Στην πρωινή εκπομπή της ΕΡΑ Σπορ «Πρωινός Μπαλαδόρος» με τον Τάσο Επιτρόπου, φιλοξενήθηκε την Κυριακή (12 Ιουνίου 2022), η τεχνικός σύμβουλος όλων των αθλημάτων της Ελληνικής Ομοσπονδία Αθλητισμού Κωφών (ΕΟΑΚ) Σοφία Δαυλιάκου.
Η τεχνικός σύμβουλος της ΕΟΑΚ αρχικά μετέφερε τις ευχαριστίες του προέδρου της Ομοσπονδίας Ιωσήφ Σταυρακάκη, στην ΕΡΑ Σπορ, για τη στήριξη και την προβολή των δράσεων της και στη συνέχεια αναφέρθηκε τόσο στις επιτυχίες της ελληνικής αποστολής στους πρόσφατους Ολυμπιακούς Αγώνες Κωφών, της Βραζιλίας, αλλά και στην προσπάθεια που κάνει η Ομοσπονδία να «αγκαλιάσει» όλα τα Κωφά και βαρήκοα άτομα και να τα φέρει στον αθλητισμό.
Η Σοφία Δαυλιάκου μεταξύ άλλων, τόνισε τη διαφορά που υπάρχει μεταξύ Κωφών και Βαρηκόων ατόμων: «Η κώφωση το λέει και η λέξη είναι η ολική απώλεια της ακοής ενός ατόμου, ενώ ο βαρήκοος έχει μερική απώλεια ακοής και με κάποιο ακουστικό ή το κοχλιακό εμφύτευμα μπορεί να βελτιώσει την ποιότητα της ακοής του. Όσο για τη λέξη κωφάλαλος, θα ήθελα να σταθούμε, γιατί η λέξη αυτή δεν υπάρχει. Άλαλος είναι αυτός που δεν έχει φωνητικές χορδές. Ο κωφός έχει φωνητικές χορδές, απλώς η χροιά, ο ήχος και ο τόνος, που ακούμε σε μια μεταξύ τους επικοινωνία είναι τελείως διαφορετική και είναι κάτι που μας ξενίζει. Όμως δεν χρησιμοποιείται αυτός ο όρος. Είναι κωφός είναι βαρήκοος».
Σε ερώτηση του δημοσιογράφου για το έργο της Ομοσπονδίας και το τι πρέπει να καταλάβουν οι γονείς και γενικά οι άνθρωποι ώστε να ωθήσουν τα παιδιά τους στον αθλητισμό η τεχνική σύμβουλος υπογράμμισε: «Πρέπει να σταθούμε στο ότι η Ελληνική Ομοσπονδία Αθλητισμού Κωφών και να το τονίσουμε αυτό, είναι μια ανοιχτή αγκαλιά για όλα τα Κωφά και Βαρήκοα άτομα. Επειδή φέρει τον τίτλο Αθλητική Ομοσπονδία Κωφών, πάρα πολλοί γονείς φοβούνται να μας καλέσουν ή να φέρουν τα παιδιά τους, στην Ομοσπονδία μας. Όμως και οι βαρήκοοι με το ακουστικό ή το κοχλιακό μπορούν να συμμετέχουν σε όλες τις δράσεις, που κάνουμε».
Και συνέχισε: «Είμαστε μια Ομοσπονδία, που «καλλιεργούμε» 14 αθλήματα. Αυτό από μόνο του, μας κάνει διαφορετικούς και μας κάνει και δύσκολους, ως προς να καλύψουμε τις ανάγκες και τα έξοδα. Όσο για τα αθλήματα απευθυνόμαστε σε εθνικές ομάδες οι οποίες συμμετέχουν στο ποδόσφαιρο, στο 5Χ5, έχουμε μπάσκετ ανδρών και γυναικών, έχουμε στίβο, κολύμβηση, σκοποβολή, μπόουλινγκ που δεν υπάρχει σε άλλες Ομοσπονδίες. Έχουμε πολεμικές τέχνες ταεκβοντό, καράτε, τζούντο, πάλη. Το τένις, το πινγκ πονγκ, ποδηλασία και βάλαμε τώρα και το σκάκι. Ωστόσο, τα αθλήματα είναι πολλά, αλλά οι αθλητές μας είναι λίγοι, γιατί έχουμε μια δυσκολία και προσπαθούμε πάρα πολύ στην ανεύρεση νέων αθλητών. Νομίζω ότι θα τα καταφέρουμε με την προβολή και από τα ΜΜΕ».
Όσον αφορά στη στήριξη της Πολιτείας και την ύπαρξη χορηγών η τεχνική σύμβουλος της ΕΟΑΚ επισήμανε: «Εμείς όπως ήδη ανέφερα είμαστε κάτω από την «ομπρέλα» της ΓΓΑ, υπάρχει η βοήθεια όπως σε όλες τις Ομοσπονδίες, ωστόσο όπως ανέφερα και πριν δεν είναι αρκετή, γιατί «καλλιεργούμε» αυτά τα 14 αθλήματα. Υπάρχουν χορηγοί, που δεν ακούγονται γιατί ακριβώς είναι ευαισθητοποιημένοι, μας βοηθούν στέκονται στο πλευρό μας, όμως είναι λίγοι. Ξέρουμε πολύ καλά ότι η λέξη χορηγία συνδέεται με τη λέξη προβολή. Η Ομοσπονδία μας δεν έχει μεγάλη προβολή, οπότε αυτό τους μεγάλους χορηγούς τους κρατάει πίσω. Υπάρχουν όμως άνθρωποι, όπως προ είπα, ευαισθητοποιημένοι, που είναι στο πλευρό μας. Θέλουμε χορηγούς, θέλουμε χορηγίες. Θέλουμε ανθρώπους που να αντιληφθούν τις προσπάθειες και τις δράσεις μας. Να εκτιμήσουν τη μεγάλη προσπάθεια των αθλητών μας, γιατί έχουμε μεγάλη ανάγκη να βοηθήσουμε τα παιδιά μας και δεν θέλουμε να αποκλείσουμε κανένα από τη συμμετοχή του σε όλες τις διοργανώσεις, που κάνουμε».
Η Σοφία Δαυλιάκου έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο ότι οι Κωφοί έχουν τις δικές τους μεγάλες διοργανώσεις: «Θέλω να πω επίσης, ότι δεν μετέχουμε στους Παραολυμπιακούς Αγώνες, αυτό πρέπει να γίνει ξεκάθαρο, στον κόσμο και δεν συμμετέχουμε στους Παραολυμπιακούς γιατί η μόνη διαφορά που έχουμε εμείς είναι η κώφωση. Αυτό είναι το διαφορετικό, δεν έχουμε προβλήματα κινητικά έχουμε ακουστική αναπηρία. Οι κωφοί αθλητές, δηλαδή, απαγορεύεται να συμμετάσχουν στους ΠαραολυμπιακούςΑγώνες. Έχουμε δικούς μας Ολυμπιακούς Αγώνες και μάλιστα είναι παλαιότεροι των Παραολυμπιακών καθώς άρχισαν το 1924 στο Παρίσι, ως «Silent Games», οι «Σιωπηλοί Αγώνες», ενώ αντίστοιχα οι Παραολυμπιακοί, το 1960, στη Ρώμη»
Η Σοφία Δαυλιάκου μίλησε και για τις επιτυχίες των Ελλήνων Κωφών αθλητών στους πρόσφατους 24ους Ολυμπιακούς Αγώνες Κωφών στη Βραζιλία, με την κατάκτηση 9 μεταλλίων: «Στη μακρινή Βραζιλία, όπου σαρώσαμε τα μετάλλια σε σχέση με τους προηγούμενους Ολυμπιακούς Αγώνες Κωφών του 2017, στην Τουρκία. Κατακτήσαμε 9 μετάλλια και το οφείλουμε στη δύναμη, το θάρρος και το κουράγιο, που δείχνουν οι αθλητές μας, γιατί οι Ολυμπιακοί αυτοί πραγματοποιήθηκαν, όπως και για όλο τον κόσμο, μετά από μια δύσκολη κατάσταση, αυτή της πανδημίας. Τα παιδιά μας προετοιμάστηκαν με πολλές δυσκολίες και πραγματικά έφεραν ασύλληπτα αποτελέσματα. Οι αγώνες διήρκησαν 15 ημέρες, κατακτήσαμε 9 μετάλλια, έναντι 5 που είχαμε κατακτήσει στη Σαμψούντα της Τουρκίας. Συμμετείχαν 73 έθνη και 50 χώρες ανέβηκαν στο βάθρο, με την Ελλάδα να βρίσκεται στην 26 η θέση με τα 9 μετάλλια».
Η τεχνική σύμβουλος τέλος δεν αναφέρθηκε μόνο στα μετάλλια, αλλά και στην όλη παρουσία της ελληνικής αποστολής: «Ωστόσο να μησταθούμε μόνο στα μετάλλια, γιατί για μένα προσωπικά, ως Σοφία Δαυλιάκου είναι μεγάλη τιμή να ακούω τον εθνικό ύμνο, στη μακρινή Βραζιλία. Να εκπροσωπείται η χώρα σου, από πολλούς αθλητές,ήμασταν μια αποστολή 98 ατόμων, που τα 62 ήταν αθλητές και αξίζουν συγχαρητήρια σε όλα τα παιδιά, γιατί όλα τα παιδιά για να φθάσουνεκεί είναι οι καλύτεροι. Για να φθάσουν στους Ολυμπιακούς έχουν κάνει μια πορεία, έχουν κάνει ένα ταξίδι, μια διαδρομή το οποίο είναι πάρα πολύ δύσκολο, οπότε είτε είσαι πρώτος, είτε δεύτερος, είτε τρίτος, για μας όλα τα παιδιά είναι άξια συγχαρητηρίων».
Από το Γραφείο Τύπου της Ομοσπονδίας