Με τον καλύτερο τρόπο άνοιξε η αυλαία για την ελληνική αποστολή στους 24ους Ολυμπιακούς Αγώνες Κωφών, στη μακρινή και βροχερή Βραζιλία.

Σ’ έναν αγώνα που κράτησε σχεδόν μια ημέρα, που στο μεγαλύτερο του διάστημα διεξήχθη υπό καταρρακτώδη βροχή, με συνεχείς ενστάσεις από τους Πολωνούς και τα λάθη των διοργανωτών, ο Έλληνας πρωταθλητής κατάφερε και κατέκτησε το αργυρό μετάλλιο, στο πρώτο αγώνισμα της ποδηλασίας το 100άρι, στην πρώτη του συμμετοχή σε Ολυμπιακούς Αγώνες.

 

Σε μια καταπράσινη τοποθεσία, στη Santuário Diocesano Nossa Senhora de Caravaggio, το 1000άρι σπριντ ανδρών και γυναικών Κωφών, με τον Έλληνα πρωταθλητή Παναγιώτη Χιώνη να κλέβει την…παράσταση από την πρώτη κούρσα. Κατάφερε να φθάσει στον τελικό, αήττητος, αποκλείοντας «μεγαθήρια» του αθλήματος, όπως είναι η Πολωνία, η ΗΠΑ και η Γαλλία.

Ο αγώνας πέρασε πραγματικά από τα…σαράντα κύματα, καθώς σε μερικά χρονικά διαστήματα έβρεχε καταρρακτωδώς, δημιουργώντας προβλήματα σε αθλητές, αλλά και ποδήλατα.

Ο Παναγιώτης Χιώνης, από την αρχή φάνηκε ότι θα ήταν στα μετάλλια, καθώς έφθασε με άνεση στους «16» και στη συνέχεια στους 8, αφήνοντας πολύ πίσω τους αντιπάλους του. Οι διοργανωτές λόγω των κακών καιρικών συνθηκών και την πολύωρη αναμονή, που οδήγησαν οι ενστάσεις κυρίως των Πολωνών, για τη γυναικεία τους ομάδα, αποφάσισαν με τη δυνατότητα που τους έδιναν οι κανονισμοί να κριθούν  στη μια νίκη οι προημιτελικοί και οι ημιτελικοί και στις δύο οι τελικοί.

Ο Έλληνας πρωταθλητής έφθασε με άνεση στην 8άδα, και στη συνέχεια πέρασε στους ημιτελικούς αφήνοντας έξω τον Ολλανδό Μάρκ Στούτεν. Στην κούρσα για τα μετάλλια, άφησε εκτός τον Αμερικανό Μπλέικ Χέρμπολντ, που τελικά έμεινε και εκτός βάθρου καθώς ηττήθηκε στη συνέχεια και από τον Γάλλο Σερβιέρ, που κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο,

Στον τελικό και για το χρυσό μετάλλιο ο Χιώνης κοντραρίστηκε με το φαβορί, τον Γάλλο Στιβ Τουμπούλ, ο οποίος υπερασπιζόταν τον τίτλο του, καθώς είχε πάρει το χρυσό στους προηγούμενους Ολυμπιακούς Αγώνες της Τουρκίας, το 2017.

Στην πρώτη κούρσα ο Έλληνας πρωταθλητής το πάλεψε και έχασε για πολύ λίγο από τον Γάλλο. Στη συνέχεια όμως, ένας μικροτραυματισμός, δεν άφησε τον Χιώνη να αγωνιστεί στη δεύτερη κούρσα, καθώς ακολουθεί και ο αγώνας αντοχής (6 Μαΐου) και δεν θέλησε να ρισκάρει περισσότερο, με τον Γάλλο τελικά να παίρνει το χρυσό.

Παναγιώτης Χιώνης: «Έδωσα τον καλύτερο εαυτό μου»

Συγκινημένος και καταπονημένος από την προσπάθεια ο Παναγιώτης Χιώνης, με κρεμασμένο το μετάλλιο στο στήθος, μίλησε στην ιστοσελίδα της Ομοσπονδίας: «Ήταν η πρώτη μου συμμετοχή σε Ολυμπιακούς Αγώνες και έδωσα τον καλύτερο εαυτό μου. Ακολουθούν ακόμη δύο αγωνίσματα (σ.σ. αγώνας αντοχής, και πόντων) και δεν ήθελα να ρισκάρω τη συμμετοχή μου σε αυτούς. Πραγματικά οι συνθήκες ήταν δύσκολες για όλους τους ποδηλάτες, αλλά ο ανταγωνισμός ήταν υψηλός.  Ο πρώτος στόχος επετεύχθη και μένουν άλλοι δύο».

  

 

Από το Γραφείο Τύπου της ΕΟΑΚ