Ακόμη μια πρόκληση, που δεν είναι άλλη από την παρουσία τους στο βάθρο έχουν να αντιμετωπίσουν οι Εθνικές ομάδες ανδρών και γυναικών, στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα Καλαθοσφαίρισης Κωφών, που θα διεξαχθεί στη Μάλαγα της Ισπανίας (21-29/6).

 

Η εθνική ομάδα των ανδρών βρίσκεται ήδη στην ισπανική πόλη και στην 12μελή αποστολή περιλαμβάνονται οι: Απόλλων Δεληγιώργης, Μιχαήλ Γλύνης, Αιμίλιος Μίλιος, Ραφαήλ Πεταλάς, Ιωάννης Ειρηνάκης, Ιωάννης Βαβάτσικος, Παναγιώτης Ντικούδης, Γιώργος Τσαγκαρούλης, Παναγιώτης Βαϊόπουλος, Χρήστος Γκανατσάς, Ελισαίος Κοσκινάς, Δαμιανός Κωνσταντάρας.
Δεν ταξίδεψαν στην Ισπανία οι: Παναγιώτης Πήχας, Ευάγγελος Ντερτιλής και Παναγιώτης Δαούτης.
Μαζί με την ομάδα είναι  ο Ομοσπονδιακός προπονητής Βασίλης Γεραγωτέλλης, οι συνεργάτες του Γρηγόρης Τασιόπουλος και Μαρίνος Κωνσταντής, ο υπεύθυνος της ομάδος των ανδρών Κωνσταντίνος Γκανατσάς και ο αρχηγός αποστολής Χάρης Γιαννόπουλος.

Οι όμιλοι και το πρόγραμμα των ανδρών
Δύο όμιλοι των 4 ομάδων με την Εθνική να αγωνίζεται στο Β’ όμιλο με αντιπάλους την Ουκρανία, το Ισραήλ και την Πολωνία. Στον Α’ όμιλο αγωνίζονται οι: Ισπανία, Λιθουανία, Ιταλία και Σλοβενία.
Στην πρεμιέρα την Παρασκευή 21/6 αντιμετωπίζει την Ουκρανία (15:30, ώρα Ελλάδος). Την ίδια ώρα, την Κυριακή (23/6) αντιμετωπίζει το Ισραήλ και την Τρίτη (25/6) την Πολωνία (13:00, ώρα Ελλάδος)

Η εθνική γυναικών
Σήμερα (Τετάρτη, 19/6) αναχωρεί η Εθνική ομάδα των γυναικών, η οποία θα προσπαθήσει να πετύχει ό,τι και στο Παγκόσμιο, το περασμένο καλοκαίρι στην Κρήτη, να ανέβει στο βάθρο και σε ψηλότερο σκαλί.
Στην 11μελή αποστολή των γυναικών περιλαμβάνονται οι: Χρυσάνθη Χαϊνά, Σταυρούλα Κοτσιρέα, Αλεξάνδρα Κοτσιάφτη, Στεφανία Πατέρα, Ευαγγελία Σαρακατσάνη, Λαμπρινή Αγαγιώτου, Κωνσταντίνα Μπάλκογλου, Χρυσάνθη Βεράνη, Χρυσούλα Σιαπλαούρα, Γεωργία Τσαρουχα, Πετρούλα Τογα. Στην Ισπανία δεν ταξίδεψε η Μαρία Πουλορίνη. Στη Μάλαγα είναι μαζί με την ομάδα η ομοσπονδιακή προπονήτρια Φρόσω Δρακάκη, η συνεργάτης της Κατερίνα Χατζηδάκη καθώς και ο εκπρόσωπος του Δ.Σ. της ΕΟΑΚ, Τάκης Κορδονούρης.

Οι όμιλοι  και το πρόγραμμα των γυναικών

Δύο όμιλοι των 3 ομάδων με την Εθνική να αγωνίζεται όπως και οι άνδρες, στο Β’ όμιλο με αντιπάλους την Ουκρανία, και τη Λιθουανία. Στον Α’ όμιλο αγωνίζονται οι: Ιταλία, Πολωνία  και Τουρκία.

Στην πρεμιέρα το Σάββατο (22/6) αντιμετωπίζει την Ουκρανία (16:30, ώρα Ελλάδος). Την ίδια ώρα, τη Δευτέρα (24/6) αντιμετωπίζει τη Λιθουανία και ολοκληρώνει τη φάση των Ομίλων.

Η «χρυσή Βίβλος» των εθνικών ομάδων στα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα

Μια άκρως επιτυχημένη διοργάνωση για τις εθνικές ομάδες ανδρών και γυναικών καθώς οι άνδρες μετρούν τρία μετάλλια (όλων των χρωμάτων) και ισάριθμα και οι γυναίκες (2 χάλκινα και 1 χρυσό). Αναλυτικά:

1992  5ο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα, Τελ Αβίβ/ Ισραήλ, Μάιος
Εθνική Ανδρών 8η θέση

2000  7ο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ανδρών, Πάτρα/ Ελλάδα, Μάιος
Εθνική Ανδρών 1η Θέση- Χρυσό μετάλλιο
3ο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Γυναικών, Πάτρα/ Ελλάδα, Μάιος
Εθνική Γυναικών 4η θέση

2004  8ο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Μπάσκετ Κωφών Ανδρών, Σλοβενία, Ιούνιος
Εθνική Ομάδα Ανδρών 2η θέση- Αργυρό μετάλλιο 
4ο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Μπάσκετ Κωφών Γυναικών, Σλοβενία, Ιούνιος
Εθνική Ομάδα Γυναικών  4η θέση

2008 9ο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα  μπάσκετ κωφών Ανδρών/ Bamberg, Γερμανία 20-28 Ιουνίου
Εθνική Ανδρών  3η θέση- Χάλκινο μετάλλιο
5ο  Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα  μπάσκετ κωφών Γυναικών, Bamberg/ Γερμανία 20-28 Ιουνίου
Εθνική Γυναικών 3η θέση- Χάλκινο μετάλλιο

2012  10ο  Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ανδρών & Γυναικών, Konya/ Τουρκία, 29 Ιουνίου -7 Ιουλίου
Εθνική Ανδρών   7η θέση
Εθνική Γυναικών 3η θέση- Χάλκινο μετάλλιο

2016  Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ανδρών & Γυναικών, Θεσσαλονίκη/ Ελλάδα,  24 Ιουνίου –  2 Ιουλίου
Εθνική Ανδρών   6η  θέση
Εθνική Γυναικών  1η θέση- Χρυσό μετάλλιο

 

Από το Γραφείο Τύπου της ΕΟΑΚ