Φιλοξενούμενος στην πρωινή ραδιοφωνική εκπομπή της ΕΡΑ Σπορ «Η Λαίδη και ο Αλήτης» με την Ευανθία Ξυνού, ήταν ο Ομοσπονδιακός προπονητής της εθνικής ομάδος κολύμβησης Κωφών Χαράλαμπος Παπανικολάου.
Ο έμπειρος τεχνικός μίλησε για το 8ο Πανελλήνιο πρωτάθλημα Κωφών, που ολοκληρώθηκε το Σάββατο (9/4) στο κλειστό κολυμβητήριο του ΟΑΚΑ, αλλά και για την ομάδα που θα ταξιδέψει στη Βραζιλία, ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων (1-15 Μαΐου 2022). Μεταξύ άλλων ο Ομοσπονδιακός προπονητής επισήμανε:
«Το Σάββατο στις 9 Απριλίου, ολοκληρώθηκε το 8ο πανελλήνιο πρωτάθλημα κολύμβησης Κωφών, στο ΟΑΚΑ, η συμμετοχή ήταν μικρή, αλλά η Ομοσπονδία έχει βάλει στόχο να στηρίξει τους αθλητές, που θέλουν να έρθουν κοντά της, για να αθληθούν και να διακριθούν.

Εμείς οι προπονητές προσφέρουμε την εργασία μας εθελοντικά βοηθώντας να ξεκινήσει κάτι όμορφο, διότι ως αθλητές έχουν τεράστιες δυνατότητες. Η επαφή μου με κωφά παιδιά είναι πρόσφατη και πραγματικά μου έκανε εντύπωση το πόσο ευγενικά και καλοπροαίρετα είναι. Αν και δεν γνωρίζω τη νοηματική… με καταλαβαίνουν από την έκφραση του σώματος, διαβάζουν τα χείλη και έχουμε αναπτύξει μια επικοινωνία απροβλημάτιστη. Όλοι εμείς οι προπονητές όλων των αθλημάτων προσφέρουμε εθελοντικά την εργασία μας για τους Ολυμπιακούς Αγώνες Κωφών, που θα γίνουν στη Βραζιλία και γίνονται πάντα ένα χρόνο μετά από τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Από τον προσεχή Σεπτέμβριο, μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες, από την καινούργια, δηλαδή περίοδο πρέπει να βγούμε προς τα έξω, να βρούμε όλα αυτά τα παιδιά που αθλούνται με τα σωματεία τους και ίσως να μην ξέρουν καν ότι υπάρχει αυτή η στέγη, η οποία μπορεί να τους βοηθήσει τουλάχιστον στο αθλητικό κομμάτι. Να μπορούν να λαμβάνουν μέρος σε πάρα πολλούς αγώνες και να διακριθούν».
Και πρόσθεσε: «Επειδή αθλούνται καθημερινά με τα σωματεία τους, όπου είναι όλοι αθλητές και μετέχουν στους αγώνες με τους συλλόγους τους και δεν ενημερώνονται ότι πλέον υπάρχει τρόπος να κάνουν προπόνηση και με τους κωφούς και βαρήκοους. Νομίζω ότι σε αυτό είμαστε σε θέση-και το έχουμε συζητήσει- να αρχίσουμε μια συνεργασία με τις εκάστοτε Ομοσπονδίες, π.χ για την κολύμβηση με την Κολυμβητική Ομοσπονδία Ελλάδος, να γίνει μια συνεργασία για να βρεθούν όλα αυτά τα παιδιά, που υπάρχουν σε όλα τα σωματεία, τα οποία μπορούν να έρθουν κοντά μας και να έχουν την καλύτερη υποστήριξη στο εκπαιδευτικό τους κομμάτι».

Τέλος, ο Χαράλαμπος Παπανικολάου αναφέρθηκε στη συνεργασία του με την Ελληνική Ομοσπονδία Αθλητισμού Κωφών: «Η συνεργασία μου άρχισε το Φεβρουάριο και ελπίζω να συνεχιστεί και μετά τους Ολυμπιακούς, είναι κάτι πολύ ωραίο και πραγματικά αισθάνομαι πάρα πολύ όμορφα, που είμαι μέρος αυτής της προσπάθειας. Υπάρχουν άνθρωποι του αθλητισμού και δεν έχει να κάνει αν είσαι κωφός, βαρήκοος ή ακούς. Υπάρχουν άνθρωποι απ’ όλο το φάσμα του αθλητισμού, που είναι μέσα σε αυτό και έτοιμοι να βοηθήσουν. Αυτό που είδα και αντιμετώπισα το περασμένο Σάββατο στο Πανελλήνιο πρωτάθλημα, που είδα ευγενικά, καλοσυνάτα παιδιά τα οποία σε πλησίαζαν και σε ρωτούσαν διάφορα γύρω από την προπόνησή τους και όχι μόνο».