Αφίχθηκαν χθες βράδυ στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών “Ελευθέριος Βενιζέλος” οι εθνικές ομάδες μπάσκετ κωφών ανδρών και γυναικών, έπειτα από την ολοκλήρωση του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Καλαθοσφαίρισης Κωφών που διεξήχθη στην Πεσκάρα της Ιταλίας. Οι ομάδες μας αφού έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους επέστρεψαν μετά από μια δεκαήμερη δοκιμασία. Συγκεκριμένα, η εθνική μπάσκετ κωφών ανδρών κατέκτησε την 5η θέση, ενώ η εθνική μπάσκετ κωφών γυναικών την 7η θέση.

Πρόκριση για τους άνδρες στους Ολυμπιακούς Αγώνες Κωφών της Βραζιλίας τον Μάιο του 2022, ενώ η εθνική μπάσκετ κωφών γυναικών λόγω της κατάκτησης του παγκόσμιου τίτλου το 2019, θα αναμετρηθεί στου Ολυμπιακούς κανονικά.

Κατά την ολοκλήρωση της διοργάνωσης υπήρξαν και βραβεύσεις αθλητών μας. Ο Ραφαήλ Πεταλάς διακρίθηκε ως το καλύτερο Small Forward, ενώ η Στεφανία Πατέρα βραβεύτηκε ως το καλύτερο Play Maker. Το αναμνηστικό για την Ελληνική Ομοσπονδία Αθλητισμού Κωφών παρέλαβε ο Ιάκωβος Χαρουλάκης, Β’ Αντιπρόεδρος Ε.Ο.Α.Κ και αρχηγός της αποστολής.

Η τρεις φορές χρυσή προπονήτρια της εθνικής μπασκετ κωφων γυναικών σε δηλήσεις της ανέφερε: «Η ομάδα δεν κατάφερε την διάκριση, κατάφερε όμως να σταθεί όρθια και να παλέψει μέχρι το τέλος παρόλους τους τραυματισμούς και της απουσίες όπου μας λύγισαν.  Αυτήν την φορά οι ομάδες ήταν αλλαγμένες, διαβασμένες και πιο ενισχυμένες. Μας είχα διαβάσει επομένως εκμεταλλεύτηκαν τις αδυναμίες αλλά και την κούρασή μας, την οποία προσπαθήσαμε να διαχειριστούμε μέχρι το τέλος. Η ζωή είναι μπροστά και προχωράει κάτι το οποίο φαίνεται από ορισμένες αθλήτριες μας που σε λίγο καιρό θα φέρουν στην ζωή το 2 ή και το 3ο παιδί τους. Μπράβο σε όλη την ομάδα, γιατί παρόλες τις αντίξοες συνθήκες αντλούσαν δύναμη κι έβγαιναν μπροστά. Η ομάδα παραμένει ξεχωριστή στις καρδιές μας. Δεν το βάλαμε κάτω, παλέψαμε κι ήμαστε ακόμη εδώ. Θερμά συγχαρητήρια σε όλους».

Ο Βαγγέλης Πεταλάς προπονητής της εθνικής κωφων ανδρών μας ανέφερε: «Ο στόχος επετεύχθη. Προκριθήκαμε στους Θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες Κωφών. Δυστυχώς, στο παιχνίδι χιαστί δεν καταφέραμε να κερδίσουμε. Η ομάδα έπαιξε αρκετά καλά, ειδικά στα δυο τελευταία παιχνίδια κέρδισαν με μεγάλη ευκολία. Όλα τα παιδιά έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους. ‘Ήμαστε ικανοποιημένοι από όλους. Το επίπεδο των ομάδων είναι πολύ υψηλό. Θα πρέπει να οργανώσουμε καλύτερα την προετοιμασία, ώστε η ομάδα να μπορεί να προπονείται καθημερινά για να παραμένει ενεργεί. Στόχος μου είναι μέσω της εθνικής μπάσκετ να μάθουν κωφά και βαρήκοα παιδιά την ύπαρξή της και να μπουν στο άθλημα. Συγχαρητήρια σε όλους».

Η Ελληνική Ομοσπονδία Αθλητισμού Κωφών θα ήθελε να εκφράσει θερμά συγχαρητήρια σε όλους τους αθλητές, προπονητές και παράγοντες για την προσπάθεια που κατέβαλαν. Θερμές ευχαριστίες στους φιλάθλους των ομάδων μας που ήταν στο πλάι μας καθ’ όλη την διάρκεια της διοργάνωσης, καθώς και στους χορηγούς μας που με την ευγενική στήριξή τους πλαισίωσαν το όραμα των εθνικών μας ομάδων.