Ήταν η ώρα του χρυσού μεταλλίου για την ελληνική αποστολή στους 24ους Ολυμπιακούς Αγώνες Κωφών, που διεξάγονται από την 1η Μαΐου, στην Caxias Do Sul, της Βραζιλίας. Μετά το ασημένιο και τα δύο χάλκινα, ο Παύλος Λιότσος, ο αθλητής του Ταεκβοντο, στα -68κ. ανέβασε την Ελλάδα στο ψηλότερο σκαλί του βάθρου και ο ύμνος της χώρας ακούστηκε στη μακρινή Βραζιλία, χαρίζοντας το τέταρτο μετάλλιο, έως και σήμερα.

Το χρυσό μετάλλιο ήταν το καλύτερο δώρο, για τα γενέθλια του προέδρου της Ελληνικής Ομοσπονδίας Αθλητισμού Κωφών, Ιωσήφ Σταυρακάκη, που τα γιόρτασε με τον καλύτερο τρόπο. Με μια τούρτα έκπληξη, που δώρισε ο ναυτιλιακός σύμβουλος του Έλληνα πρέσβη στη Βραζιλία, Παναγιώτης Μαριδάκης, που είναι και διεθνής διαιτητής στους Αγώνες βόλεϊ του ολυμπιακού τουρνουά.

Στον τελικό «κατάπιε» τον Τούρκο αντίπαλό του Αχμέτ Χακάν Τούνα, ο οποίος άντεξε το πρώτο δίλεπτο (10-6) καθώς τα δύο τελευταία ήταν ένας…μονόλογος του Έλληνα αθλητή με το σκορ να φθάνει τελικά στο 48-14, μην αφήνοντας περιθώρια αντίδρασης στον αντίπαλό του.

Με τη νίκη του αυτή ο Έλληνας πρωταθλητής έκανε και το 2-1 στις νίκες με τον συγκεκριμένο αντίπαλο, καθώς οι αγώνες μεταξύ τους ήταν στο 1-1, τον είχε νικήσει μια φορά και είχε ηττηθεί την επόμενη.

Όλη η ελληνική αποστολή στο γήπεδο

Πραγματικά εξαιρετική ήταν η ατμόσφαιρα, που είχαν δημιουργήσει οι άλλοι Έλληνες αθλητές, που δεν αγωνίζονταν και ήρθαν να στηρίξουν τον Λιότσο. Οι φωνές και η παρότρυνση τους βοήθησαν πολύ τον Έλληνα αθλητή, που μετά το τέλος του αγώνα έτρεξε προς το μέρος τους, για να πανηγυρίσει μαζί τους.

Η καλή ημέρα από την αρχή φάνηκε και ο Λιότσος ξεπέρασε με ευκολία τον πρώτο του αντίπαλο Μαχάμαν από την Ταϊλάνδη, με σκορ 28-1. Στη συνέχεια αγωνίστηκε με ένα φαβορί, για μετάλλιο τον Ιρανό Αμίρι και τον νίκησε με 17-11.

Για να φθάσει στον τελικό και τη νίκη επί του Τούρκου με το εκπληκτικό σκορ 48-14 και τον ανάγκασε να υποκλιθεί μπροστά του.

Παύλος Λιότσος: ««Είναι υπερήφανος που ακούστηκε ο Εθνικός ύμνος της Ελλάδος στη μακρινή Βραζιλία»

Μετά το χρυσό μετάλλιο και τη μεγάλη νίκη ο Έλληνας ολυμπιονίκης μίλησε στην ιστοσελίδα της Ομοσπονδίας: «Είναι υπερήφανος που σήκωσα τη σημαία της χώρας μου ψηλά και ακούστηκε ο Εθνικός ύμνος της Ελλάδος στη μακρινή Βραζιλία. Ευχαριστώ όλους τους προπονητές, τον πρόεδρο της Ελληνικής Ομοσπονδίας Αθλητισμού Κωφών, κ. Σταυρακάκη και να του ευχηθώ και χρόνια πολλά, τον πρόεδρο του Αθλητικού Συλλόγου Κωφών Βορείου Ελλάδος (ΑΣΚΒΕ) Αντώνη Ζασπάλη και όλα τα παιδιά της αποστολής που ήρθαν και με στήριξαν και μου επιφύλαξαν και υποδοχή έκπληξη στο ξενοδοχείο. Τους ευχαριστώ όλους και αυτό το μετάλλιο ήταν πραγματικά η κοπιαστική προσπάθεια χρόνων, που είδα να ανταμείβεται».

Ακόμη δύο 5ες θέσεις

Ο απολογισμός όμως της χθεσινής ημέρας, από τα βαρέα αθλήματα δεν ήταν μόνο το χρυσό μετάλλιο, αλλά και οι δύο 5ες θέσεις του Στέργιου Μπεντούλη, στα -58κ. και της «χάλκινης» ολυμπιονίκη στο poomsae, της 14ης Ειρήνης Μαχαιρίδου, στα -57κ. των γυναικών.

Ο Μπεντούλης θα μπορούσε άνετα να ανέβει στο βάθρο, αλλά ηττήθηκε στις λεπτομέρειες, καθώς προηγείτο με 11-9 του Ιρανού Αλιαζίνα Σαριφιμανές και λίγα δευτερόλεπτα πριν τη λήξη του αγώνα, μια ποινή και μια παρατήρηση από το διαιτητή του αγώνα, έφερε το παιχνίδι στα ίσα με τη λήξη 11-11 και όλα κρίθηκαν στο «χρυσό» πόντο, με τον Ιρανό να παίρνει τον αγώνα, με 3-1.

Μετά το τέλος του αγώνα ο Παύλος Μπεντούλης μίλησε στην ιστοσελίδα της Ομοσπονδίας: «Θέλω να πω ότι τα όνειρα δε έχουν ηλικία και δεν θα πρέπει να τα παρατάμε ποτέ, γιατί ποτέ δεν ξέρει πότε θα έρθουν τα καλύτερα».

Στην ιστοσελίδα της Ομοσπονδίας μίλησε και η 14χρονη Ειρήνη Μαχαιρίδου, μαθήτρια της Γ’ Γυμνασίου, με το μετάλλιο αυτό θέλε της ηλικίσς : «Στην ηλικία που είμαι με το μετάλλιο αυτό θέλω να εμπνεύσω και άλλα παιδιά της ηλικίας μου να ασχοληθούν με τον αθλητισμό, Ανεξάρτητα αν είναι κωφά ή ακούν. Θέλω να τους δώσω το κίνητρο να ασχοληθούν».

Από το Γραφείο Τύπου της ΕΟΑΚ