Μια ξεχωριστή μπασκετική παράσταση δόθηκε στην Εθνική Λυρική Σκηνή, στο Κέντρο Πολιτισμού Σταύρος Νιάρχος, χθες (Πέμπτη, 23 Ιουλίου). Ένας αγώνας παράσταση, που αποτελεί απόδειξη ότι στον αθλητισμό δεν χωρούν διακρίσεις.
Ο κόουτς  Παναγιώτης Γιαννάκης υποδέχθηκε πρωταθλητές μπάσκετ, αθλητές Special Olympics και Κωφούς αθλητές, σε έναν αγώνα που θα μείνει αξέχαστος σε όσους τον έζησαν. Ένα Γήπεδο Ζωής για όλους! Ο αγώνας πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με τις AMKE «Γήπεδο Ζωής» και Special Olympics.

Το μήνυμα του προέδρου της ΕΟΑΚ
Ο πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Αθλητισμού Κωφών, έδωσε το δικό του μήνυμα, για τον ξεχωριστό αγώνα, που φιλοξενήθηκε στην Εθνική Λυρική Σκηνή του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος: «Ο αθλητισμός έχει δείξει ότι νικά τις όποιες διαφορές. Η εκδήλωση του μπάσκετ 3Χ3 που φιλοξενήθηκε στο ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος είναι στα πλαίσια αυτής της  ισότητας, που πρεσβεύει ο αθλητισμός. Αλλά και η σκηνή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής είναι ιδιαίτερος χώρος τέχνης. Δηλώνει την άρρηκτη σχέση του αθλητισμού με τον πολιτισμό. Η Ελληνική Ομοσπονδία Αθλητισμού Κωφών, το Δ.Σ. και εγώ προσωπικά θέλω να ευχαριστήσω τους διοργανωτές αυτής της σημαντικής εκδήλωσης, την πρόσκληση της συμμετοχής της Ομοσπονδίας μας, που θα βοηθήσει στην προβολή των δράσεων μας, αλλά και το στόχο μας, που είναι να γίνουμε μια «αγκαλιά» για τους αθλητές με προβλήματα ακοής».

Δηλώσεις των πρωταγωνιστών

Η Χρύσα Βεράνη δήλωσε απόλυτα ικανοποιημένη από τη συμμετοχή της στον αγώνα: «Είναι πολύ  χαρούμενη καθώς πρώτη φορά έτυχε να έρθω σε επαφή με ανθρώπους από το χώρο, που δραστηριοποιούμαι κι εγώ και  έχουν το ίδιο πάθος με μένα. Ήταν μια εμπειρία πρωτόγνωρη». Όσο για τη διαφορά μεταξύ Σκηνής και γηπέδου δήλωσε: «Πολύ μεγάλη διαφορά, πραγματικά. Σίγουρα στα γήπεδα παίζουμε με πάθος και προσπαθούμε να παίξουμε καλά, εδώ όμως γνώρισα ανθρώπους, που ονειρευόμουν να γνωρίσω. Και όχι μόνο τους πρωταθλητές, αλλά και άτομα με αναπηρία, τα οποία δραστηριοποιούνται στον ίδιο χώρο με μένα και ήταν μια πανέμορφη εμπειρία».

Ενθουσιασμένος δήλωσε και ο Ραφαήλ Πεταλάς: «Αυτό που μου άρεσε από τη σημερινή εκδήλωση είναι ότι μαζευτήκαμε όλοι μαζί για να παίξουμε μπάσκετ με μεγάλα ονόματα, του αθλητισμού και του μπάσκετ όπως είναι ο Πρίντεζης, ο Παπαγιάννης και άλλοι. Μου άρεσε όλη αυτή η εμπειρία που είδαμε και τα παιδιά  των Special Olympics να αγωνίζονται και να μας δείχνουν κάτι διαφορετικό».

Ο διεθνής παίκτης συμβούλεψε και τα παιδιά με προβλήματα ακοής να ασχοληθούν με το μπάσκετ και τον αθλητισμό γενικότερα: «Η μοναδική και καλύτερη συμβουλή που έχεις να δώσεις στα Κωφά παιδιά να ασχοληθούν με τον αθλητισμό και μετά το μπάσκετ είναι ότι δεν πρέπει να φοβούνται τίποτα. Και να πιστεύουν στις δυνάμεις τους και τον εαυτό τους. Τίποτα άλλο».

Και  ο Παναγιώτης Ντικούδης δήλωσε ενθουσιασμένος με τη συμμετοχή του στον αγώνα, καθώς όπως εξομολογήθηκε ήταν η πρώτη φορά που συμμετείχε σε έναν τέτοιο αγώνα. Ο Παναγιώτης Ντικούδη αναφέρθηκε και στο ότι μεγάλοι αθλητές του μπάσκετ αγωνίστηκαν με τις ίδιες συνθήκες: «Ήταν πολύ σημαντικό καθώς μπήκαν στη θέση μου, που δεν ακούω και κατάλαβαν τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε».

Συγκλονιστικός ο Παναγιώτης Γιαννάκης

Συγκλονιστικός ήταν ο Παναγιώτης Γιαννάκης για τους αθλητές με προβλήματα ακοής: «Αυτοί οι αθλητές έχουν πολλή δύναμη μέσα τους και χρειάζονται ένα ερέθισμα, όπως το μπάσκετ για να εκδηλωθούν και να βγάλουν το λαμπρό χαρακτήρα τους και τις εκπληκτικές τους ικανότητες». Παραδέχθηκε ότι δυσκολεύτηκε αρκετά, όταν μπλοκάρισαν την ακοή τους με ειδικά ακουστικά, το χαρακτήρισε ξεχωριστό και τόνισε: «Ευχαριστούμε τα παιδιά αυτά για τα μαθήματα που μας δίνουν καθημερινά».

Γιάννης Μπουρούσης: «Δυσκολεύθηκα πολύ να αγωνιστώ χωρίς να ακούω»

Στο ίδιο μήκος κύματος και οι δηλώσεις του Γιάννη Μπουρούση: «Προσπάθησα να παίξω μπάσκετ με τις συνθήκες που για κάποιους είναι τρόπος ζωής. Είναι πάρα πολύ δύσκολο, με κάποια δυστυχώς θέματα που έχουν για να προσπαθήσεις να προσπαθήσεις να σταθείς στην κοινωνία. Πιστεύω όπως ήδη ειπώθηκε όλοι οι άνθρωποι μπορούμε να κάνουμε κάτι από την πλευρά μας, για τα άτομα με προβλήματα ακοής και όχι μόνο».  

Γιώργος Πρίντεζης: Στη ζωή πρέπει να βρεθείς στη θέση του άλλου για να δεις τι γίνεται»

Και ο Γιώργος Πρίντεζης, που πρόσφατα «κρέμασε» τη φανέλα του δήλωσε χαρούμενος, που αποτέλεσε μέρος αυτού του αγώνα: «Πραγματικά είναι τιμή μου, που βρέθηκα σε αυτόν τον αγώνα. Στη ζωή πρέπει να βρεθείς στη θέση του άλλου για να δεις τι γίνεται. Αυτό δεν συμβαίνει μόνο στην αθλητισμό. Είναι ένα μάθημα ζωής, να μπεις στη θέση του άλλου και να καταλάβεις τις δυσκολίες, το κατόρθωμα και την προσπάθεια που καταβάλει, για να κάνει αυτό που αγαπάει».

Ελβίνα Μάλτση: ««Συγχαρητήρια σε όλους γι’ αυτό που κάνετε»

Η Ελβίνα Μάλτση έδωσε και αυτή τα συγχαρητήρια στους Κωφούς αθλητές για την προσπάθειά τους: «Συγχαρητήρια σε όλους γι’ αυτό που κάνετε. Είναι σημαντικό να είμαστε δίπλα στους συνανθρώπους μας. Σήμερα όπως ήδη ειπώθηκε, μπήκαμε στα…παπούτσια κάποιων άλλων συναθλητών μας. Δεν μπορούσαμε να ακούσουμε, αλλά αυτό το «μαγικό» που συνέβη σε μένα, τουλάχιστον και είχα τη δυνατότητα να το συζητήσω και με τους καινούργιους μου φίλους, θεωρώ, τους αθλητές που γνώρισα. Δεν θέλω να σταθώ στις διαφορές, αλλά στις ομοιότητες. Παίζαμε επί ίσοις όροις ήταν η πρώτη φορά, που δεν άκουγα τον κόουτς και αυτό να με συγχωρέσει δεν έχει να κάνει με το σεβασμό, δεν μπορούσαμε να επικοινωνήσουμε μεταξύ μας. Δεν ξέρω τα παιδιά αν ένιωσαν ίσοι με μας, εμείς πάντως νιώσαμε ίσοι με αυτούς και σας ευχαριστώ πάρα πολύ γι’ αυτή  την εμπειρία».

Συνάντηση Σταυρακάκη-Γιαννάκη

Σύντομη συνάντηση, στον απόηχο του αγώνα είχαν ο  Παναγιώτης Γιαννάκης με τον πρόεδρο της ΕΟΑΚ τον Ιωσήφ Σταυρακάκη. Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας συνεχάρη και τον Παναγιώτη Γιαννάκη για την επιτυχία του 1987 και τη μετέπειτα εξέλιξη του μπάσκετ, με τον κόουτς να δίνει με τη σειρά του συγχαρητήρια στον πρόεδρο για τους αθλητές της Ομοσπονδίας.

 

 

Από το Γραφείο Τύπου της ΕΟΑΚ