Ιστορία

Η Ελληνική Ομοσπονδία Αθλητισμού Κωφών (Ε.Ο.Α.Κ.) ιδρύθηκε το 1988. Αποτελεί δευτεροβάθμια αθλητική ομοσπονδία ΑμεΑ- Κωφών, αναγνωρίστηκε επισήμως από την Ελληνική Πολιτεία με την υπ’ αριθμ. πρωτ. Γ/18446/27.7.1999 Υπουργική Απόφαση του Υπουργείου Πολιτισμού και διέπεται από τις αρχές του Νόμου 2725/1999 (ΦΕΚ Α΄121/17.6.1999) και των συμπληρωματικών Ν. 2947/2001 (ΦΕΚ 228),  Ν. 3057/2002 (ΦΕΚ Α΄239).

Η  Ε.Ο.Α.Κ. είναι μέλος:

α) της I.C.S.D. (“International Committee of Sports for the Deaf” – Διεθνής Επιτροπή Αθλητισμού Κωφών) . Η ICSD αποτελεί  Συνομοσπονδία και αναγνωρισμένη     οργάνωση από την Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή (Δ.Ο.Ε.) και αναγνωρίστηκε από το Ελληνικό Κράτος με τον Ν. 2947/2001.

β) της E.D.S.O. (“European Deaf Sports Organization” – Ευρωπαϊκή Οργάνωση  Αθλητισμού Κωφών). Η EDSO αποτελεί περιφερειακή συνομοσπονδία – μέλος της ICSD   αρμόδια για την ανάπτυξη του αθλητισμού των Κωφών της Ευρώπης.

Η Ε.Ο.Α.Κ. διοικείται από 11μελές Διοικητικό Συμβούλιο τετραετούς θητείας, στο οποίο εκλέγονται μόνο κωφά άτομα που πληρούν τις προϋποθέσεις όπως ορίζει ο νόμος.                 Η Ομοσπονδία λειτουργεί υπό την αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού και χρηματοδοτείται από το Υπουργείο, Πολιτισμού και Άθλησης.

 

Η Ε.Ο.Α.Κ. αριθμεί εννέα (9) σωματεία – μέλη :

  1. Αθλητικός Όμιλος Κωφών, με έδρα την Αθήνα, ιδρύθηκε το 1959.
  2. Αθλητικός Σύλλογος Κωφών-Βαρηκόων Νοτιοδυτικής Ελλάδας, με έδρα την Πάτρα, ιδρύθηκε το 1981.
  3. Αθλητικός Σύλλογος Κωφών Βορείου Ελλάδος, με έδρα την Θεσσαλονίκη, ιδρύθηκε το 1983.
  4. Αθλητικός Σύλλογος Κωφών Πειραιώς & Νήσων, με έδρα τον Πειραιά, ιδρύθηκε το 1991.
  5. Αθλητικός Σύλλογος Κωφών Κρήτης «Μίνωας» , με έδρα το Ηράκλειο, ιδρύθηκε το 1996.
  6. Παναθλητικός Όμιλος Κωφών, με έδρα την Αθήνα, ιδρύθηκε το 1997.
  7. Αθλητικός Πολιτιστικός Όμιλος Κωφών Μακεδονίας, με έδρα την Θεσσαλονίκη, ιδρύθηκε το 2001.
  8. Αθλητικός Σύλλογος Κωφών «Μεγ. Αλέξανδρος», με έδρα την Δράμα, ιδρύθηκε το 2004.
  9. Παναρκαδικός Όμιλος Κωφών «Μοριάς», με έδρα την Τρίπολη.

Διαθέτει 1.200 ενεργούς αθλητές και μέλη, εγγεγραμμένους στα ανωτέρω αθλητικά σωματεία κωφών. Συγκεντρωτικά, υπάρχουν περί στους 5.000 κωφοί / βαρήκοοι σε Πανελλαδικό επίπεδο.

ΑΓΩΝΕΣ DEAFLYMPIC & ΑΓΩΝΕΣ PARALYMPIC

 

Γιατί τα Κωφά Άτομα δεν συμμετέχουν στους Παραολυμπιακούς Αγώνες

Υπάρχει ευρέως μία παρερμηνεία η οποία υποστηρίζει ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες αποτελείται από τους Ολυμπιακούς και Παραολυμπιακούς Αγώνες. Στην πραγματικότητα όμως οι Ολυμπιακοί Αγώνες χωρίζονται σε 3 κατηγορίες οι οποίες είναι ίσες μεταξύ τους και έχουν την ίδια αξία.

Η δράση της ICSD παρουσιάζεται παγκοσμίως ως ένας αυτόνομος κυβερνητικός φορέας από τις αρχές του 20ου αιώνα. Οι Αγώνες των Deaflympics  πραγματοποιήθηκαν για πρώτη φορά το 1924 στο Παρίσι. Οι πρώτοι Παραολυμπιακοί Αγώνες πραγματοποιήθηκαν το1960 στη Ρώμη.

Τον Μάιο του 2001 οι Deaflympics διεξήχθηκαν με το όνομα «Παγκόσμιοι Αγώνες Κωφών». Στις 17/5/2001 η Δ.Ο.Ε. I.O.C. με την απόφαση 10342/2001/GMF/cma πιστοποίησε την αλλαγή της ονομασίας των Παγκόσμιων Αγώνων Κωφών σε “Deaflympics”.

Οι Deaflympics διεξάγονται κάθε 4 χρόνια, έπειτα από τους Ολυμπιακούς και Παραολυμπιακούς Αγώνες. Επίσης είναι αναγνωρισμένοι από την Ολυμπιακή Επιτροπή και διεξάγονται υπό την επίβλεψη της ICSD.

Είναι λογικό ότι οι κωφοί αθλητές κατά πρώτον εξαιτίας της φυσικής τους ικανότητας και κατά δεύτερον λόγω της επικοινωνιακής τους αναπηρίας, δεν μπορούν να συμμετέχουν ούτε στους Ολυμπιακούς ούτε στους Παραολυμπιακούς Αγώνες.

Η ICSD δεν είναι μέλος της Παραολυμπιακής Επιτροπής παρόλο που είχε γίνει μία προσπάθεια σύνδεσης το 1985 από τον τέως Πρόεδρο της Δ.Ο.Ε., κ.. Antonio Samaranch, ως διαμεσολαβητή, αλλά εξαιτίας των διαφορετικών σωματικών ικανοτήτων η συνεργασία ήταν σίγουρο ότι θα αποτύχει. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να γίνει μία τελική συμφωνία μεταξύ της ICSD και της I.P.C. η οποία υπογράφηκε στο Groningen/ Ολλανδία κατά την διάρκεια του Συνεδρίου της I.P.C.. Αυτή η συμφωνία επιβεβαιώνει την ανεξαρτησία και την ισότητα της ICSD.

Κατά συνέπεια, οι κωφοί αθλητές χωρίς επιπρόσθετες αναπηρίες, δεν συμμετέχουν στους Παραολυμπιακούς Αγώνες. Αναφορικά με τους Κανονισμούς της ICSD η συμμετοχή σε κάθε αθλητικό γεγονός περιορίζεται σε άτομα που:

 

« είναι Κωφοί, που ορίζεται με απώλεια ακοής τουλάχιστον 55Db.  στο καλύτερο αυτί

    (μέσος όρος τριών τόνων στα 500, 1.000 και 2.000 Hertz 150, μέτρο του 1964.

–         Όλοι οι αγωνιζόμενοι δεν θα φορούν βοηθήματα ακοής κατά την διάρκεια του Αγώνα.

–         Μόνο οι αθλητές που πληρούν τις προϋποθέσεις των κανονισμών ακοής της Διεθνούς Επιτροπής Αθλητισμού Κωφών (ICSD) και, έχουν ελεγχθεί από την ICSD κι εφόσον έχουν καταχωρηθεί στην επίσημη λίστα Διεθνών Αθλητών, θα επιτρέπεται να συμμετέχουν στις αθλητικές διοργανώσεις».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Close