Σκοποί

Σε αυτή την ενότητα, οι επισκέπτες της σελίδας έχουν τη δυνατότητα να διαβάσουν τους σκοπούς που εξυπηρετεί η Ελληνική Ομοσπονδία Αθλητισμού Κωφών.

1.Σκοπός της Ε.Ο.Α.Κ. είναι η ηθική εξύψωση των νέων κωφών που έχουν έφεση για άθληση, η ανάπτυξη του πνεύματος της συναδελφοσύνης και αλληλεγγύης μεταξύ τους, η άσκηση και ασχόληση με διάφορα αθλήματα των σωματικών και ψυχικών δυνάμεων, η διατήρηση και βελτίωση της υγείας, η απόκτηση, η τελειοποίηση ορισμένων φυσικών ικανοτήτων, η ανάπτυξή τους κοινωνικά, πολιτιστικά, μορφωτικά, κ.λ.π. που απασχολούν τους κωφούς και η αξιοποίησή τους, σύμφωνα με τις βασικές αρχές του φίλαθλου πνεύματος και με την εφαρμογή μορφωτικού προγράμματος επί των αθλούμενων.

2.Η συνένωση όλων των νέων κωφών, ο συντονισμός των αθλητικών ενεργειών για την αποτελεσματικότερη μελέτη και αντιμετώπιση των αθλητικών, πολιτιστικών, κοινωνικών και λοιπών που αφορούν τους κωφούς και η λήψη παντός μέτρου που τείνει στην αναγνώριση και προστασία των δικαιωμάτων και των υποχρεώσεων αυτών των νέων αθλουμένων και των μελών στην Κοινωνία και στην Πολιτεία και γενικά η κοινωνική αξιοποίηση αυτών, μη επιτρέπουσα το συναίσθημα της μειονεκτικότητας.

Ειδικότεροι σκοποί είναι :

2.1. Η κατεύθυνση προς κάθε αθλητική δραστηριότητα για την ισότιμη αναγνώριση και κοινωνική αποδοχή των κωφού ατόμου.
2.2. Η σωστή ενημέρωση, πληροφόρηση και συγκέντρωση του αθλητικού συνόλου γύρω από τα Αθλητικά νέα κωφών του εξωτερικού και του εσωτερικού που καλλιεργούν τα αθλήματα (γενικά).
2.3. Η άρση της προκατάληψης και των όποιων μύθων που σχετίζονται με το κωφό άτομο, η ευαισθητοποίηση των πολιτικών, κοινωνικών και μορφωτικών φορέων.
2.4. Η αναγνώριση από την Πολιτεία του νοηματικού λόγου των κωφών σαν του προφορικού λόγου αυτών παράλληλα προς τον ένλαλο προφορικό λόγο, επίσης και δακτυλοαλφαβητικού των κωφών.
2.5. Η οργάνωση, διοίκηση, κατεύθυνση, διάδοση και ανάπτυξη των γενικών αθλημάτων για τους κωφούς.
2.6. Η παρέμβασή του στο κίνημα των συναδέλφων κωφών και των γονέων τους και η ουσιαστική του συμμετοχή στα κέντρα λήψης αποφάσεων που αφορούν την άλλη Ομοσπονδία Κωφών.
2.7. Η συνεργασία με αντίστοιχες αθλητικές οργανώσεις, αθλητικά σωματεία και εκπαιδευτικά ιδρύματα του εσωτερικού και του εξωτερικού για ανταλλαγή εμπειριών και συντονισμό της δράσης και άθλησης.
2.8. Η καλλιέργεια του είναι να διεκδικεί σαν κοινωνική οντότητα τα δικαιώματα που του ανήκουν από την οργανωμένη πολιτεία και τους φορείς της, που σχετίζονται με τις αθλητικές δραστηριότητες.
2.9. Η υποβοήθηση του έργου των αθλητικών εγκαταστάσεων στα ειδικά εκπαιδευτικά ιδρύματα κωφών.
2.10. Η επιμέλεια για την υποβολή προτάσεων προς τους αρμόδιους κρατικούς φορείς για την κάλυψη κενών του δικαίου και την προσαρμογή του στις περιπτώσεις των κωφών.
2.11. Η στενή συνεργασία με εκπαιδευτικά ιδρύματα των κωφών, για την διοργάνωση και αντιπροσώπευση των Πανελλήνιων σχολικών Αγώνων για τους κωφούς.
2.12. Η στενή συνεργασία με την άλλη Ομοσπονδία των κωφών, που έχουν άλλους σκοπούς.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Close