Με μεγάλη επιτυχία και τη συμμετοχή των Ειδικών Σχολείων Κωφών /Βαρήκοων Αττικής (Ειδικό Νηπ/γειο-Δημοτικό Κ/Β Λυκόβρυσης-Πεύκης, το Ειδικό Γυμνάσιο-Λύκειο Αγ. Παρασκευής, το Ειδικό Νηπ/γειο-Δημοτικό Κ/Β Αργυρούπολης, το Ειδικό Γυμνάσιο-Λύκειο Αργυρούπολης και το Εργαστήριο Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης  (Ε.Ε.Ε.Ε.Κ.) Κωφών-Βαρηκόων  Αθήνας) ολοκληρώθηκε σήμερα (4/11) το «4ο Αθλητικό Φεστιβάλ Κωφών και Βαρήκοων 2022», το οποίο διοργανώθηκε με τη στήριξη και αρωγή της Περιφέρειας Αττικής, από την Ελληνική Ομοσπονδία Αθλητισμού Κωφών, στο ΟΑΚΑ.

Το φεστιβάλ τίμησαν με την παρουσία τους ο γενικός γραμματέας Αθλητισμού Γιώργος Μαυρωτάς, ο Περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης,  η Αντιπεριφερειάρχης Βόρειου Τομέα Αττικής Λουκία Κεφαλογιάννη, ο Αντιπεριφερειάρχης Υγείας Γιάννης Κεχρής, η περιφερειακή σύμβουλος Μαργαρίτα Βάρσου, ο γενικός διευθυντής του ΟΑΚΑ Κωνσταντίνος Χαλιορής, ο οποίος εκπροσώπησε τον υφυπουργό Αθλητισμού Λευτέρη Αυγενάκη, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κωφών Ελλάδας Κωνσταντίνος Σίμψης, η διοικήτρια του Εθνικού Ιδρύματος Κωφών Βενέτα Λαμπροπούλου, ο αντιπρόεδρος του Συλλόγου Ολυμπιονικών Λευτέρης Μηνάς, ο γενικός γραμματέας της Ελληνικής Ομοσπονδίας Αθλητισμού Κωφών Κωνσταντίνος Γαργάλης, που εκπροσώπησε και τον πρόεδρο της ΕΣΑΜΕΑ, η Γ’ αντιπρόεδρος Μάρθα Μπάμπη και ο αναπληρωτής ταμίας  Βασίλης Κοσκόρης.

Ιωσήφ Σταυρακάκης: «Ραντεβού στο 5ο Αθλητικό Φεστιβάλ Κωφών το 2023»

Τους παρευρισκόμενους χαιρέτισε ο πρόεδρος της ΕΟΑΚ Ιωσήφ Σταυρακάκης και στη συνέχεια ανέφερε χαρακτηριστικά: «Το 4ο  Αθλητικό Φεστιβάλ Κωφών ολοκληρώνεται σήμερα! Είμαστε πολύ περήφανοι και χαρούμενοι, πρώτα από όλα γιατί καταφέραμε ύστερα από δύο χρόνια αποχής λόγω της εξάπλωσης πανδημίας του κορωνοϊού να σας δούμε όλους ξανά κοντά μας και έπειτα γιατί όλες αυτές τις ημέρες, βλέπουμε ότι καταφέραμε ξανά το στόχο μας να δούμε δηλαδή στο πρόσωπο των μαθητών μας ένα μεγάλο χαμόγελο.
Εσείς, οι μαθητές των Ειδικών Σχολείων Κωφών & Βαρήκοων της Αττικής, μαζί με τους δασκάλους σας και τους διευθυντές σας, είστε οι πρωταγωνιστές αυτής της αθλητικής γιορτής και εσείς μας στέλνετε το μήνυμα να συνεχίσουμε δυναμικά να διοργανώνουμε κάθε χρόνο το μεγάλο αυτό αθλητικό φεστιβάλ Κωφών. Στόχος μας από την επομένη χρονιά να καταφέρουμε να συμμετέχουν και τα ειδικά σχολεία κωφών βαρήκοων της Περιφέρειας Θεσσαλονίκη- Πάτρα -Κρήτη.
Το ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΩΦΩΝ αποτελεί πλέον θεσμό για την ΕΟΑΚ…Θέλω από τα βάθη της καρδιάς μου να ευχαριστήσω πρώτα από όλα τους μαθητές των σχολείων για τη συμμετοχή τους και το ενδιαφέρον τους, τους διευθυντές, τους δασκάλους και τους καθηγητές για την αμέριστη υποστήριξη. Αποτελεί ένα κίνητρο για τα νέα παιδιά, ώστε να «τολμήσουν» χωρίς φόβο και χωρίς δεύτερες σκέψεις, να μπούνε στα μονοπάτια του αθλητισμού και έτσι να αναπτύξουν την προσωπικότητα τους, να έχουν ίσες ευκαιρίες χωρίς αποκλεισμό και ίσως κάποια στιγμή στο μέλλον να αποτελέσουν το νέο αθλητικό αίμα των Εθνικών μας ομάδων… 

Ελπίζουμε να συνεχίσουμε να έχουμε δίπλα μας ανθρώπους και φορείς, που πάνω από όλα δείχνουν ευαισθησία και μας παρέχουν τεράστια υποστήριξη, όπως το Υφυπουργείο Αθλητισμού και την Περιφέρεια Αττικής.
Ευχαριστούμε θερμά τον Περιφερειάρχη Αττικής τον κ. Πατούλη που σήμερα μας τιμά με την παρουσία του και το ενδιαφέρον που επιδεικνύει για τον αθλητισμό των κωφών-βαρήκοων ατόμων. Αυτά τα χρόνια που πέρασαν εισπράξαμε το συγκινητικό ενδιαφέρον της Περιφέρειας Αττικής και με υποστηρικτή μας την Εντεταλμένη Σύμβουλο σε Θέματα αθλητισμού κ. Βάρσου Μαργαρίτας υλοποιήσαμε το αθλητικό μας φεστιβάλ.
Ένα μεγάλο ευχαριστώ στη Διοίκηση του ΟΑΚΑ και τον κ. Χαλιορή Κωνσταντίνο, Συντονιστή Γενικό Διευθυντή, ο οποίος άμεσα ανταποκρίθηκε στα αιτήματα μας και τις ανάγκες που είχαμε για τη διεξαγωγή του Φεστιβάλ μας. Ευχαριστούμε πολύ τον Πρωταθλητή Κλειστού Στίβου 100 μέτρων κ. Άγγελο Παυλακάκη για τη μεγάλη βοήθεια και τη στήριξη καθώς και τους συνεργάτες του από τον Αθλητικό Όμιλο Κάλλιστος. Δεν μπορούμε να παραλείψουμε και τον κ. Νικηφόρο Κωνσταντίνο, υπεύθυνο του Way of Life που στο κάλεσμά μας για πιθανή βροχή ανταποκρίθηκε για την παραχώρηση του εσωτερικού χώρου του Ποδηλατοδρομίου.
Ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους τους προπονητές που εργάστηκαν εθελοντικά με μεγάλο ενδιαφέρον και αγάπη προς τα παιδιά. Δίπλα μας, πάντα σε όλες μας τις δράσεις θέλουμε να έχουμε τον την Ομοσπονδία Κωφών Ελλάδος, το Εθνικό Ίδρυμα Κωφών, το Σύλλογο Ελλήνων Ολυμπιονικών Κωφών και την Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρίες. Οι βραβεύσεις που θα κάνουμε σε όλους σήμερα είναι το ελάχιστο που μπορούμε να σας προσφέρουμε…. Θα συνεχίσουμε να υπηρετούμε αφοσιωμένα τον αθλητισμό των κωφών και σας υποσχόμαστε πως θα γινόμαστε καλύτεροι κάθε χρόνο με περισσότερα σχολεία από την Περιφέρεια !!!
Ραντεβού στο 5ο Αθλητικό Φεστιβάλ Κωφών 2023 !!! Ευελπιστούμε και του χρόνου να είμαστε πάλι όλοι εδώ μαζί!!

Γιώργος Μαυρωτάς: «Ο αθλητισμός ξεκλειδώνει πόρτες, γεμίζει ψυχές»

Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο γενικός γραμματέας Αθλητισμού Γιώργος Μαυρωτάς, ο οποίος βραβεύθηκε με τιμητική πλακέτα από τον πρόεδρο της ΕΟΑΚ τιμής ένεκεν, για την παρουσία του στην εκδήλωση: «Δεν υπάρχει καλύτερο όχημα από τον αθλητισμό για ενσωμάτωση μέσα στην κοινωνία, για συμπερίληψη, για συμμετοχή, για αλληλεγγύη και αυτό αποδεικνύεται περίτρανα όχι μόνο από τις δράσεις της ΕΟΑΚ, αλλά και της ΕΑΟΜ-ΑμεΑ και της ΟΣΕΚΑ. Ο αθλητισμός ξεκλειδώνει πόρτες. Ο αθλητισμός γεμίζει ψυχές. Ο αθλητισμός θα σας δώσει μια προίκα, για όλη σας τη ζωή. Οι φίλοι οι δικοί μου είναι αυτή τη στιγμή μέσα από τον αθλητισμό, μετά από 20, 30, 40 χρόνια. Οι σχέσεις που δημιουργούμε μέσα από τον αθλητισμό μας κάνουν όλους μια οικογένεια. Την οικογένεια του αθλητισμού. Δεν είναι ο αθλητισμός για αρτιμελείς και αθλητισμός για άτομα με αναπηρία. Ο αθλητισμός είναι ένας και είναι για όλους».

Γιώργος Πατούλης: «Χτίζουμε μία Περιφέρεια χωρίς αποκλεισμούς»

Χαιρετίζοντας τη λήξη του αθλητικού φεστιβάλ ο κ. Γιώργος Πατούλης συνεχάρη θερμά την Ελληνική Ομοσπονδία Αθλητισμού Κωφών για τη διοργάνωση καθώς και όλους τους αθλητές, που έλαβαν μέρος στους αγώνες, επισημαίνοντας ότι είναι μεγάλη η χαρά για την Περιφέρεια Αττικής να στηρίζει ενεργά τέτοιου είδους εκδηλώσεις: «Χτίζουμε μία Περιφέρεια χωρίς αποκλεισμούς. Ο αθλητισμός είναι για όλους, χωρίς διακρίσεις» τόνισε αρχικά και πρόσθεσε: «Δεσμεύομαι ότι θα στεκόμαστε σταθερά αρωγοί στις προσπάθειες της Ομοσπονδίας Αθλητισμού Κωφών, και των μελών σας,  προς αυτήν την κατεύθυνση.   
Ευχαριστώ για τη συγκίνηση που χαρίζετε στους πολίτες της Αττικής και σε όλους  μας με ετούτο το αθλητικό Φεστιβάλ, που είναι στ’ αλήθεια, μια γιορτή της δύναμης και της προσπάθειας. Αλλά και που διδάσκει στην κοινωνία μας την αξία της διαφορετικότητας, σ ένα αντάμωμα αθλητισμού και κοινωνικής ευαισθησίας».
Ολοκληρώνοντας το χαιρετισμό του ο Περιφερειάρχης και αφού συνεχάρη επίσης τους προπονητές, τους δασκάλους και τα μέλη των οικογενειών των αθλητών, «που δεν σταματούν να σας ενθαρρύνουν για την προσωπική σας πρόοδο και εξέλιξη και για το μέλλον το δικό σας και των κοινωνιών μας, όπου δεν θα υπάρχουν στερεότυπα, και η διαφορετικότητα θα μεγαλουργεί», υπογράμμισε και συνέχισε λέγοντας πως «προσβλέπω σε πιο συστηματική και αποτελεσματική μεταξύ μας συνεργασία.

  • για την υλοποίηση ολοκληρωμένης πολιτικής για την βελτίωση της καθημερινότητάς σας,
  • την εντατικοποίηση αθλητικών δράσεων,
  • την κοινωνική και επαγγελματική σας ένταξη».

Ο διευθυντής του ΟΑΚΑ Κωνσταντίνος Χαλιορής εκπροσώπησε τον υφυπουργό Αθλητισμού

Το λόγο στη συνέχεια πήρε ο συντονιστής, γενικός διευθυντής του ΟΑΚΑ Κωνσταντίνος Χαλιορής, που εκπροσώπησε στην εκδήλωση τον υφυπουργό Αθλητισμού Λευτέρη Αυγενάκη, που στο σύντομο χαιρετισμό του ανέφερε: «Θα ξεκινήσω να σας πω ότι και με τη βοήθεια του Περιφερειάρχη του κ. Πατούλη, η επόμενη σας γιορτή, το επόμενο σας φεστιβάλ θα είναι με ένα καινούργιο ταρτάν. Έτσι έχουμε δεσμευθεί και νομίζω έχουμε υπογράψει οπότε  γίνεται πραγματικότητα. Για πρώτη φορά μετά το 2004 αλλάζουν τα ταρτάν, με τη βοήθεια του Περιφερειάρχη και της Περιφέρειας» και ο κ. Χαλιορής συνέχισε: «Ευχαριστώ για την πρόσκληση σε αυτή τη γιορτή, που η τοποθεσία της δεν θα μπορούσε να είναι καταλληλότερη, δεδομένης της ιστορικής σημασίας του ΟΑΚΑ για τις πανανθρώπινες αξίες που πηγάζουν από τα ολυμπιακά ιδεώδη. Συγχαίρω την ΕΟΑΚ για την πρωτοβουλία δράσης, σαν το σημερινό φεστιβάλ, το 4ο Αθλητικό Φεστιβάλ Κωφών και Βαρήκοων ενισχύουν τόσο το αθλητικό πνεύμα όσο και την αγωνιστική ταυτότητα των αθλητών μας. Ακόμη σημαντικότερο είναι ότι μέσα από τις ξεναγήσεις των μαθητών στο Ολυμπιακό Αθλητικό Κέντρο, η αθλητική μας οικογένεια μεγαλώνει. Γίνεται αντιληπτό ότι ο αθλητισμός αποτελεί ένα κοινωνικό και πολιτιστικό αγαθό δικαίωμα κάθε ανθρώπου, ανεξαρτήτως. Στο ίδιο πλαίσιο εργαζόμαστε και στο υφυπουργείο Αθλητισμού μέσα από νομοθετικές ρυθμίσεις καταφέραμε να δώσουμε πνοή στο αθλητικό οικοδόμημα της χώρας και να αποβάλλουμε τις παθογένειες που κρατούσαν τον ελληνικό αθλητισμό στο σκοταδισμό και τη στασιμότητα. Η συμβολή σας είναι σημαντική και απαραίτητη. Τα θερμά μου συγχαρητήρια για το φεστιβάλ που έγινε θεσμός. Είμαι βέβαιος πως θα συνεχίσει να κοσμεί το καλεντάρι της αθλητικής δραστηριότητας της χώρας μας», κατέληξε ο χαιρετισμός του κ. Αυγενάκη.

Ο κ. Χαλιορής παρέλαβε τιμητική πλακέτα, από τον πρόεδρο της ΕΟΑΚ για τη στήριξή του στο φεστιβάλ.

Μαργαρίτα Βάρσου: «Να σφραγίσουμε τη συνεργασία Περιφέρεια-ΕΟΑΚ με ένα μνημόνιο»

Η βοήθειά της περιφερειακής συμβούλου Βορείου Τομέα Αττικής Μαργαρίτας Βάρσου ήταν πολύτιμη. Η κ. Βάρσου, τιμήθηκε με πλακέτα από τον πρόεδρο της ΕΟΑΚ και στο σύντομο χαιρετισμό της τόνισε: «Η Περιφέρεια Αττικής για 6η χρονιά στηρίζει, το Αθλητικό Φεστιβάλ Κωφών και διασφαλίζει τη συμμετοχή των μαθητών και ειδικών σχολείων Κωφών και Βαρήκοων Αττικής σε αυτή την αθλητική γιορτή. Ο αθλητισμός είναι ένα αγαθό και κανένα παιδί δεν πρέπει να μείνει χωρίς την ευκαιρία της άθλησης». Η κ. Βάρσου στο κλείσιμο του χαιρετισμού της τόνισε: «Η Περιφέρεια Αττικής ως ένας από τους σημαντικότερους φορείς στην Ελλάδα αγκάλιασε και στήριξε από την πρώτη στιγμή το έργο της ΕΟΑΚ. Τη συνεργασία αυτή θα πρέπει, όπως ανέφερε και ο κ. Περιφερειάρχης νωρίτερα, να επισφραγίσουμε, με ένα μνημόνιο συνεργασίας».

Κωνσταντίνος Σίμψης: Η Ελληνική Ομοσπονδία Κωφών πάντα στηρίζει αυτές τις εκδηλώσεις»

Παρών στο φεστιβάλ και ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κωφών Ελλάδος, Κωνσταντίνος Σίμψης, που στο σύντομο χαιρετισμό του τόνισε: «Οι επίσημοι μας είναι σήμερα τα παιδιά. Τα παιδιά που βρίσκονται εδώ σήμερα. Συγχαρητήρια σε όλους για τη συμμετοχή σας. Μας χαρίσατε μια πολύ όμορφη εικόνα. Ευχαριστώ πολύ για την πρόσκληση την ΕΟΑΚ. Να χαιρετίσω όλους όσοι στηρίζουν αυτό το έργο είναι πολύ συγκινητικό, αυτό το Αθλητικό Φεστιβάλ Κωφών είχε μεγάλη επιτυχία γιατί μας έλειψε αυτά τα δύο χρόνια και είναι ένα σημαντικό φεστιβάλ γι’ αυτό χαίρομαι. Είναι πολύ σημαντική στιγμή. Η Ελληνική Ομοσπονδία Κωφών πάντα στηρίζει αυτές τις εκδηλώσεις. Πρέπει να ανοιχθούμε, να μεγαλώσει η αθλητική οικογένεια. Να δώσουμε επίσης πολλά συγχαρητήρια και για τις επιτυχίες μας, στους Ολυμπιακούς Κωφών, στη Βραζιλία, κατακτήσαμε εννέα μετάλλια και εύχομαι όλοι οι μαθητές να ακολουθήσουν μια αντίστοιχη πορεία. Να συνεχίσουν και η ελπίδα δεν σταματάει ποτέ».

Ο κ. Σίμψης αναφέρθηκε και στη μεγαλύτερη προβολή των αθλητικών επιτυχιών των Κωφών, καθώς και στην παροχή υπότιτλων στις αθλητικές εκπομπές.

Χαιρετισμούς απηύθυναν επίσης η Αντιπεριφερειάρχης Βορείου Τομέα Αττικής Λουκία Κεφαλογιάννη, ο Αντιπεριφερειάρχης Υγείας  Βορείου Τομέα Αττικής Γιάννης Κεχρής, η διοικήτρια του Εθνικού Ιδρύματος Κωφών, Βενέτα Λαμπροπούλου, ο αντιπρόεδρος των Ελλήνων Ολυμπιονικών Κωφών Λευτέρης Μηνάς, ο γενικός γραμματέας της ΕΟΑΚ και Ταμίας της ΕΣΑΜΕΑ Κωνσταντίνος Γαργάλης και ο προϊστάμενος Δ/σης Φυσικής Αγωγής του Υπουργείου Παιδείας Δημήτρης Κερερές.

Τα βραβεία και οι τιμητικές πλακέτες στους διευθυντές των Ειδικών Σχολείων

Στο 4ο Αθλητικό Φεστιβάλ Κωφών και Βαρήκοων έκλεισε με τις βραβεύσεις των διευθυντών των Ειδικών Σχολείων που συμμετείχαν. Την κ. Ελισάβετ Πετρογιάννη και τον κ. Θεόδωρο Ρίκκο, διευθύντρια και διευθυντή, αντίστοιχα στο Ειδικό Νηπ/γειο-Δημοτικό Κ/Β Λυκόβρυσης-Πεύκης. Τον κ. Χρυσόστομο Παπασπύρου, διευθυντή στο Ειδικό Γυμνάσιο-Λύκειο Αγ. Παρασκευής. Στις κ.κ. Σπυριδούλα Καρίπη και Πέλη Τσαγκαρίδου, διευθύντριες στο Ειδικό Νηπ/γειο-Δημοτικό Κ/Β Αργυρούπολης, αντίστοιχα. Την κ. Αντωνία Ζωίδου, διευθύντρια στο Ειδικό Γυμνάσιο-Λύκειο Αργυρούπολης και τον κ. Ματθαίο Κουτσογιάννη, διευθυντή στο Εργαστήριο Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης  (Ε.Ε.Ε.Ε.Κ.) Κωφών-Βαρηκόων  Αθήνας.

Στην αυλαία του Φεστιβάλ την παράσταση «έκλεψε» ο Ολυμπιονίκης και πρωταθλητής Ευρώπης στο μήκος, Μίλτος Τεντόγλου.

 

Από το Γραφείο Τύπου της ΕΟΑΚ