και ταλαιπωρούντο από γαστρεντερίτιδα (Τσιάνος, Μικελάτος, Τσουτης, Ιωαννίδης, Κοντογιάννης), αγωνίστηκαν κανονικά.

Εθνική Ελλάδος (Γιώργος Καρατζάς): Παππάς, Ρουφας, Τρικαλίτης, Κοντογιάννης, Γεωργιάδης, Μικελάτος, Τζανίδης, Καράμπελας, Παυλόπουλος, Τσιάνος, Καραπιπέρης.
Αγωνίστηκαν ακόμη και οι: Ιωαννίδης, Σχοινάς, Γαλάνης, Παβλικοφσκι, Βαρβαρήγος.

Στο τρίτο παιχνίδι ήρθε και η καθοριστική νίκη επί της Ουαλίας με 5-1, που την έφερε έναν αγώνα πριν την 8άδα της διοργάνωσης. Τα προβλήματα με ιώσεις και απουσίες που είχε η ομάδα ξεπεράστηκαν  και ο Γιώργος Καρατζάς είχε για πρώτο παιχνίδι, στη διάθεσή του όλους τους παίκτες.
Με χατ τρικ του Παυλόπουλου (19’, 37’ πέναλτι, 77’), ένα γκολ του Τσιάνου (59’) και ένα του Μικελάτου (79’), προσωρινά οι Ουαλοί είχαν μειώσει στο 29’ με τον Λέιτον-Τόμσον, διαμορφώθηκε το τελικό 5-1 για την Εθνική ομάδα. Καθοριστική για το αποτέλεσμα ήταν η προσθήκη έμπειρων παικτών όπως ο Σπίνουλας και ο Σκεμπι καθώς και των παικτών που ανάρρωσαν από τις ιώσεις, που τους ταλαιπωρούσαν, σχεδόν από την άφιξή τους στην Τουρκία.
Εθνική Ελλάδος (Γιώργος Καρατζάς): Ανδρεουσόπουλος, Τσουτης (63’ Μικελάτος, 90’ Τσεκούρας), Καράμπελας, Γεωργιάδης, Κοντογιάννης (90’ Σχοινάς), Σπίνουλας, Σκέμπι, Καραπιπέρης ( 90’ Γαλάνης), Ρουφας, Παυλόπουλος, Τσιάνος (78’ Παβλικόφσκι).

Το παιχνίδι της «8άδας»
Στο παιχνίδι με αντίπαλο τη Σκωτία, αρκούσε μια ισοπαλία στην Εθνική για να μπει στην «8άδα» της Ευρώπης και την πέτυχε.
Η Εθνική προηγήθηκε στο 89’ με γκολ του Παυλόπουλου οι Σκωτσέζοι είχαν την…απάντηση και στις καθυστερήσεις (94’) με απευθείας χτύπημα φάουλ ισοφάρισαν σε 1-1. Αυτό όμως δεν στοίχισε στους παίκτες του Γιώργου Καρατζά και με μια νίκη (5-1 επί της Ουαλίας) και μια ισοπαλία πέρασαν στην 8άδα, ως 3οι, στο Β’ Όμιλο. 
Η  εθνική ομάδα, είχε πολλές ευκαιρίες, να πετύχει γκολ, με τους Σκωτσέζους να μην την απειλούν σε κανένα σημείο του αγώνα, με το γκολ της ισοφάρισης να έρχεται από στημένη φάση.
Εθνική Ελλάδος (Γιώργος Καρατζάς): Ανδρεουσόπουλος, Τσιάνος, Καράμπελας, Κοντογιάννης, Γεωργιάδης, Σπίνουλας, Σκέμπι, Καραπιπέρης, Ρουφας, Παυλόπουλος, Ιωαννίδης.
Αγωνίστηκαν ακόμη οι: Τρικαλίτης, Μικελάτος, Τσουτης.

Ο προημιτελικός

Ένα γκολ στο τελευταίο 20λεπτο του αγώνα, ήταν αρκετό στους Γάλλους, να νικήσουν με 1-0 και να αφήσουν την Εθνική ομάδα εκτός «4άδας»  του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος ποδοσφαίρου Κωφών ανδρών.  
Το γκολ των Γάλλων πέτυχε στο 67’ ο Αντουάν Λε Μπιγκό  σ’ ένα παιχνίδι ισορροπημένο τόσο στο Α’ όσο και στο Β΄ ημίχρονο, με σφικτές άμυνες, που φαινόταν ότι όποιος σημείωνε το γκολ, θα ήταν και ο νικητής. Στο 60΄ο Γιώργος Καρατζάς έκανε αναγκαστική αλλαγή τον Ιωαννίδη, λόγω τραυματισμού, με τον Μικελάτο, τον οποίο έκανε αλλαγή στο 1ο λεπτό των καθυστερήσεων με τον Τσούτη.
Το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα στα τελευταία λεπτά των καθυστερήσεων αγωνίστηκε με 9 παίκτες καθώς αποβλήθηκαν με απευθείας κόκκινη κάρτα οι Τσαμπίκος Ρουφάς και Φώτης Τρικαλίτης.
Ελλάδα (Γιώργος Καρατζάς): Ανδρεουσόπουλος, Τσιάνος, Τρικαλίτης, Γεωργιάδης, Καράμπελας, Σπίνουλας, Σκέμπι, Ρουφάς,  Παυλόπουλος, Ιωαννίδης (60’ Μικελάτος, 90’+1’ Τσούτης), Καραπιπέρης.

 

Το ματς για «5-8»

Η «βαριά» ήττα με 5-1, από την αντίστοιχη της Γερμανίας, οδήγησε την Εθνική να αγωνιστεί για τις θέσεις «7-8».
Στο πρώτο παιχνίδι των δύο ομάδων στην πρεμιέρα η Γερμανία είχε νικήσει δύσκολα με 1-0, αλλά στο παιχνίδι για την 5άδα, οι πολλές απουσίες από κάρτες ( Ρουφάς , Παυλόπουλος, Τρικαλίτης), οι τραυματισμοί (Μικελάτος, Κοντογιάννης) και η κόπωση των υπολοίπων, οδήγησαν στη «βαριά» ήττα με 5-1 και την Εθνική εκτός 6άδας.

Από το Γραφείο Τύπου της ΕΟΑΚ