Είναι λίγες οι φορές που η λαϊκή ρήση… «ο κατάλληλος άνθρωπος, στην κατάλληλη θέση» ταιριάζει γάντι στην περίπτωση του Κώστα Παπαγεωργίου. Δόξα του πολύ κοντινού παρελθόντος, εξέχουσα προσωπικότητα της επιτραπέζιας αντισφαίρισης, βρίσκεται στην «κεφαλή» της Ελληνικής Φίλαθλης Ομοσπονδίας Επιτραπέζιας Αντισφαίρισης (ΕΦΟΕπΑ).

Θρυλικός πρώην αρχηγός της εθνικής ομάδας, δευτεραθλητής Ευρώπης στο ομαδικό ανδρών το 2013, οκτώ φορές πρωταθλητής Ελλάδας του απλού ανδρών, χαίρει της εκτίμησης και της αναγνώρισης όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στο εξωτερικό…κρέμασε τις ρακέτες του, το Μάιο του 2018 και βρίσκεται στην προεδρεία της Ομοσπονδίας.

Ο Κώστας Παπαγεωργίου από το πόστο του προέδρου συνεχίζει να δυναμώνει την ελληνική επιτραπέζια αντισφαίριση (σ.σ. το γνωστό πινγκ πονγκ), αλλά και όσους θέλουν φορείς θέλουν να την αναδείξουν και να την υπηρετήσουν.
Με αφορμή τη διεξαγωγή του 2ου Πανελληνίου πρωταθλήματος Επιτραπέζιας Αντισφαίρισης Κωφών Ανδρών-Γυναικών, στο ΣΕΦ, την Κυριακή (18/2) μίλησε στην ιστοσελίδα της ΕΟΑΚ για τις σχέσεις των δύο Ομοσπονδιών, τη στήριξη της ΕΦΟΕπΑ στις δράσεις της ΕΟΑΚ και όχι μόνο…

Αξίζει να τονίσουμε ότι για πρώτη φορά το Πανελλήνιο πρωτάθλημα κωφών θα καλυφθεί διαδικτυακά από το κανάλι gre78 στο youtube. Το κανάλι, που διατηρεί ο Όμιλος KOUS Group, μεγάλος χορηγός της ΕΦΟΕπΑ στη WEB TV, θα βρεθεί κοντά και σε αυτή τη διοργάνωση και θα βιντεοσκοπήσει όλα τα παιχνίδια, ενώ θα μεταδώσει σε live streaming όσα παιχνίδια διεξαχθούν στο τραπέζι 1.

Ακόμη ένα πανελλήνιο πρωτάθλημα πινγκ πονγκ κωφών πρόκειται να διεξαχθεί στο ΣΕΦ. Είναι η 2η χρονιά που γίνεται συνδιοργάνωση με την ΕΟΑΚ. Πόσο σημαντικό είναι αυτό για την ΕΦΟΕπΑ;

Κ.Π.: «Πρώτα από όλα εκφράζουμε τη χαρά μας για τη διεξαγωγή του Πανελληνίου πρωταθλήματος στη βασική μας αθλητική εγκατάσταση και είμαστε σίγουροι ότι το συνολικό αποτέλεσμα θα είναι καλύτερο από πέρσι. Το 2ο Πανελλήνιο πρωτάθλημα πάει ένα βήμα πιο μπροστά τη συνεργασία μας με την ΕΟΑΚ, μία συνεργασία που αναμφίβολα έχει  ξεχωριστή σημασία για μας. Πέραν του ότι βοηθάμε στη διάδοση του αθλητισμού μέσα στην κοινότητα των κωφών-βαρήκοων, τέτοιοι αγώνες εκφράζουν κι ένα βασικό ζητούμενο για μας να παίζουν όσο γίνεται περισσότερα άτομα πινγκ πονγκ και να γίνει ακόμα πιο δημοφιλές και στη χώρα μας το ολυμπιακό άθλημα».

Οι κωφοί-βαρήκοοι αθλητές του πινγκ πονγκ κάνουν την προσπάθειά τους και προσπαθούν να διακριθούν στους Ολυμπιακούς Αγώνες Κωφών, αλλά και στα Παγκόσμια και Ευρωπαϊκά πρωταθλήματα. Προσθέτει κάτι αυτό στο ελληνικό πινγκ πονγκ γενικότερα;

Κ.Π.: «Σαφώς και προσθέτει, διότι ελληνικό πινγκ πονγκ δεν είναι μόνο οι εθνικές μας ομάδες ή μόνο οι δικές μας διοργανώσεις. Είναι θαυμάσιο να έχουμε καλές στιγμές και κίνητρα και σε άλλα αγωνιστικά επίπεδα. Για παράδειγμα, προβάλλουμε πάντα τις επιτυχίες στους αθλητές με κινητικές αναπηρίες ή στους βετεράνους αθλητές, ενώ πριν λίγους μήνες πραγματοποιήσαμε το Παγκόσμιο πρωτάθλημα για άτομα με Πάρκινσον και Αλτσχάιμερ στην Κρήτη. Με το ίδιο ενδιαφέρον κοιτάμε και τους κωφούς-βαρήκοους και να θυμίσω ότι ο Αλέξανδρος Τατασόπουλος, που αγωνίστηκε πρόπερσι στους Ολυμπιακούς Αγώνες κωφών, είναι αθλητής ΕΦΟΕπΑ, προπονείται εντατικά σε σωματείο-μέλος μας και συμμετέχει και στα δικά μας πρωταθλήματα».

Είναι η 2η χρονιά που γίνεται πανελλήνιο πρωτάθλημα κωφών-βαρηκόων, σε συνδιοργάνωση με την ΕΦΟΕπΑ και σκοπό είχε και έχει τη διάδοση του αθλητισμού των κωφών-βαρήκοων στην κοινωνία, αλλά και την εξεύρεση νέων αθλητών και αθλητριών που παίζουν πινγκ πονγκ. Ήδη η ΕΟΑΚ μέσω των πρωτοποριακών προγραμμάτων της, έχει βάλει το πινγκ πονγκ στα ειδικά σχολεία κωφών-βαρηκόων. Είναι διατεθειμένη η ΕΦΟΕπΑ να βοηθήσει στον τομέα αυτό;

Κ.Π.: «Μαθαίνουμε ότι σε τακτά χρονικά διαστήματα κάνετε επισκέψεις στα ειδικά σχολεία. Οργανώνετε επιδείξεις, ενημερώνετε τα παιδιά για τα βασικά στοιχεία του αθλήματος και τους δίνετε την ευκαιρία να έρθουν πιο κοντά στο πινγκ πονγκ παίζοντας. Κάθε κίνηση ιδιαίτερα για τη διεύρυνση των δράσεων στα σχολεία έχει σπουδαιότητα για μας και από την πρώτη στιγμή της γνωριμίας μας με τη διοίκηση της ΕΟΑΚ έχουμε τονίσει ότι η ΕΦΟΕπΑ θα στηρίξει, όπως μπορεί, όλες τις προσπάθειές της για τη διάδοση του αθλήματος».

Από την αρχή η διοίκηση σας κ. Παπαγεωργίου, έχει δείξει το πόσο ευαισθητοποιημένη είναι στους αθλητές και αθλήτριες με προβλήματα ακοής, με τη συνάντησή σας με τον πρόεδρο της ΕΟΑΚ τον κ. Σταυρακάκη. Πιστεύετε ότι μελλοντικά μπορεί να υπάρξει μεγαλύτερη πρόοδος στη συνεργασία των δύο Ομοσπονδιών;

Κ.Π.: «Σε συνέχεια της προηγούμενης απάντησής μου σημειώνω ότι η βοήθεια της ΕΦΟΕπΑ αφορά σε κάθε ενέργεια για την ανάπτυξη. Όποτε μπορούμε θα παραχωρούμε την αίθουσά μας στο ΣΕΦ, όπως ήμασταν σε θέση να ξανακάνουμε τώρα για το Πανελλήνιο της ΕΟΑΚ, ενώ στηρίξαμε από την πρώτη στιγμή και την προσπάθεια ανάληψης του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος κωφών. Κάθε πρωτοβουλία, κάθε δράση για την οποία θα κάνουμε κάποια πράγματα από κοινού, θα συνιστά πρόοδο στη συνεργασία μας». 

Έχετε ήδη δηλώσει τη στήριξή σας, στη διεκδίκηση της ανάληψης του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος επιτραπέζιας αντισφαίρισης κωφών. Θα υπάρξουν και άλλες κοινές δράσεις με στόχο κυρίως την ενημέρωση για τον αθλητισμό-πρωταθλητισμό των κωφών-βαρήκοων αθλητών και αθλητριών;

Κ.Π.: «Κατ’ αρχάς, μαθαίνουμε ότι είστε πάρα πολύ κοντά πια στην ανάληψη του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος. Ότι η οικεία ευρωπαϊκή ομοσπονδία είναι απολύτως θετική και δίνει τη διοργάνωση να διεξαχθεί στο Λουτράκι τον Οκτώβριο του 2024. Είναι πολύ ευχάριστη η εξέλιξη και τέτοιες διοργανώσεις είναι που θα δώσουν και ερεθίσματα για νέες κοινές δράσεις με βασικό στόχο την ενημέρωση. Για παράδειγμα, θα κοιτάξουμε σίγουρα να αξιοποιήσουμε προς αυτή την κατεύθυνση το γεγονός ότι το Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα θα διεξαχθεί σε μία πόλη, που είναι γνωστή κι εκτός Ελλάδας».

 

Από το Γραφείο Τύπου της ΕΟΑΚ