Με πρωταγωνιστές τα…χέρια και το μήνυμα του προέδρου της Διεθνούς  Ομοσπονδίας Αθλητισμού Κωφών, του Βραζιλιάνου Γκουστάβο Περατζόλο που είναι η «ισότητα μέσω του αθλητισμού» άναψε η Φλόγα των 24ων Ολυμπιακών Αγώνων Κωφών, στη Caxias De Sul, στη Βραζιλία που θα διαρκέσουν έως τις 15 Μάϊου. Σε μια εντυπωσιακή τελετή, στο Κλειστό Γήπεδο της πόλης, με την παρουσία της Πρώτης Κυρίας της Βραζιλίας, Μισέλ Μπολσονάρου. Που έστειλε το δικό της μήνυμα για την ισότητα μέσω του αθλητισμού και όχι μόνο και μετέφερε και τις ευχές του συζύγου της και Προέδρου της Βραζιλίας Ζάιρ Μπολσονάρου.

«Σταματήστε τον πόλεμο»

Στην παρέλαση που ακολούθησε με τις 70 χώρες, που συμμετέχουν, αλλά με όριο τα 15 άτομα ανά χώρα λόγω κορωνοϊού, την παράσταση «έκλεψε» η  αποστολή της Ουκρανίας, που καταχειροκροτήθηκε, όταν μπήκε στο γήπεδο και όλοι σηκώθηκαν όρθιοι να υποδεχθούν τους Ουκρανούς αθλητές και αθλήτριες, μπήκαν με τη σημαία τους και το σύνθημα «σταματήστε τον πόλεμο».

 

Θερμή υποδοχή και για την ελληνική αποστολή που πάντα κατέχει ιδιαίτερη θέση στο ολυμπιακό κίνημα και τους Ολυμπιακούς Αγώνες, με σημαιοφόρο την αθλήτρια του μπάσκετ Κωνσταντίνα Μπάλκογλου.

 

Tο μήνυμα του προέδρου της διεθνούς Ομοσπονδίας

Με ιδιαίτερο συμβολισμό το μήνυμα του προέδρου Διεθνούς  Ομοσπονδίας Αθλητισμού Κωφών, του Βραζιλιάνου Γκουστάβο Περατζόλο, που ευχαρίστησε τους συμπατριώτες του για την υποδοχή και τη φιλοξενία των εθνικών αποστολών: «Αγαπητοί αθλητές, εκπρόσωποι αποστολών, καλεσμένοι και κοινότητα Kωφών, που μας παρακολουθούν ζωντανά σε όλο τον κόσμο. Αγαπητή οικογένεια των Κωφών, καλησπέρα και καλώς ορίσατε στους 24ους Θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες Κωφών. Σήμερα ξεκινάμε να γράφουμε ένα νέο κεφάλαιο της Ιστορίας των Κωφών των Ολυμπιακών Αγώνων!

Μπορούμε να γράψουμε αυτό το κεφάλαιο χάρη στους οικοδεσπότες μας Βραζιλιάνους τους οποίους ευχαριστούμε ολόψυχα για την υποδοχή και τους Αγώνες μας. Έχουμε τους πρώτους Ολυμπιακούς Αγώνες Κωφών στη Νότια Αμερική!

Ευχαριστούμε την τοπική Οργανωτική Επιτροπή, τις Δημόσιες Αρχές και την Ομοσπονδία Αθλητισμού Κωφών της Βραζιλίας. Σας ευχαριστούμε που πραγματοποιήσατε αυτούς τους Ολυμπιακούς Αγώνες Κωφών.

Ιδιαίτερες ευχαριστίες απευθύνονται σε όλους τους εθελοντές. Μας έκαναν να νιώθουμε σαν στο σπίτι μας από την πρώτη στιγμή. Σας ευχαριστούμε, εθελοντές!

Αγαπητοί συνάδελφοι συμμετέχοντες στους Ολυμπιακούς Αγώνες Κωφών, μετά από όλες τις προσπάθειες προετοιμασίας για αυτούς τους Αγώνες, το στάδιο είναι δικό σας. Φτάσατε εδώ αφού ξεπεράσατε τις προκλήσεις, ζώντας μέσα στην αβεβαιότητα. Ως πρώην αθλητής, ξέρω ότι η προετοιμασία σας για αυτούς τους αγώνες δεν ήταν εύκολη, ειδικά λόγω της παγκόσμιας πανδημίας. Τώρα όμως έφτασε η στιγμή σας και το όνειρό σας γίνεται πραγματικότητα. Τις επόμενες 14 ημέρες, θα συναγωνίζεστε μεταξύ σας και όχι θα ανταγωνίζεστε, για την υψηλότερη τιμή. Ταυτόχρονα, θα ζήσετε ειρηνικά μαζί χωρίς διακρίσεις. Είμαστε όλοι ίσοι ανεξάρτητα από το πώς μοιάζουμε, από πού προερχόμαστε και σε τι πιστεύουμε.

Η ενωτική δύναμη των Ολυμπιακών Αγώνων Κωφών είναι ισχυρότερη από τις δυνάμεις που θέλουν να μας διχάσουν. Μέσω του αθλητισμού, θα δείξουμε την καλή πλευρά της ανθρωπότητας και θα αναδείξουμε την αξία του αθλητισμού των Κωφών.

Σήμερα, η ICSD με υπερηφάνεια ανακοινώνει τη δημιουργία της Επιτροπής Αθλητών. Οι φωνές των αθλητών είναι απαραίτητες για την ICSD. Οι αθλητές βρίσκονται στην καρδιά του Κινήματος των Κωφών των Ολυμπιακών Αγώνων.

Ενθαρρύνω όλους τους αθλητές να ψηφίσουν για τους πρώτους υποψήφιους της επιτροπής αθλητών. Έχουμε όμορφο σύνθημα: Ισότητα μέσω του αθλητισμού!

Αγαπητοί αθλητές, στεκόμαστε δίπλα σας, όλοι σας στηρίζουμε. Γιορτάστε το πνεύμα του αθλητισμού, να είστε περήφανοι για τον εαυτό σας, να διασκεδάσετε, αλλά και να παίξετε δίκαια. Σας εύχομαι καλή τύχη».

Το καλλιτεχνικό πρόγραμμα
Τους αθλητές, τις αθλήτριες και τον κόσμο, υποδέχθηκε στο γήπεδο η μασκότ των Αγώνων, ο Νίνο το κοάτι με τη φουντωτή ουρά, ζώο που ζει στην περιοχή. Το όνομα του σημαίνει ανεκτίμητο, άξιο εκτίμησης, εύθυμο, χαρούμενο, πολύ τυχερό, ευοίωνο, κάτι που χρειάζονται όλοι, αλλά κυρίως οι αθλητές, το διάστημα των Αγώνων. Την εύνοια και της τύχης.

Με ένα εντυπωσιακό βίντεο που πρωταγωνιστές ;ήταν τα…χέρια οι διοργανωτές έδειξαν την πόλη και την περιοχή που φιλοξενεί τους 24ους  Ολυμπιακούς Αγώνες Κωφών, την Caxias Do Sul. Αλλά και στη συνέχεια το σκηνικό καλύφθηκε από ένα άσπρο σεντόνι, με τρύπες που μέσα από αυτές έβγαιναν χέρια, με τα χρώματα του λογότυπου των Deaflympics. Το πρόγραμμα συνεχίστηκε με παραδοσιακή μουσική και παραδοσιακούς χορούς της περιοχής, με τους καλλιτέχνες, που συμμετείχαν να είναι κωφοί ή βαρήκοοι.


Η Φλόγα
Μετά την αναχώρησή της από το Παρίσι, η Φλόγα των Κωφών ταξίδεψε σε όλο τον κόσμο και την 1η Μαΐου, σηματοδότησε την έναρξη των 24ων Θερινών Ολυμπιακών Κωφών. Μετά το…ταξίδι της στη Βραζιλία, στο Στάδιο τη μετέφερε ένας αθλητής που συνοδευόταν από ένα μικρό παιδάκι και άναψε το βωμό ο πρώτος ιδρυτής της Βραζιλιάνικης Ομοσπονδίας Αθλητισμού Κωφών, καταχειροκροτούμενος απ’ όλο το Στάδιο.
Την εξαιρετική τελετή έκλεισαν το ίδιο εντυπωσιακά τα πυροτεχνήματα που άναψαν στον ουρανό, έξω από το Στάδιο, με τα χρώματα του λογότυπου της Διεθνούς Ομοσπονδίας Αθλητισμού Κωφών και των χρωμάτων της σημαίας της Βραζιλίας!

Δείτε όλη την τελετή έναρξης

 

Από το Γραφείο Τύπου της ΕΟΑΚ