Σ’ ένα εξαιρετικό αφιέρωμα, που προβλήθηκε στη διάρκεια της εβδομαδιαίας αθλητικής εκπομπής, «Open Sports» (Κυριακή 29 Μαΐου, 13:30) του ιδιωτικού καναλιού «OPEN» παρουσιάστηκαν τέσσερεις από τους μεταλλιούχους της πολύ επιτυχημένης συμμετοχής της ελληνικής αποστολής, στους 24ους Ολυμπιακούς Αγώνες Κωφών, που ολοκληρώθηκαν πριν λίγες ημέρες στην Caxias Do Sul, στη Βραζιλία.

Στο αφιέρωμα φιλοξενήθηκαν ο «χρυσός» και η «χάλκινη» στο Ταεκβοντό, Παύλος Λιότσος και Ειρήνη Μαχαιρίδου, αντίστοιχα και τα αδέλφια Χιώνη, με δύο αργυρά (Νικολέτα επικοντώ, Παναγιώτης στο 1000άρι στην ποδηλασία) και ένα χάλκινο (Παναγιώτης στους πόντους, στην ποδηλασία).

Ο Παύλος Λιότσος αναφέρθηκε στην περηφάνια του όταν ακούστηκε ο εθνικός ύμνος της Ελλάδος: «H αλήθεια είναι ότι το ήθελα πολύ (σ.σ. το μετάλλιο). Γι’ αυτό προετοιμάστηκα πολύ καλά με την προπονήτριά μου, Άννα Παπαϊωάννου και τους συναθλητές μου ώστε να μπορέσω να ανέβω στο ψηλότερο σκαλί του βάθρου. Περηφάνια, χαρά, συγκίνηση διότι κατάφερα και ακούστηκε ο Εθνικός μας ύμνος σε μια άλλη χώρα»

Όσο για τη μικρούλα (σ.σ. μαθήτρια γυμνασίου) της «παρέας» την Ειρήνη Μαχαιρίδου να παραδέχεται, μεταξύ άλλων: «Η αλήθεια είναι πως δεν το περίμενα καθόλου. Δεν το πίστευα καν ότι μπορούσα να καταφέρω να πάρω μετάλλιο, αλλά το ήθελα πάρα πολύ».

Τα αδέλφια Χιώνη αναφέρθηκαν και στη μη προβολή των Αγώνων. Ο Παναγιώτης Χιώνης τόνισε: «Υπάρχει ένα μεγάλο αρνητικό ότι δεν έχουν μεγάλη προβολή οι Ολυμπιακοί Αγώνες μας, είναι και μειωμένοι οι χορηγοί και μειωμένη η βοήθεια από την Πολιτεία γενικά» και η αδελφή του η Νικολέτα: «Δεν έχουμε καν βίντεο της απονομής! Θεωρώ ότι είναι κάτι το οποίο είναι ανεπίτρεπτο για τόσο μεγάλη διοργάνωση».

 

Τέλος, η Νικολέτα Χιώνη τόνισε και την προσπάθεια της Ελληνικής Ομοσπονδίας Αθλητισμού Κωφών, να εντάξει στις τάξεις της όλο και περισσότερους αθλητές: «Θα ήθελα να ενθαρρύνω μέσω της συνέντευξης αυτής όλο και περισσότερα παιδιά με προβλήματα κώφωσης ή βαρηκοΐας να ενταχθούν στον αθλητισμό. Η ΕΟΑΚ, η ομοσπονδία μας κάνει μια τεράστια προσπάθεια να προωθήσει όλο και περισσότερα αγωνίσματα οπότε απευθυνόμενη σε γονείς και παιδιά να γνωρίζετε την ύπαρξή της γιατί εμείς ήταν κάτι που πριν χρόνια δεν το γνωρίζαμε».

Δείτε το απόσπασμα από το αφιέρωμα στο «Open Sports»

 

 

Από το Γραφείο Τύπου της ΕΟΑΚ