Στα πλαίσια του προγράμματος «Αθλούμαι, Οραματίζομαι, Στοχεύω ψηλά ακούγοντας την Ψυχή μου», της Ελληνικής Ομοσπονδίας Αθλητισμού Κωφών (ΕΟΑΚ) πραγματοποιήθηκε με επιτυχία, η συνάντηση των δύο σχολείων Κωφών και Βαρήκοων, Αργυρούπολης και Αγίας Παρασκευής, στις κτιριακές εγκαταστάσεις της πρώτης. 

Την Ελληνική Ομοσπονδία Αθλητισμού Κωφών (ΕΟΑΚ) εκπροσώπησε η υπεύθυνη του προγράμματος της ΕΟΑΚ Σοφία Δαυλιάκου, ο σύμβουλος ποδοσφαίρου Ελευθέριος Μηνάς και ο τεχνικός σύμβουλος ποδοσφαίρου Προκόπης Καραγιάννης.

Οι στόχοι του προγράμματος

Οι στόχοι του προγράμματος «Αθλούμαι, Οραματίζομαι, Στοχεύω ψηλά ακούγοντας την Ψυχή μου» είναι όπως εξήγησε στους μικρούς μαθητές η κ. Δαυλιάκου, η προσπάθεια της Ομοσπονδίας να φέρει στους κόλπους του αθλητισμού περισσότερα Κωφά-Βαρήκοα άτομα, αναφέρθηκε στη διαφορά Κωφού και Βαρήκοου, στα συναισθήματα, αλλά και την υπερηφάνεια που νιώθουν οι αθλητές της Ομοσπονδίας φορώντας το εθνόσημο εκπροσωπώντας την Ελλάδα.

Για το πρόγραμμα και τους σημαντικούς στόχους του, αναφέρθηκαν οι αθλητές, αλλά και οι προπονητές που βρέθηκαν στη σημερινή συνάντηση. Ο Ομοσπονδιακός προπονητής της ομάδος κωφών, του πινγκ Χρήστος Βατσακλής και ο Έλληνας αθλητής, που θα μας εκπροσωπήσει στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Βραζιλίας, Αλέξανδρος Τατασόπουλος, μίλησαν για τη δική τους πορεία στο άθλημα του πινγκ πονγκ και κάλεσαν όποιο παιδί ενδιαφέρεται να ασχοληθεί με αυτό.

«Παρών» στο αθλητικό σημερινό ραντεβού και ο αθλητής του ταεκ βον ντο Βασίλης Δημόπουλος, που προέτρεψε τα παιδιά να ασχοληθούν με τα δυναμικά αθλήματα.

Σε ένα αθλητικό ραντεβού δεν μπορεί να λείπει ο «βασιλιάς των σπορ» το ποδόσφαιρο. Τόσο ο Λευτέρης Μηνάς όσο και ο αθλητής της Εθνικής ομάδος ποδοσφαίρου κωφών, Κρίστιαν Σκέμπη, που θα μας εκπροσωπήσει στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Μάϊου, τόνισαν ότι δικαίωμα στον αθλητισμό έχουν όλοι και δεν θα πρέπει να ντρέπονται την άθληση.

 

Οι διευθυντές των σχολείων

Ο διευθυντής του σχολείου κωφών της Αργυρούπολης, που φιλοξένησε τη δράση, Γεώργιος Άντζακας, καλωσόρισε όλους και κυρίως τα παιδιά των δύο σχολείων, που φάνηκε πως το ευχαριστήθηκαν με την ψυχή τους.

Χαιρετισμό απηύθυνε και ο διευθυντής του σχολείου κωφών της Αγίας Παρασκευής, Χρυσόστομος Παπασπύρου, καλώντας τα παιδιά να μη διστάζουν και να τολμούν να εκπληρώνουν τα όνειρά τους.

Από την Ουκρανία στην Ελλάδα

Συγκινητική ήταν η στιγμή που τρεις οικογένειες κωφών, από την Ουκρανία, που βρέθηκαν μετά από πολύωρο και δύσκολο ταξίδι με αυτοκίνητο στη χώρα μας, αφήνοντας πίσω τη δίνη του πολέμου, ανέβηκαν στο αμφιθέατρο του σχολείου και μίλησαν για την περιπέτειά τους. Ο 19 χρονος Ντιμίτρι, ο μεγαλύτερος γιος της μιας οικογένειας, αθλητής της πάλης στην πατρίδα του έστειλε το μήνυμα αυτής της συνάντησης: «Αφήστε τα κινητά και ασχοληθείτε με τον αθλητισμό» κάνοντας σαφές, πόσο βοηθά ο αθλητισμός στο να ξεπερνάς ακόμη και πολύ δύσκολες καταστάσεις.

Από τη θεωρία στην πράξη

Στη συνέχεια και μετά τη θεωρία τα παιδιά με μεγάλη χαρά, πέρασαν στην πράξη, παίζοντας πινγκ πονγκ με τον Αλέξανδρο Τατασόπουλο, δοκιμάζοντας τις δυνάμεις τους στο Ταε κβον ντο, υπό την καθοδήγηση του Βασίλη Δημόπουλου, αλλά και παίζοντας ποδόσφαιρο σχηματίζοντας δύο ομάδες, υπό το βλέμμα των υπευθύνων της Ομοσπονδίας, δείχνοντας υψηλά στάνταρτ, στο άθλημα. Ανάμεσα στα πολύ δυνατά σουτ, τα πολύ ωραία γκολ και τα κοντρόλ τα παιδιά συνειδητοποιούν ότι τα κωφά και βαρήκοα άτομα δεν διαφέρουν σε κάτι από τους ακούοντες και είναι στο χέρι τους, να αλλάξουν αντιλήψεις και προκαταλήψεις.

 

 

 

Από το γραφείο Τύπου της ΕΟΑΚ