Με μία εντυπωσιακή τελετή έναρξης και πάνω από 3000 αθλητές ξεκίνησαν οι 23οι θερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες Κωφών, στην Σαμψούντα της Τουρκίας. Δείτε εικόνες και βίντεο από την παρουσία της Ελληνικής Αποστολής.
 

Πολύ εντυπωσιακά ξεκίνησαν οι 23οι θερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες Κωφών που θα λάβουν χώρα  στην Σαμψούντα της Τουρκίας, μέχρι τις 30 Ιουλίου. Χθες το απόγευμα, πραγματοποιήθηκε η φαντασμαγορική τελετή έναρξης, στο «19 Mayis Stadium», με τη συμμετοχή 3000 αθλητών από 97 χώρες, αριθμός που καθιστά τους 23ους αυτούς θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες Κωφών, τους μεγαλύτερους της ιστορίας.Την Ελλάδα εκπροσωπούν 56 αθλητές και αθλήτριες στα παρακάτω αθλήματα:

Μπάσκετ Ανδρών και Γυναικών 
Κολύμβηση 
Στίβος 
Σκοποβολή 
Μπόουλινγκ 
Πάλη 
Καράτε 
Ταε-κβον-ντό 
Τζούντο 
Ποδηλασία 
Μπιτς Βόλεϊ 
Τένις
 

Συνολικά θα πραγματοποιηθούν 21 αθλήματα σε 37 αθλητικές εγκαταστάσεις σε όλη τη Σαμψούντα. Πάνω από 1500 εθελοντές θα βοηθήσουν σε όλη τη διάρκεια της διοργάνωσης, 250 από τους οποίους είναι κωφοί. Επιπλέον θα υπάρχουν 500 διερμηνείς της νοηματικής γλώσσας.

Οι πρώτοι Ολυμπιακοί Αγώνες Κωφών διοργανώθηκαν το 1924 στο Παρίσι, από την Παγκόσμια Ομοσπονδία Αθλητισμού Κωφών (ICSD). Πιο επιτυχημένη χώρα θεωρείται οι Η.Π.Α. με 987 μετάλλια, 350 από τα οποία είναι χρυσά.

Κατά τη διάρκεια της τετράωρης τελετής τραγούδησε ο δημοφιλής Τούρκος τραγουδιστής, Μουράτ Μποζ, ενώ αυξημένα ήταν τα μέτρα ασφαλείας, με την αστυνομική δύναμη να φτάνει τα 3.000 άτομα. Επίσης υπήρχαν και 650 ιδιωτικοί φρουροί στο στάδιο.

Η Ελληνική Αποστολή και οι αθλητές μας είναι έτοιμοι να δώσουν τον καλύτερό τους εαυτό. Μας κάνουν ήδη περήφανους και τους ευχόμαστε τα καλύτερα!