Η προπονήτρια των επιτυχιών της Εθνικής ομάδος μπάσκετ Κωφών γυναικών Αθηνά Ζέρβα, μίλησε στην ιστοσελίδα της Ελληνικής Ομοσπονδίας Αθλητισμού Κωφών και έκανε τον απολογισμό για την εμφάνιση της γυναικείας ομάδος, που έμεινε ένα βήμα εκτός βάθρου.

Αναφέρθηκε στις δυσκολίες που αντιμετώπισε η ομάδα με τις συνθήκες που επικρατούσαν τα δύο τελευταία χρόνια, λόγω κορωνοϊού και όχι μόνο και δεν ξέχασε να ευχαριστήσει τους πάντες, για όλη τη στήριξη και τη συμπαράστασή τους.

«Σαν έναν απολογισμό μετά από αυτήν την εμπειρία ενός σημαντικού αθλητικού γεγονότος, όπως οι Ολυμπιακοί Αγώνες της Βραζιλίας, στο οποίο η ομάδα κέρδισε πανάξια τη συμμετοχή της, μετά την πρώτη θέση, που κατέλαβε στο παγκόσμιο πρωτάθλημα, θέλω να πω ότι πήραμε αυτό που μπορούσαμε, αλλά δεν πήραμε αυτό που θέλαμε. Δηλαδή, θα θέλαμε μια θέση στο βάθρο, αλλά δυστυχώς στον αθλητισμό αυτά συμβαίνουν. Κάναμε μια πορεία διστακτική στην αρχή, στη συνέχεια άνοιξε το παιχνίδι μας και αυτό ήταν απόρροια σίγουρα του ότι δεν μπορέσαμε να παίξουμε το πέντε-πέντε στην προετοιμασία όπως θέλαμε»

Η προετοιμασία σας είχε προβλήματα;

«Η προετοιμασία μας είχε προβλήματα γιατί έγινε σε περίοδο που είχαμε αγωνιστικές υποχρεώσεις. Και δικές μας αθλήτριες και τα γήπεδα ήταν περιορισμένα, γιατί συνήθως προετοιμαζόμαστε την καλοκαιρινή περίοδο και έχουμε μια ευκαίρια στις μέρες, στις ώρες. Επίσης,  με τις άλλες ομάδες που πάντα πρέπει να μπούμε και να συνεργαστούμε μαζί τους, γιατί αριθμητικά δεν φθάνουμε και ψάχνουμε να έχουμε ενίσχυση εξωτερική. Όλα αυτά πήγαν λίγο πίσω τα πράγματα. Βέβαια, όταν μαζεύεται όλη η ομάδα, έχει στο νου της να υπηρετήσει το εθνόσημο, να κάνει ό,τι καλύτερο μπορεί και θεωρώ ότι αυτό το έκαναν τα παιδιά. Πάντα, όμως είναι δύο διαφορετικά πράγματα η απόδοση και η επίδοση. Νομίζω ότι στην απόδοσή μας το προσπαθήσαμε και φθάσαμε εκεί που μπορούσαμε, αλλά δεν ήρθε η επίδοση. Γι’ αυτό επηρέασαν  βέβαια και άλλοι παράγοντες»

Θα θέλατε να μας τους αναφέρετε;

«Ένας παράγοντας είναι αυτό που κουβαλάει η ομάδα, ως ιστορία, με τα τρία χρυσά μετάλλια. Το είχαμε συζητήσει και με τα παιδιά, ότι αυτό είναι πλέον ιστορία. Έχει καταγραφεί ως ιστορικό αθλητικό γεγονός. Θεωρώ ότι ήταν τρεις μεγάλοι άθλοι, αναπάντεχοι και απρόσμενοι. Δεν στόχευε ποτέ η ομάδα σε χρυσά μετάλλια. Από το 2011, που είμαι στην ομάδα, κυνηγάγαμε να μπούμε στη «ζώνη» των μεταλλίων. Βγαίναμε τέταρτοι σε όλες τις διοργανώσεις, θέλαμε να κατακτήσουμε ένα μετάλλιο. Και ήρθαν τρία χρυσά, σε τρεις συνεχόμενες διοργανώσεις. Το 2016, το 2017 και το 2019, Ευρωπαϊκό, Ολυμπιακούς και Παγκόσμιο, αντίστοιχα».

Αυτό λίγες ομάδες το έχουν καταφέρει, θεωρείτε ότι ήταν και τύχη;

«Ο παράγοντας τύχη πάντα υπάρχει, γιατί η μπάλα είναι στρογγυλή, αλλά δεν ήταν τυχαίο. Μπορεί να υπήρχε τύχη, αλλά δεν ήταν τυχαίο. Έγινε μέσα από δουλειά, αφοσίωση. Μέσα από όραμα, μια ομάδα απολύτως συγκεντρωμένη, αφοσιωμένη σε αυτό που ήθελε να κάνει και βέβαια φθάσαμε στην κορυφή. Αυτό οπωσδήποτε σημαίνει ότι αυτά δεν επαναλαμβάνονται, γιατί πρέπει να λάβουμε υπόψη μας και τον αθλητικό χρόνο των αθλητριών. Την αθλητική ζωή τους. Είναι αλλιώς τα κορίτσια που είχαμε το 2016 και αλλιώς είναι τώρα. Έχουμε πλέον 4 μαμάδες, 9 παιδιά, οι υποχρεώσεις τους έχουν αλλάξει. Οι δουλειές τους, η ηλικία τους, όλα αυτά παίζουν σημαντικό ρόλο. Το κομμάτι της ηλικίας είναι το πρώτο που μπορεί να επηρεάσει έναν αθλητή. Αυτή τη στιγμή έχουμε έναν αρκετά μεγάλο μέσο όρο ηλικίας. Είναι ένας παράγοντας που τον αξιολογούμε κάθε χρόνο. Βλέποντας πιο ήρεμα και «καθαρά» τα πράγματα, πρέπει να δούμε για πόσο καιρό αντέχουμε ακόμη. Ώστε να αγωνιζόμαστε αξιοπρεπώς και να μπορούμε να φέρουμε επιτυχίες, στη χώρα. Θεωρώ ότι η παρουσία μας στην 4άδα, με την απόδοση που είχαμε, ήταν ο πρώτος στόχος που είχαμε βάλει και τον καταφέραμε.

Ο αγώνας με τις ΗΠΑ ήταν πραγματικά ένας αγώνας κατάθεση ψυχής, με το δικό του «μαξιλαράκι ασφαλείας», με την έννοια ότι θα επρόκειτο για θαύμα μια νίκη απέναντι, σε μια ομάδα που όλοι ξέραμε ότι ήταν πολύ πιο δυνατή, «γεμάτη» και αποφασισμένη.  

Πηγαίνοντας πλέον στο «μικρό» τελικό, τα πράγματα άρχισαν λάθος από την άμυνα, βρεθήκαμε να κυνηγάμε στο σκορ, από την αρχή και επαληθεύθηκε ο «χρυσός» κανόνας, που λέει ότι όταν καταρρεύσει η άμυνα είναι δύσκολο να «στρίψουν» και όλα τα υπόλοιπα. Προσπαθήσαμε, φέραμε το παιχνίδι εκεί που θέλαμε, ίσως στα τελευταία λεπτά, απλά είδα μια Πολωνία πολύ «διψασμένη» και πάρα πολύ εύστοχη. Πράγμα που εμείς δεν είχαμε. Οπότε το αποτέλεσμα θεωρείται απολύτως δίκαιο».

Επόμενος στόχος, το παγκόσμιο πρωτάθλημα Κωφών;

«Βέβαια, πρέπει να παίξουμε στο παγκόσμιο. Θα ανασυντάξουμε τις δυνάμεις μας. Θα δούμε πως μπορούμε να οργανώσουμε καλύτερα την προετοιμασία μας, για την επόμενη χρονιά. Ο κορωνοϊός επηρέασε απόλυτα τον αθλητισμό και κυρίως τα αθλήματα που διεξάγονται σε κλειστό χώρο, γιατί δεν άνοιξαν ποτέ κανονικά, με πρωτόκολλα διάφορα. Αυτή η κατάσταση δεν άφησε ανεπηρέαστη και τη δική μας ομάδα, καθώς πολλές κοπέλες νόσησαν μέσα στην προετοιμασία. Πλέον θα θέσουμε τους νέους στόχους μας, θα ξαναμαζευτούμε και θα το προσπαθήσουμε και για το παγκόσμιο».

Το ότι διοργανώνεται στη χώρα μας είναι έξτρα κίνητρο;

« Όντως θα είναι μια ιδιαίτερη στιγμή, θα είναι πάνω στις …πλάτες της Ομοσπονδίας και θέλουμε να τη στηρίξουμε και να τη βοηθήσουμε όσο μπορούμε. Θέλω να ευχαριστήσω όλους τους συνεργάτες και αυτούς που έμειναν πίσω τον Θοδωρή Ορφανίδη, τον Κώστα Ντάκουλα, αλλά  και τον Θανάση Μπούτα, που ήταν συνεργάτης μαζί μου στη Βραζιλία, τη Μάρθα Μπάμπη, την υπεύθυνη της ομάδος μας, που ήταν απολύτως οργανωτική, εξαιρετική, προνοητική και μας βοήθησε πάρα πολύ και γενικότερα όλη τη στήριξη που είχαμε. Καθώς και στο τελευταίο παιχνίδι, απ’ όλα τα μέλη της ελληνικής αποστολής, που είχε παραμείνει στη Βραζιλία. Λυπάμαι που τους στενοχωρήσαμε και εμείς στενοχωρηθήκαμε πιο πολύ, αλλά δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι άλλο, παρά να αποδεχθούμε το αποτέλεσμα και να προχωρήσουμε παρακάτω».   

Τέλος, η Αθηνά Ζέρβα ευχαρίστησε και όλο το τιμ των φυσιοθεραπευτών και την εταιρία που κάνει το scouting της ομάδος: «Τέλος, ευχαριστούμε το συνεργάτη μας Βασίλη Παπαπαναγιώτου και τη «sportstats»  για το  scouting σε όλη τη διάρκειά των αγώνων, αλλά  και όλη την ομάδα των φυσικοθεραπευτών,  με υπεύθυνο τον Γιώργο Γκούντα και τους Κατερίνα Μέξη,  Ελένη Μπινιάρη και Άγγελο Σίνη, για την άμεση και αποτελεσματική υποστήριξη των αθλητριών μας».

 

Από το Γραφείο Τύπου της ΕΟΑΚ