Η αυλαία-για τη χρονιά που φεύγει-του προγράμματος «Αθλούμαι – Οραματίζομαι και στοχεύω ψηλά ακούγοντας την ψυχή μου» έπεσε με μπάσκετ, στο Αρσάκειο-Τοσίτσειο Εκάλης.

Στα πλαίσια των δράσεων της Ελληνικής Ομοσπονδίας Αθλητισμού Κωφών (Ε.ΟΑ.Κ.) σε συνεργασία με τα Αρσάκεια-Τοσίτσεια Σχολεία Εκάλης, πραγματοποιήθηκε στις αθλητικές εγκαταστάσεις τους αγώνας μπάσκετ. Συμμετείχαν αθλητές της ΕΟΑΚ με μαθητές των Σχολείων, έχοντας στόχο την ευαισθητοποίηση των μαθητών σχετικά με την ιδιαιτερότητα της κώφωσης και την ανάδειξη τής αθλητικής ισότητας.

Οι μαθητές τής Α’ τάξης των Αρσακείων-Τοσιτσείων Λυκείων Εκάλης ενημερώθηκαν από την υπεύθυνη αθλημάτων της ΕΟΑΚ Σοφίας Δαυλιάκου και της τεχνικής συμβούλου μπάσκετ της εθνικής γυναικών Αθηνάς Ζέρβα. Στη δράση συμμετείχαν και ο τεχνικός σύμβουλος μπάσκετ της εθνικής ανδρών Διονύσης Γαζής, που έκανε την παρουσίαση του αγώνα, καθώς και οι τεχνικοί Σύμβουλοι της Ομοσπονδίας Προκόπης Καραγιάννης (ποδόσφαιρο)  και Βάσω Δημοπούλου (στίβος).

Οι μαθητές γνώρισαν τα αθλήματα και τους αγώνες στους οποίους συμμετέχουν οι κωφοί-βαρήκοοι αθλητές, τις δυνατότητες, αλλά και τις επιτυχίες τους σε διεθνές επίπεδο.

Την παράσταση «έκλεψαν» οι διεθνείς παίκτες μπάσκετ της ανδρών, Ραφαήλ Πεταλάς και Παναγιώτης Δαούτης, οι οποίοι παρουσίασαν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κωφοί ή βαρήκοοι αθλητές και την προσπάθειά τους να ενταχθούν σε αθλητικές ομάδες.

Ο κύκλος του «Αθλούμαι – Οραματίζομαι και στοχεύω ψηλά ακούγοντας την ψυχή μου» για το 2022 ολοκληρώθηκε, με επίδειξη αγώνα μπάσκετ, στον οποίο συμμετείχαν οι μαθητές των Σχολείων, φορώντας ωτοασπίδες. Με διαιτητή την Αθηνά Ζέρβα τέθηκαν σε εφαρμογή οι κανονισμοί τού παιχνιδιού και ο τρόπος αγώνα με τα οπτικά σήματα.

Τέλος, ομάδα μαθητών από πρόγραμμα Erasmus, ενημερώθηκε και με παράλληλη μετάφραση στα αγγλικά, τους ζητήθηκε να ανατρέξουν στην πατρίδα τους και να αναζητήσουν την αντίστοιχη Αθλητική Ομοσπονδία Κωφών.

 

Από το Γραφείο Τύπου της ΕΟΑΚ