Μια πολύ «γεμάτη» χρονιά, τόσο διοικητικά όσο και αγωνιστικά, ήταν το 2022 για την Ελληνική Ομοσπονδία Αθλητισμού Κωφών (ΕΟΑΚ). Αποκορύφωμα τα εννέα μετάλλια, στους 24ους Ολυμπιακούς Αγώνες Κωφών, στη Βραζιλία, αλλά και τη βράβευση της Εθνικής ομάδας μπάσκετ Κωφών γυναικών, ως καλύτερης ομάδος ΑμεΑ, στη γιορτή των κορυφαίων του ΠΣΑΤ, στις 20 Δεκεμβρίου, στο Μέγαρο Μουσικής.

Διεθνής παρουσία της ΕΟΑΚ-Επανεκλογή Σταυρακάκη στην EDSO

Για ακόμη μια 4ετία, δεύτερη στη σειρά, ο πρόεδρος της ΕΟΑΚ Ιωσήφ Σταυρακάκης επανεξελέγη πρόεδρος και της Ευρωπαϊκής Οργάνωσης Αθλητισμού Κωφών (EDSO), στις εκλογές που διεξήχθησαν στο Βέλγιο.

Στο περιθώριο του συνεδρίου βραβεύτηκαν και οι καλύτεροι Ευρωπαίοι Κωφοί αθλητές και αθλήτριες της τριετίας 2018-2021, με τον «δικό» μας αείμνηστο Κωνσταντίνο Κατσαγάνη να περνάει στο πάνθεον των κορυφαίων του μπόουλινγκ, με το παγκόσμιο ρεκόρ που κατέχει (3 διοργανώσεις/809 χτυπήματα). Ο Έλληνας πρωταθλητής «έφυγε» ξαφνικά από τη ζωή το 2019.

Τριμελής παρουσία της Ομοσπονδίας στο 49ο Συνέδριο της ICSD

Στο 49ο  Συνέδριο της Διεθνούς Επιτροπής Αθλητισμού Κωφών (I.C.S.D.), που πραγματοποιήθηκε, στην πρωτεύουσα της Αυστρίας, τη Βιέννη την ΕΟΑΚ εκπροσώπησαν ο πρόεδρος Ιωσήφ Σταυρακάκης, ο Β΄ Αντιπρόεδρος Αντώνιος Ζασπάλης και το μέλος του Δ.Σ. της ΕΟΑΚ Ιάκωβος Χαρουλάκης.

Οι δράσεις της Ομοσπονδίας

Η ΕΟΑΚ έχει ως μοναδικό όραμα την ενσωμάτωση στο χώρο του αθλητισμού περισσότερων κωφών-βαρήκοων ατόμων. Σε αυτό το…μονοπάτι κινήθηκε και το 2022 με τις δράσεις:

– Ενημέρωση-ευαισθητοποίηση σχολείων – φορέων–ομοσπονδιών- γονέων (Πρόγραμμα «Αθλούμαι ,Οραματίζομαι Στοχεύω ψηλά ακούγοντας την δύναμη της ψυχής μου»).

Οι δράσεις αυτές περιλάμβαναν επισκέψεις και παρουσιάσεις των αθλημάτων που «καλλιεργεί» η Ομοσπονδία σε σχολεία Πρωτοβάθμιας, Δευτεροβάθμιας και Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης.

-Συνεργασία με τις Ομοσπονδίες των αθλημάτων που διαθέτει και η ΕΟΑΚ με στόχο την ανεύρεση αθλητών και αθλητριών

Μέσα στο 2022, τόσο ο πρόεδρος όσο και τα μέλη του Δ.Σ της ΕΟΑΚ συναντήθηκαν με τους ομολόγους τους στις αντίστοιχες ομοσπονδίες των αθλημάτων που διαθέτει στις τάξεις της (ΕΟΠοδηλασίας, ΚΟΕ, ΕΦΟΕπΑ, ΣΚΟΕ)

-Ένταξη των μαθητών στα μονοπάτια του αθλητισμού (Αθλητικό φεστιβάλ Κωφών).

Το ίδιο αναπτυξιακό πλάνο θα ισχύσει και τη χρονική περίοδο 2023-2024 για ενημέρωση σε θέματα Κώφωσης –Βαρηκοΐας και στην προσπάθεια  ανεύρεσης νέων αθλητών.

Το 4ο Αθλητικό Φεστιβάλ Κωφών στο ΟΑΚΑ με Τεντόγλου

Το φετινό 4ο Αθλητικό Φεστιβάλ Κωφών, πραγματοποιήθηκε στο ΟΑΚΑ, υπό την καθοδήγηση της ομάδος του Άγγελου Παυλακάκη, με ξεναγό στις εγκαταστάσεις του μεγαλοπρεπούς Ολυμπιακού Σταδίου (ΟΑΚΑ) που φέτος 40άρισε, τον πρωταθλητή του ακοντισμού Νίκο Μιχαλόπουλο.

Στο φετινό φεστιβάλ συμμετείχαν το Νηπιαγωγείο και Δημοτικό του Ειδικού Σχολείου Κωφών & Βαρηκόων Πεύκης-Λυκόβρυσης, το Ειδικό Γυμνάσιο Λύκειο Αγ. Παρασκευής και το Ειδικό Νηπ/γειο-Δημοτικό Κ/Β Αργυρούπολης, το Ειδικό Γυμνάσιο-Λύκειο Αργυρούπολης και το Εργαστήριο Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (Ε.Ε.Ε.Ε.Κ.) Κωφών-Βαρηκόων Αθήνας.

Μια έκπληξη περίμενε τους μαθητές την τελευταία ημέρα του φεστιβάλ καθώς το παρών έδωσε ο Ολυμπιονίκης του μήκους και κορυφαίος αθλητής του 2022, σύμφωνα με τους Έλληνες αθλητικούς συντάκτες, Μίλτος Τεντόγλου, με τον προπονητή του Γιώργο Πομάσκι, αλλά και τον αθλητή στίβου της ΕΟΑΚ Αλέξη Βούρο, στέλνοντας το δικό τους μήνυμα, στα παιδιά.

Παρουσία της Ομοσπονδίας

Στο Διεθνές Σχολείο του ΠΣΑΤ
Ο Σύμβουλος της Ομοσπονδίας Τάκης Κορδονούρης με τη βοήθεια της τεχνικής Συμβούλου Στίβου της ΕΟΑΚ Βάσως Δημοπούλου «σύστησαν» τον αθλητισμό των Κωφών και Βαρηκόων, για πρώτη φορά, στο 9ο Διεθνές Συνέδριο του Πανελληνίου Συνδέσμου Αθλητικού Τύπου (ΠΣΑΤ), που διεξήχθη στις εγκαταστάσεις της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας (ΔΟΑ), στην Αρχαία Ολυμπία και αποτελεί θεσμό για τους αθλητικούς Συντάκτες.

 

Στην ξεχωριστή μπασκετική παράσταση στο Κέντρο Πολιτισμού Σταύρος Νιάρχος «Together we play»

Σε μια πολύ ξεχωριστή παράσταση μπάσκετ, που δόθηκε στην Εθνική Λυρική Σκηνή, στο Κέντρο Πολιτισμού Σταύρος Νιάρχος, πήραν μέρος αθλητές της ΕΟΑΚ. Σ’ έναν αγώνα παράσταση, που αποτελεί απόδειξη ότι στον αθλητισμό δεν χωρούν διακρίσεις. Ο κόουτς  Παναγιώτης Γιαννάκης υποδέχθηκε πρωταθλητές μπάσκετ, αθλητές Special Olympics και Κωφούς αθλητές, σε έναν αγώνα που θα μείνει αξέχαστος σε όσους τον έζησαν. Ένα Γήπεδο Ζωής για όλους! Ο αγώνας πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με τις AMKE «Γήπεδο Ζωής» και Special Olympics.

Στον αγώνα κατά του καρκίνου: «Βάλε ένα καλάθι για τη Γυναίκα της ζωής σου»:

Η ΕΟΑΚ ένωσε τις δυνάμεις της με το Σύλλογο Καρκινοπαθών Εθελοντών Φίλων Ιατρών Κ.Ε.Φ.Ι. Αθηνών και την Ομάδα Γυναικολογικού Καρκίνου «Εριφύλη» Κ.Ε.Φ.Ι. και συμμετείχε στη διεθνή πρωτοβουλία της ESGO-ENGAGe, για την ευαισθητοποίηση γύρω από το θέμα των γυναικολογικών καρκίνων. Κάλεσαν  τις γυναίκες στην Ελλάδα,  στη δράση «GOforAction», με την ελπίδα να…«Βάλουν τη δράση στη ζωή τους».

 

Αγωνιστικές επιτυχίες

24οι Ολυμπιακοί Αγώνες με 9 μετάλλια

Τα εννέα (9) μετάλλια (1-2-6) που κατέκτησε η ελληνική αποστολή, στους 24ους Ολυμπιακούς Αγώνες της Βραζιλίας, αποτελούν αριθμό ρεκόρ, καθώς στους προηγούμενους Ολυμπιακούς του 2017 στη Σαμψούντα είχε κατακτήσει πέντε συνολικά μετάλλια.

Το χρυσό μετάλλιο κατέκτησε ο Παύλος Λιότσος, στα -68κ. στο τάεκβοντο. Ο Θεσσαλονικιός αθλητής συμπεριλήφθηκε στην πρώτη τριάδα των κορυφαίων αθλητών ΑμεΑ.

Τα δύο αργυρά τα κατέκτησε η οικογένεια Χιώνη, με τον Παναγιώτη στην ποδηλασία και το αγώνισμα των  1000μ. και η αδελφή του Νικολέττα Χιώνη, στο στίβο και το επί κοντώ με άλμα στα 3.20μ. Η επιτυχία της αυτή την έφερε μέσα στην κορυφαία τριάδα των αθλητριών ΑμεΑ της χρονιάς.

Τα έξι χάλκινα κατέκτησαν ο Παναγιώτης Χιώνης στο αγώνισμα των πόντων στην ποδηλασία, η Χριστίνα Κατσιπίδου στην ποδηλασία βουνού, οι Νικόλας Ιωσηφίδης και  Αλέξανδρος Παπαδάτος, στα 77κ. και 130κ. της ελληνορωμαϊκής πάλης, αντίστοιχα, η Ειρήνη Μαχαιρίδου στο τεχνικό αγώνισμα του poomsae, στο ταεκβοντο και η Σοφία Μουτσώκου, στα -61κ. στο καράτε, με την Ελλάδα να βρίσκεται στην 26η θέση του πίνακα των μεταλλίων, μεταξύ 50 χωρών, που κατέκτησαν  μετάλλιο.

Στα ομαδικά μπορεί η Εθνική ομάδα μπάσκετ γυναικών να μην κατάφερε να ανέβει στο βάθρο των Αγώνων (4η) ωστόσο η Αλεξάνδρα Κοτσιάφτη ήταν η πρώτη σκόρερ του τουρνουά με 111 πόντους και για την αντίστοιχη των ανδρών, που κατετάγη 8η, ο Ραφαήλ Πεταλάς ήταν στη 2η θέση των σκόρερ με 160 πόντους.

 

Πολύ καλές εμφανίσεις πραγματοποίησε και η Βασιλική Καλογεροπούλου, στο τουρνουά τένις γυναικών, καταλαμβάνοντας την 5η θέση, και η οποία μετά από πρόσκληση του Australian Open θα εκπροσωπήσει το ελληνικό τένις και την ΕΟΑΚ, στο πρώτο μεγάλο Grand Slam της νέας χρονιάς, σε αγώνες επίδειξης για αθλητές και αθλήτριες με προβλήματα ακοής.

Καλαθοσφαίριση
Eurocup Ανδρών
Στην 4η θέση ο Μίνωας στην 8η ο ΑΣΚΒΝΔΕ-«Έλαμψαν» Πεταλάς και Μητσώνης


Πανελλήνιο πρωτάθλημα Ανδρών
Ο Αθλητικός Σύλλογος Κωφών Κρήτης «Μίνωας» (Α.Σ.Κ. Κρήτης «Μίνωας») στέφθηκε πρωταθλητής Ελλάδος, στο Δημοτικό γήπεδο Καμινίων, του Πειραιά. Νίκησε την ομάδα του Α.Σ. Κωφών-Βαρηκόων Ν/Δ.Ε (Α.Σ.Κ.Β.Ν/ΔΕ), από την Πάτρα, σ’ ένα συγκλονιστικό τελικό, με 84-69.

Ποδόσφαιρο
Champions League Ανδρών: Για 5η φορά νικητής ο ΠΟΚ
Ο Παναθλητικός Όμιλος Κωφών (ΠΟΚ) θριάμβευσε επί της Παρί με 2-0, στον τελικό του 13ου Champions League Κωφών, που διεξήχθη στο Παμπελοποννησιακό Στάδιο και κατέκτησε τον τίτλο για πέμπτη φορά στην ιστορία του. 

19ο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Ανδρών
Ο ΠΟΚ κατέκτησε το 11ο τίτλο του νίκησε με 7-1 τον  ΠΑΟΚΜωριάς στον τελικό, που διεξήχθη, στο Δημοτικό Γήπεδο Πετρούπολης Αλκυών.
Στο «μικρό» τελικό ο Α.Σ.Κ.Β.Ν/ΔΕ επικράτησε του ΑΣΚΚ Μίνωα με 5-3 και πήρε την 3η θέση.

Κολύμβηση

8ο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Α-Γ
Με ομοσπονδιακό προπονητή τον Χαράλαμπο Παπανικολάου και υπό το βλέμμα του, διεξήχθη το 8ο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Κολύμβησης Κωφών Α-Γ, για πρώτη φορά στις εγκαταστάσεις του ΟΑΚΑ, με την αμέριστη βοήθεια, για την πετυχημένη διοργάνωση του πρωταθλήματος, την Κολυμβητική Ομοσπονδία Ελλάδος.


Ο Βασίλης Γεραγωτέλλης ο νέος προπονητής της Εθνικής ομάδας μπάσκετ ανδρών
Μπορεί το 2022 να μας άφησε, αλλά οι προκλήσεις είναι μπροστά μας και μια από αυτές τις προκλήσεις είναι και το παγκόσμιο πρωτάθλημα μπάσκετ Κωφών ανδρών και γυναικών, που θα διεξαχθεί στην Κρήτη τον ερχόμενο Ιούνιο. Με νέο προπονητή πλέον τον Βασίλη  Γεραγωτέλλη η Εθνική ομάδα μπάσκετ των ανδρών, ανοίγει νέο κεφάλαιο ενόψει αυτής της μεγάλης διοργάνωσης, για τη νέα χρονιά που μετρά λίγες ώρες…

 

Από το Γραφείο Τύπου της ΕΟΑΚ