Μετά το χάλκινο μετάλλιο πέρυσι στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα Καλαθοσφαίρισης Κωφών, που φιλοξενήθηκε στο Ηράκλειο της Κρήτης, εφέτος η Εθνική ομάδα των γυναικών δεν κατάφερε να ανέβει στο βάθρο. Από τις λίγες φορές καθώς η ομάδα Καλαθοσφαίρισης γυναικών έχει κατακτήσει τα πάντα. Έχει το…«treble» θα το ονομάζαμε καθώς έχει πάρει χρυσό μετάλλιο σε Ολυμπιακούς Κωφών ( Σαμψούντα 2017), Παγκόσμιο πρωτάθλημα (Λιουμπλίν, Πολωνία, 2019), Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα (Θεσσαλονίκη 2016).

Η Ομοσπονδιακή προπονήτρια Φρόσω Δρακάκη, μίλησε στην ιστοσελίδα της Ομοσπονδίας για τη διοργάνωση της Μάλαγας, καθώς η ομάδα αν και δεν κατάφερε να ανέβει στο βάθρο (κατετάγη 5η) πήρε την πρόκριση για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο το 2025. Επίσης, ήρθε και η διάκριση για τη Γεωργία Τσαρουχα, ως η καλύτερη νεαρή παίκτρια της διοργάνωσης.

Αυτή τη φορά η Εθνική ομάδα των γυναικών δεν ανέβηκε στο βάθρο και μας…κακοφάνηκε λίγο, καθώς μας είχε συνηθίσει σε μετάλλια; Έφταιξε κάτι ή απλά έτυχε;

Φ. Δ.: «Η εθνική ομάδα κωφών γυναικών έχει φέρει στο παρελθόν πολλές διακρίσεις και όλοι περιμένουν πάντα θέσεις στο βάθρο. Η ζωή του αθλητή έχει επιτυχίες και αποτυχίες. Οι αποτυχίες είναι μαθήματα που οδηγούν στη μελλοντική επιτυχία. Οι βασικές μας παίκτριες προέρχονταν από μακρύ και επίπονο πρωτάθλημα και ενδεχομένως να έπαιξε και αυτό το ρόλο του».

Σας έλειψε κάτι από την προετοιμασία;

Φ.Δ.: «Κατά τη διάρκεια της προετοιμασία μας, είχαμε προβλήματα τραυματισμών που δε μας επέτρεψαν να δουλέψουμε σύμφωνα με το πλάνο μας».

Είχατε θέσει κάποιο στόχο, στη συγκεκριμένη διοργάνωση;

Φ.Δ.: «Η συγκεκριμένη ομάδα στοχεύει πάντα ψηλά. Στα φετινά παιχνίδια, ήταν κάποιες λεπτομέρειες που έλειψαν και δεν πήραμε νίκες που θα μπορούσαμε».

Η ομάδα πήρε την 5η θέση και την πρόκριση για τους Ολυμπιακούς Αγώνες κωφών. Στη Βραζιλία το 2022 η ομάδα ήταν 4η στο Τόκιο ποιος είναι ο στόχος;

Φ.Δ.: «H συμμετοχή σε Ολυμπιακούς Αγώνες είναι από μόνη τεράστια επιτυχία, μια εμπειρία μοναδική που όλες οι παίχτριες θέλουν να ζήσουν. Εύχομαι να έχουν υγεία για να μπορέσουμε να δώσουμε τον καλύτερο εαυτό μας και να ανεβάσουμε τη σημαία μας όσο ψηλότερα γίνεται».

Στη Μάλαγα είδαμε και νέα πρόσωπα στην ομάδα. Πιστεύετε ότι θα βοηθήσουν στην ανανέωση της ομάδας;

Φ.Δ.: «Αυτό είναι ένα τεράστιο ζήτημα. Υπάρχουν νέα πρόσωπα που θα γίνουν οι αυριανές πρωταγωνίστριες, αλλά πρέπει να βρεθούν και ακόμα περισσότερα. Θα πρέπει να γίνει μια σοβαρή αναζήτηση ενεργών παικτριών στις κατά τόπους ενώσεις, ώστε να δούμε αν υπάρχουν παίκτριες να στελεχώσουν την ομάδα».

Πιστεύετε ότι έχουν γίνει βήματα προόδου, στην προβολή του αθλητισμού των κωφών αθλητών;

Φ.Δ.: «Έχουν γίνει κάποια βήματα, αλλά θα πρέπει να γίνουν ακόμα περισσότερα βήματα για προβολή. Χρειάζεται περισσότερη εξωστρέφεια, ώστε να μάθει ο κόσμος τις διακρίσεις των αθλητών μας, την προσπάθεια της ομοσπονδίας και να έρθουν περισσότεροι αθλητές σε όλα τα αθλήματα».

 

Από το Γραφείο Τύπου της ΕΟΑΚ