Μετά από δύο αναβολές πέρυσι (λόγω του εθνικού πένθους για το δυστύχημα στα Τέμπη και τις σφοδρές χιονοπτώσεις στην Αττική) η Ελληνική Ομοσπονδία Αθλητισμού Κωφών, βράβευσε τη Δευτέρα (19/2) τους αθλητές και τις αθλήτριες της Ομοσπονδίας, που κατέκτησαν μετάλλιο στους 24ους Θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες Κωφών, το 2022 στη Βραζιλία, αλλά και στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα Καλαθοσφαίρισης, που φιλοξενήθηκε το περασμένο καλοκαίρι, στο Ηράκλειο της Κρήτης.


Αυτό ακριβώς επισήμανε και στο χαιρετισμό του ο πρόεδρος της ΕΟΑΚ Ιωσήφ Σταυρακάκης. Τόνισε τις δράσεις και τις επιτυχίες της Ομοσπονδίας, σε παγκόσμιο επίπεδο, αλλά υπογράμμισε και τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει ενόψει και της επόμενης χρονιάς, που είναι Ολυμπιακή χρονιά, για τον αθλητισμό των Κωφών, και θα γίνει στο Τόκιο.

Ο κ. Σταυρακάκης δεν ξέχασε να ευχαριστήσει τον πρόεδρο και το Δ.Σ. της ΕΟΕ, για την παραχώρηση της αίθουσας, αλλά και τη στήριξη που προσφέρουν στην Ομοσπονδία.

Χαιρετισμό απηύθυνε και ο πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Ολυμπιονικών Κωφών (ΣΕΟΚ) Χάρης Γιαννόπουλος, ο οποίος ήταν συνδιοργανωτής της εκδήλωσης. Στη συνέχεια ένα σύντομο χαιρετισμό απηύθυνε και ο πρόεδρος της ΟΜΚΕ Κωνσταντίνος Σίμψης.

Χαιρετισμούς επίσης, απηύθυναν ο γενικός γραμματέας Αθλητισμού Γιώργος Μαυρωτάς, ο οποίος τόνισε την ιδιαίτερη σχέση που έχει αναπτύξει με την ΕΟΑΚ και τους ανθρώπους της καθώς και τη συνεχή στήριξη της ΓΓΑ, στις αγωνιστικές και όχι μόνο δράσεις της.

Στη συνέχεια το λόγο πήρε η πρόεδρος του κόμματος «Πλεύση Ελευθερίας» Ζωή Κωνσταντοπούλου και υπογράμμισε το σημαντικό έργο του Αθλητισμού σε όλες τις κοινωνικές ομάδες και την υποστήριξη του κόμματός της σε αυτές.

 

Η εκπρόσωπος της Γραμματείας των Ατόμων με Αναπηρία της Νέας Δημοκρατίας  Μαρίνα Γκανά τόνισε με τη σειρά της το πόσο σημαντικό είναι το έργο της ΕΟΑΚ και οι επιτυχίες των αθλητών και αθλητριών της.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Γραμματέας Τομέα Αθλητισμού ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής Θανάσης Ζαννιάς, που εξήρε την προσπάθεια των αθλητών και αθλητριών της ΕΟΑΚ, όχι μόνο να αθληθούν, αλλά και να διακριθούν.

Οι βραβεύσεις

Σε ένα γεμάτο συγκίνηση και περηφάνια απόγευμα, στο Αμφιθέατρο της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, οι Κωφοί αθλητές και αθλήτριες βραβεύτηκαν όχι μόνο για τις επιτυχίες τους, αλλά και για όλη τους την πορεία και προσπάθεια στον πρωταθλητισμό.

Και τα Όσκαρ πήγαν….

Στην Εθνική ομάδα καλαθοσφαίρισης γυναικών, για την 3η θέση που κατέκτησε εφέτος στο παγκόσμιο πρωτάθλημα που διεξήχθη στην Κρήτη. Οι: Χρυσάνθη Χαϊνά, Κωνσταντίνα Χατζηιωάννου, Χρυσούλα Σιαπλαούρα, Ευαγγελία Σαρακατσάνη, Λαμπρινή Αγαγιώτου, Σταυρούλα Κοτσιρέα, Χρυσάνθη Βεράνη, Πετρούλα Τόγα, Μαρία Πουλορίνη, Αλεξάνδρα Κοτσιάφτη, Στεφανία Πατέρα, Κωνσταντίνα Μπάλκογλου. Προπονήτρια: Φρόσω Δρακάκη Βοηθός: Μάρθα Αργυρίου, η γιατρός και ο φυσιοθεραπευτής.
Η Εθνική γυναικών είχε πάρει την 4η θέση στους 24ους θερινούς Ολυμπιακούς Κωφών με την ομάδα να αγωνίζονται ακόμη οι: Βασιλική Τασιούλη, Δήμητρα Μελλίνη, Αλεξάνδρα Σπίνου. Με προπονήτρια την Αθηνά Ζέρβα. Την απονομή έκαναν ο γενικός γραμματέας Αθλητισμού Γιώργος Μαυρωτάς και ο πρόεδρος της ΕΟΑΚ Ιωσήφ Σταυρακάκης. 

Στον Αλέξανδρο  Παπαδάτο, 130κ.της Ελληνορωμαϊκής Πάλης, για τη 2η θέση στο παγκόσμιο του Κιργιστάν και την 3η θέση στους Ολυμπιακούς Κωφών. Την απονομή έκανε η κ. Ζωή Κωνσταντοπούλου.

Βραβεύθηκαν επίσης από την Ελληνορωμαϊκή ο Νικόλας Ιωσηφίδης 77κ. για την 3η θέση στο παγκόσμιο  του Κιργιστάν και την 3η θέση στους Ολυμπιακούς Κωφών και ο προπονητής του Θεόδωρος Ηλιάδης.

Στη Σοφία Μουτσώκου, και τον προπονητή της Κωνσταντίνο Παπά, για το χάλκινο μετάλλιο στο Καράτε στα -61κ. στους 24ους θερινούς Ολυμπιακούς Κωφών. Την απονομή έκαναν η Α’ Αντιπρόεδρος της ΕΟΑΚ Ασπασία Ξαξίρη και η πρόεδρος του ΟΑΚΑ Γεωργία (Γωγώ) Φυρίγου-Κόνσολο.
Βραβεύθηκαν επίσης, η  Χριστίνα Κατσιπίδου για το χάλκινο μετάλλιο στους 24ους θερινούς Ολυμπιακούς Κωφών, στην Ποδηλασία Βουνού καθώς και η Ειρήνη Μαχαιρίδου για το χάλκινο μετάλλιο, στην ίδια διοργάνωση, στο τεχνικό αγώνισμα του poomsae) και ο προπονητής της. Αντώνης Αρβανιτίδης. 

Στα αδέλφια Χιώνη, ο Παναγιώτης και η Νικολέττα κατέκτησαν από ένα αργυρό μετάλλιο στους 24ους θερινούς Ολυμπιακούς Κωφών.
Ο Παναγιώτης στην ποδηλασία δρόμου, στο αγώνισμα των πόντων, αλλά κατέκτησε και ένα χάλκινο, στο 1000άρι. Την απονομή έκανε ο Σύμβουλος της ΕΟΑΚ Τάκης Κορδονούρης.
Η αδελφή του η Νικολέττα κατέκτησε το αργυρό μετάλλιο στο άλμα επικοντώ, με τον προπονητή της Παναγιώτη Μαυρουδάκη.

Τέλος, στον  Παύλο Λιότσο, για το χρυσό μετάλλιο, στα -68κ. στο τάεκβοντο, στους 24ους θερινούς Ολυμπιακούς Κωφών, με την προπονήτρια του, Άννα Παπαϊωάννου.

Το ποδόσφαιρο ο «βασιλιάς» των Σπορ, είχε την τιμητική του και στην ΕΟΑΚ. Η ομάδα του Παναθλητικού Ομίλου Κωφών, βραβεύθηκε καθώς εκτός από το 11ο πρωτάθλημα Ελλάδος, κατέκτησε πέρυσι για 5η φορά και το Champions League, που διεξήχθη στην Πάτρα. Την απονομή έκανε ο σύμβουλος του Δ.Σ. της ΕΟΑΚ Ιωάννης Στουφής. 

Βραβεύσεις των ΜΜΕ
Βραβεύτηκαν επίσης και οι άνθρωποι, οι οποίοι προβάλλουν τις επιτυχίες αυτές. Τηλεόραση και ραδιόφωνο «σύμμαχοι» σε αυτή την προσπάθεια προβολής.

Ο Τάσος Επιτρόπου, για τις εκπομπές του στην Ελληνική Ραδιοφωνία, όπου φιλοξενήθηκαν κωφοί αθλητές και αθλήτριες, αλλά και άνθρωποι της διοίκησης της ΕΟΑΚ. Την απονομή έκαναν ο γενικός γραμματέας Αθλητισμού Γιώργος Μαυρωτάς και ο πρόεδρος του ΠΣΑΤ Γιάννης Θεοδωρακόπουλος.


Στη συνέχεια η Έλβη Μιχαηλίδου, από το τηλεοπτικό κανάλι ΟΡΕΝ, η οποία πρόβαλε τις επιτυχίες των αθλητών και αθλητριών, στους 24ους Ολυμπιακούς Αγώνες Κωφών, στη Βραζιλία, με τον καλύτερο τρόπο. Την απονομή έκανε ο γενικός γραμματέας της ΕΟΑΚ Κώστας Γαργάλης.  συνάδελφο.

Οι άνθρωποι της Ομοσπονδίας

Βραβεύθηκαν επίσης και οι άνθρωποι, που στήριξαν, αλλά και ανέδειξαν την Ομοσπονδία με τις επιτυχίες, αλλά και το συνολικό τους έργο.

 

Βραβεύθηκε  ο ταμίας της ΕΟΚ Νίκος Ζεϊμπέκης, για την αμέριστη στήριξη και βοήθεια του, στις δράσεις της ΕΟΑΚ. Την απονομή έκανε ο ειδικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Κώστας Παπαδιαμάντης και ο Συντονιστής-Γενικός διευθυντής του ΟΑΚΑ Κωνσταντίνος Χαλιορής.

Ένας άνθρωπος που ανέδειξε το έργο της Ομοσπονδίας με τις επιτυχίες της Εθνικής ομάδος μπάσκετ ανδρών Κωφών, είναι ο Διονύσης Γαζής. Προπονητής και όχι μόνο παραμένει στην Ομοσπονδία, στο πόστο του τεχνικού συμβούλου. Την απονομή έκανε η Γ’ Αντιπρόεδρος της ΕΟΑΚ Μάρθα Μπάμπη.

Η Βασιλεία Κεφαλά «υπηρέτησε» την Ομοσπονδία επί σειρά ετών. Η ΕΟΑΚ τη βράβευσε με εκτίμηση και σεβασμό, για τις υπηρεσίες, που πρόσφερε επί πολλά χρόνια. Την απονομή έκανε ο Α’ Ταμίας της ΕΟΑΚ και πρόεδρος του Αθλητικού Συλλόγου Κωφών Πειραιά και Νήσων Θάνος Καψής, μαζί με τον γενικό διευθυντή του ΕΟΚΑΝ Γιώργο Ροδινό.

Βραβεύθηκε και η Αθηνά Ζέρβα, προπονήτρια, αλλά και η ΨΥΧΗ της Εθνικής ομάδος μπάσκετ γυναικών κωφών. Παρούσα στα τρία χρυσά μετάλλια της ομάδος σε Ευρωπαϊκό, Παγκόσμιο και Ολυμπιακούς Αγώνες.

Βραβεύσεις χορηγών

Τέλος, βραβεύτηκαν και οι άνθρωποι που στήριξαν και στηρίζουν  ηθικά, αλλά και υλικά τις δράσεις και τις επιτυχίες της Ομοσπονδίας. Οι χορηγοί (δημόσιοι ή ιδιωτικοί φορείς) είναι αυτοί που συμβάλλουν, στην εποχή μας, στην υλοποίηση της συμμετοχής των αθλητών στους αγώνες.


Βραβεύθηκαν οι: ΑΙΓΕΑΣ ΑΜΚΕ, ΚΛΙΝΙΚΗ ΑΓΙΟΣ ΛΟΥΚΑΣ, ANEK LINES, Avis, ΒΙΚΟΣ, ΒΙΟΝΑΛΥΣΗ ΛΑΡΙΣΑΣ, BIG SHOE, CAP, η CCC δια του εκπροσώπου της κ. Νάσου Κοσμά, Coffee Berry , ΑΘΛΗΤΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΔΗΜΟΥ ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ, ο ΔΗΜΟΣ ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΗΣ δια της εκπροσώπου της Αντιδημάρχου Αθλητισμού Δήμητρας Σκοπελίτη, ΔΗΜΟΣ ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗΣ, ΔΕΔΔΗΕ, DOCTOR’S FORMULAS,

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΑΡΑΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ, δια του εκπροσώπου της γενικού γραμματέα Θανάση Τσιλίβη και του Διευθυντή της Σάκη Κωστάρη, HOLMES PLACE, ΙΑΤΡΟΠΟΛΙΣ, ΚΟΣΜΟΣ της ΑΚΟΗΣ δια της εκπροσώπου της Τζίνας Ανδρεάδη, KAPPA, KALOUSOS δια του εκπροσώπου της κ. Καλούσου, LYTTOS BEACH, Α.Σ.ΜΕΛΙΣΣΙΩΝ, ΝΠΔΔ «ΘΟΡΙΚΟΣ» ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΠΑΝΤΑΖΗΣ, THE NEWTONS, N.S. ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΞΑΝΘΗΣ, North Star,

ΟΑΚΑ στο πρόσωπο της προέδρου του Γωγώς Φυρίγου-Κόνσολο και του Συντονιστή-Γενικού διευθυντή του ΟΑΚΑ Κωνσταντίνου Χαλιορή, ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ, PHARMASEPT, ΣΕΦ, SARONIC TOURS, UPCYCLES.
Τις απονομές έκανε ο πρόεδρος της ΕΟΑΚ Ιωσήφ Σταυρακάκης.

 

Η κοπή πίτας
Η πολύ ωραία εκδήλωση, την οποία παρουσίασε η γνωστή αθλητική συντάκτης Ζέτα Θεοδωρακόπουλου, έκλεισε με την κοπή της πίτας της ΕΟΑΚ, αλλά και δεύτερης πίτας του συνδιοργανωτή της εκδήλωσης, του ΣΕΟΚ.
Όσο για τους τυχερούς που βρήκαν τα φλουριά θα ανταμειφθούν… και του χρόνου!

 

Από το Γραφείο Τύπου της ΕΟΑΚ