Η διαδικασία της κλήρωσης των τουρνουά των ομαδικών αθλημάτων ενόψει των 24ων Ολυμπιακών Αγώνων Κωφών, που θα φιλοξενηθούν  στην Caxias Do Sul, στη Βραζιλία (1-15 Μάϊου), έφερε αντιπάλους «παραδοσιακές» ομάδες τόσο στο μπάσκετ όσο και στο ποδόσφαιρο.

Στο τουρνουά μπάσκετ κωφών γυναικών η Εθνική ομάδα κληρώθηκε στον Α’ Όμιλο, με αντιπάλους τη διοργανώτρια Βραζιλία, την Ιταλία και την Πολωνία.

Στο αντίστοιχο των Ανδρών, η Εθνική ομάδα κληρώθηκε στο Β’ Όμιλο, με αντιπάλους τη Λιθουανία, τον  «κακό μας δαίμονα» τη Βενεζουέλα, την Κινεζική Ταϊπέι και την Ουκρανία.

Στο τουρνουά ποδοσφαίρου κωφών ανδρών η Εθνική στο Δ΄όμιλο θα έρθει αντιμέτωπη με τις: Σενεγάλη, Μεξικό, Ουζμπεκιστάν και Πολωνία.

Στην ιστοσελίδα της Ελληνικής Ομοσπονδίας Αθλητισμού Κωφών μίλησαν οι προπονητές των Εθνικών ομάδων γυναικών Αθηνά Ζέρβα, και των ανδρών Γιάννης Παπαδόπουλος και ο τεχνικός διευθυντής της Εθνικής ποδοσφαίρου Λευτέρης Μηνάς, για την κλήρωση και τις αντιπάλους τους

Αθηνά Ζέρβα: «Η μπάλα είναι στρογγυλή και έχει πρωτόκολλα»

Βρίσκεται στον πάγκο της Εθνικής μπάσκετ κωφών γυναικών 11 χρόνια, Έχει βιώσει με αυτή την ομάδα αποτυχίες, αλλά και μεγάλες επιτυχίες τα τελευταία χρόνια αρχίζοντας από το 2016 και την πρώτη θέση στο EuroBasket της Θεσσαλονίκης, το 2019 επανέλαβε την επιτυχία της στα γήπεδα της του Λούμπλιν της Πολωνίας και ενδιάμεσα το 2017 κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Σαμψούντας. Το μυστικό της επιτυχίας όπως αποκαλύπτει και η προπονήτρια της ομάδος είναι η σωστή προετοιμασία της, για οποινδήποτε αντίπαλο: « Η κλήρωση φαίνεται να μας έφερε σ’ έναν εύκολο όμιλο αν θεωρήσουμε ότι στον άλλο Όμιλο, όπου βρίσκονται οι ΗΠΑ και είναι από τα φαβορί. Αλλά πως μπορείς να υποτιμήσεις αντιπάλους όπως η Ιταλία και η Πολωνία. Άλλωστε εμείς ως ομάδα προετοιμαζόμαστε για όλους τους αντιπάλους το ίδιο. Δεν μπαίνουμε στη διαδικασία της εύκολης ή δύσκολης κλήρωσης. Οι ομάδες άλλωστε γνωριζόμαστε μεταξύ μας, γιατί δύσκολα αλλάζουν. Είναι οι ίδιες παίκτριες που παίζουν πολλά χρόνια μαζί. Η Πολωνία θα είναι η ίδια, αλλά και εμεις θα είμαστε η ίδια ομάδα.  Θα έχουμε και δύο παίκτριες που επανέρχονται μετά από την εγκυμοσύνη τος, η Λία Σαρακατσάνη και η Αλέξια Σπίνου, που θα δώσουν άλλη δυναμική. Με βάση στην τακτική και με scouting απ’ όλο το προπονητικό τιμ, προσπαθούμε να προετοιμαζόμαστε όσο καλύτερα μπορούμε για οποιονδήποτε αντίπαλο  βρεθεί στο δρόμο μας. Δεν υποτιμούμε κανέναν αντίπαλο, αλλά το παιχνίδι είναι παιχνίδι. Το έχω ως αρχή να μην μιλάω για μετάλλια και διακρίσεις, γιατί η μπάλα είναι στρογγυλή και έχει πρωτόκολλα».

Γιάννης Παπαδόπουλος: «Υπάρχει περίπτωση στο χιαστί να αντιμετωπίσουμε τις ΗΠΑ»

Ο προπονητής της Εθνικής ομάδος μπάσκετ κωφών ανδρών  Γιάννης  Παπαδόπουλος  χαρακτήρισε δύσκολο τον όμιλο, ενώ στο χιαστί αγώνα μπορεί να κοντραριστούμε με τις ΗΠΑ: «Ο όμιλος που κληρωθήκαμε είναι αρκετά δύσκολος, τηρουμένων των αναλογιών και την παρουσία της Ουκρανίας, που σύμφωνα με πληροφορίες θα αγωνιστεί πλήρης, παρά τα προβλήματα με τον πόλεμο και θεωρείται ένα από τα φαβορί. Επίσης, μπορεί ανάλογα με τα αποτελέσματα να βρεθούμε στο χιαστί αγώνα απέναντι στην ομάδα των ΗΠΑ. Και αυτά τα χιαστί παιχνίδια είναι δύσκολα σε μεγάλες διοργανώσεις».

 

Ο Γιάννης Παπαδόπουλος αναφέρθηκε και στην άνοδο των ευρωπαϊκών ομάδων, που δυσκολεύει το έργο της Εθνικής: «Το επίπεδο των ευρωπαϊκών ομάδων που ανήκουν στη «2η ταχύτητα» έχει ανέβει πολύ και αυτό δυσκολεύει ακόμη πιο πολύ το έργο των Ελλήνων παικτών, Επίσης, οι ομάδες της Νοτίου Αμερικής. Η Αργεντινή που παίζει πολύ καλό μπάσκετ, αλλά  και ο «κακός μας δαίμονας» η Βενεζουέλα δυσκολεύουν το έργο μας, αλλά θα «παλέψουμε» για το καλύτερο».

 

Λευτέρης Μηνάς: «Άγνωστες σε εμάς οι τρεις ομάδες του Ομίλου»

Ο τεχνικός διευθυντής ποδοσφαίρου Λευτέρης Μηνάς τόνισε ότι είναι το επίπεδο τριών ομάδων του ομίλου είναι άγνωστο: «Φαίνεται καλή η  κλήρωση, αλλά θέλει μεγάλη προσοχή. Από τις ομάδες που θα αντιμετωπίσουμε μας είναι άγνωστες οι τρεις Μεξικό, Σενεγάλη και Ουζμπεκιστάν. Την ομάδα της Πολωνίας τη γνωρίζουμε. Η εικόνα της κλήρωσης φαίνεται εύκολη, αλλά δεν ξέρουμε τι θα προκύψει. Πιστεύω όμως ότι όλα εξαρτώνται από τους παίκτες. Λόγω μικρής προετοιμασίας και παρουσίας καινούριου προπονητή, η ομάδα θέλει χρόνο. Το άσχημο είναι ότι κάποιοι καλοί παίκτες δεν θα μπορέσουν να δώσουν το «παρών». Οι παίκτες όμως που θα συμμετέχουν θα δώσουν τον καλύτερο εαυτό τους. Εύχομαι στην ομάδα καλή επιτυχία και η μετάβαση εκεί να είναι καλή από την αρχή, καθώς υπάρχουν πολλά εμπόδια και δυσκολίες».

 

Από το Γραφείο Τύπου της ΕΟΑΚ