Με την καλύτερη συγκομιδή μεταλλίων στη διοργάνωση για την ελληνική αποστολή (9 μετάλλια και καλά πλασαρίσματα) έπεσε η αυλαία των 24ων Ολυμπιακών Αγώνων Κωφών, που φιλοξενήθηκαν στην Caxias Do Sul της Βραζιλίας, το πρώτο 15θημερο του Μαΐου.

Με τις διοργανωτικές της αδυναμίες, όπως σε όλα άλλωστε τα μεγάλα αθλητικά ραντεβού και όχι μόνο, αλλά με την αγωνιστική τους λάμψη, οι Αγώνες πέρασαν στην ιστορία, ως η μεγαλύτερη διοργάνωση αθλητών μετά τον κορωνοϊό. Περισσότεροι από πέντε χιλιάδες αθλητές, προπονητές, αρχηγοί αποστολής στον ίδιο χώρο, αλλά και κοινό. Ο κόσμος στη Βραζιλία είδε από κοντά τους Αγώνες και συμμετείχε σε αυτούς. Ακόμη και η ανταλλαγή των κλασικών pins έγινε όπως παλιά με τη συλλογή κάποιων να μεγαλώνει με καρφίτσες από εξωτικές χώρες, που γνωρίζεις μόνο από το χάρτη.

Ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Αθλητισμού Κωφών, Γκουστάβο Περατζόλο, παρακολούθησε από κοντά τα περισσότερα αθλήματα, αποχαιρέτησε με μια συγκινητική ομιλία, ευχαριστώντας τους πάντες, στην πρώτη διοργάνωση στη Λατινική Αμερική:

«Αγαπητοί αθλητές, εκπρόσωποι αποστολών, καλεσμένοι και κοινότητα  των κωφών που μας παρακολουθήσατε ζωντανά σε όλο τον κόσμο, η ICSD ευχαριστεί ειλικρινά την Οργανωτική Επιτροπή και τις δημόσιες αρχές και όλους τους Βραζιλιάνους συνεργάτες και φίλους μας που κατέστησαν δυνατούς αυτούς τους Ολυμπιακούς Κωφών. Την πρώτη διοργάνωση στη Λατινική Αμερική. Θέλω να ευχαριστήσω ιδιαίτερα τον Γραμματέα Αθλητισμού και Αναψυχής του Caxias do Sul, Γκαμπριέλ Σιτόν και την ομάδα του, για όλη τη δουλειά που έκαναν κατά τη διάρκεια των Αγώνων. Ήσουν ακούραστος και θεμελιώδης και δεν θα μπορούσα να ξεχάσω να ευχαριστήσω, τον δήμαρχο της Φαρουπίλια, Φαμπιάνο Φελτρίν, την έδρα των Αγώνων μας, για όλο το καλωσόρισμα, τη δέσμευση, την υποστήριξη και την προθυμία του να βοηθήσει και να κάνει το καλύτερο για τους Ολυμπιακούς Κωφών. Ιδιαίτερες ευχαριστίες απευθύνονται σε όλους τους εθελοντές. Μας κάνατε  να νιώσουμε σαν στο σπίτι μας από την πρώτη στιγμή. Σας ευχαριστώ! Αθλητές της ICSD! Τις τελευταίες 15 ημέρες, θαυμάσαμε  τις εξαιρετικές επιδόσεις, την αφοσίωση και την επιτυχία σας. Εδώ δεχθήκαμε περίπου 5.000 άτομα, 2401 αθλητές από 73 έθνη. Πενήντα από τις 73 χώρες που διαγωνίστηκαν ανέβηκαν στο βάθρο στο Caxias do Sul, αυτό είναι υπέροχο. Χιλιάδες αθλητές θα πάρουν μετάλλια και αναμνήσεις, σίγουρα θετικά από την Caxias do Sul. Καθένας από εσάς προσπάθησε κατά τη διάρκεια αυτών των Αγώνων να φτάσει στη νίκη και στην υψηλότερη δυνατή θέση. Συγκινηθήκαμε βαθιά βλέποντας το πώς δείχνατε σεβασμό  και χειροκροτούσατε τους συναθλητές σας: αυτή είναι η γιορτή του αθλητικού πνεύματος. Δεν σέβεστε μόνο ο ένας τον άλλον, υποστηρίζετε και ο ένας τον άλλον. Μέσω του αθλητισμού, μπορούμε να προβάλουμε τα καλύτερα της ανθρωπότητας και να αναδείξουμε την αξία του αθλητισμού και στην περίπτωση αυτών των αγώνων, τον αθλητισμό των Κωφών!

Στο τέλος των 24ων Ολυμπιακών Αγώνων Κωφών, η ICSD με υπερηφάνεια ανακοινώνει τη δημιουργία της Επιτροπής Αθλητών: ένα σημαντικό και απαραίτητο βήμα προς την καλύτερη κατανόηση των αναγκών και των θεμάτων των Αθλητών. Οι φωνές των αθλητών είναι απαραίτητες για την ICSD. Οι αθλητές βρίσκονται στην καρδιά του Κινήματος των Ολυμπιακών Αγώνων Κωφών γι’ αυτό οι αθλητές ψήφισαν για νέα μέλη της πρώτης επιτροπής αθλητών. Η σύνθεση των πρώτων μελών της επιτροπής ICSD Αθλητών είναι: Katrin Neudolt, Μπάντμιντον (Αυστρία), Janer Cabezas Rosero, Στίβος(Κολομβία), Alireza Basih, Ποδόσφαιρο (Ιράν) και Maor Ben-Zeev, Μπάσκετ (Ισραήλ). Και τώρα, με το κεφάλι και την καρδιά μου γεμάτη συναισθήματα και περηφάνια, με ένα επαναλαμβανόμενο ευχαριστώ στην οργανωτική επιτροπή, στην Caxias do Sul και στους Αθλητές μας, πρέπει να σηματοδοτήσω το τέλος αυτής της αξέχαστης εμπειρίας των Κωφών, τη λήξη των 24ων Ολυμπιακών Αγώνων Κωφών Caxias do Sul 2021».

 

 

Από το Γραφείο Τύπου της ΕΟΑΚ