Μόνο λίγες ημέρες μετρά το νέο έτος 2024, με τις επιτυχίες της Ελληνικής Ομοσπονδίας Αθλητισμού Κωφών (ΕΟΑΚ) τόσο διοικητικά όσο και αγωνιστικά, να συνεχίζονται και το 2023.  Μετά την πολύ πετυχημένη παρουσία στους Ολυμπιακούς Αγώνες Κωφών της Βραζιλίας το 2022, η επιτυχημένη παρουσία των αθλητών της ΕΟΑΚ, συνεχίστηκε και το 2023, με αποκορύφωμα την κατάκτηση του χάλκινου μεταλλίου από την Εθνική ομάδα μπάσκετ Κωφών γυναικών, στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα μπάσκετ, που διεξήχθη το περασμένο καλοκαίρι, στο Ηράκλειο Κρήτης. Το μετάλλιο αυτό ήταν που οδήγησε τη βράβευση της ομάδος, για 2η συνεχή χρονιά, ως η κορυφαία ομάδα ΑμεΑ, στη γιορτή των κορυφαίων του ΠΣΑΤ, που διεξήχθη λίγο πριν τα Χριστούγεννα (21/12), στο Μέγαρο Μουσικής.

Ακόμη μια πετυχημένη παρουσία, στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα κολύμβησης, που διεξήχθη στην Αργεντινή, ήταν η 4η θέση της ομάδος σκυταλοδρομίας 4Χ100μ. μικτής, που την έφερε, επίσης, στην τριάδα, των κορυφαίων ομάδων της χρονιάς, στην ψηφοφορία των αθλητικών συντακτών. Τα σημαντικότερα της χρονιάς που έφυγε για την ΕΟΑΚ ήταν:

Επαφές και συνεργασία με τις Ομοσπονδίες των αθλημάτων που «καλλιεργεί» η ΕΟΑΚ

-Η πρώτη συνάντηση της χρονιάς, του πρόεδρου και του συμβούλου της ΕΟΑΚ Ιωσήφ Σταυρακάκη και Τάκη Κορδονούρη, αντίστοιχα έγινε στο τέλος του Ιανουαρίου με τον ΣΕΓΑΣ και τον Α’ Αντιπρόεδρο του Κώστα Κεντέρη, Στη συνάντηση, συζητήθηκε η ευρύτερη συνεργασία των δύο Ομοσπονδιών και προτεραιότητα δόθηκε, στην πιθανή ανεύρεση ύπαρξης Κωφών και Βαρήκοων αθλητών ή αθλητριών  στις τάξεις των σωματείων που διαθέτει η Ομοσπονδία Στίβου.

-Επίσκεψη έκπληξη στα γραφεία της Ελληνικής Ομοσπονδίας Αθλητισμού Κωφών (ΕΟΑΚ) πραγματοποίησε στις αρχές Φεβρουαρίου ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Ηρακλείου Κρήτης Νίκος Συριγωνάκης, ενόψει του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Καλαθοσφαίρισης Κωφών, που διεξήχθη το περασμένο καλοκαίρι, στην Κρήτη.

-Η πρώτη συνάντηση του Μαρτίου ήταν με τους εκπροσώπους της Ελληνικής Ομοσπονδίας Αθλημάτων Ακριβείας (Ε.Ο.Α.Α.), την κ. Μαρία Παπαδοπούλου και τον κ. Παναγιώτη Καλαϊτζή, στα γραφεία της ΕΟΑΚ.

-Συνέντευξη του προέδρου της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης (ΕΟΚ) Βαγγέλη Λιόλιου, φιλοξενήθηκε στην ιστοσελίδα της ΕΟΑΚ, ενόψει της διεξαγωγής του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Καλαθοσφαίρισης Κωφών Ανδρών και Γυναικών, που διεξήχθη στη χώρα μας και το Ηράκλειο Κρήτης, από τις 13 έως τις 24 Ιουνίου 2023.

-Συνάντηση με τον Αντιπεριφερειάρχη Περιφερειακής Ενότητας Δυτικής Αττικής Λευτέρη Κοσμόπουλο και στη συνέχεια με τον Δήμαρχο Μάνδρας Χρήστο Στάθη είχε αντιπροσωπεία της ΕΟΑΚ, ενόψει της διεξαγωγής του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Ποδηλασίας Βουνού, που είχε αναλάβει να διοργανώσει η χώρα μας, στην περιοχή της Μάνδρας Αττικής, τον περασμένο Οκτώβριο. Με πρωτοβουλία του Δημάρχου Μάνδρας-Ειδυλλίας πραγματοποιήθηκε και 2η συνάντηση στο Δημαρχείο της Μάνδρας, αλλά τελικά η διοργάνωση αναβλήθηκε.

-Ο σύμβουλος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Αθλητισμού Κωφών Τάκης Κορδονούρης συναντήθηκε με τον Δήμαρχο Χερσονήσου Γιάννη Σέγκο, ενόψει του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Κωφών Τένις, που φιλοξενήθηκε στη Χερσόνησο, τον Σεπτέμβριο.

-Συνάντηση με τον διευθυντή της Ελληνικής Ομοσπονδίας Τζούντο (ΕΟΤ) Νίκο Αντωνίου και τον Ομοσπονδιακό προπονητή Νίκο Ηλιάδη, έγινε στα πλαίσια της συνεργασίας της ΕΟΑΚ με τις Ομοσπονδίες των αθλημάτων, που «καλλιεργεί».

-Παρούσα η ΕΟΑΚ στην ημερίδα του ΠΣΑΤ «Αθλητές με Αναπηρία και ο ρόλος των ΜΜΕ», με τον γενικό γραμματέα της Κώστα Γαργάλη.

-Συνάντηση πραγματοποιήθηκε στις 13 Νοεμβρίου, στην αίθουσα του υπουργικού συμβουλίου, στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου παρουσιάστηκε το περιεχόμενο της εθνικής στρατηγικής για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία 2024-2030 (ΕΣΔΑμεΑ), την οποία και επεξεργάζεται η Προεδρία της Κυβέρνησης. Την ΕΟΑΚ εκπροσώπησε ο πρόεδρος τής Ιωσήφ Σταυρακάκης.

-Συνέντευξη της προέδρου του ΣΕΓΑΣ, Σοφίας Σακοράφα φιλοξενήθηκε στην ιστοσελίδα της ΕΟΑΚ, ενόψει της συμμετοχής Κωφών και Βαρήκοων αθλητών και αθλητριών, στον 40ο  επετειακό Αυθεντικό Μαραθώνιο της Αθήνας.

-Μέσα Νοεμβρίου, έγινε στα γραφεία της Ομοσπονδίας, συνάντηση με τον πρόεδρο της Ελληνικής Ομοσπονδίας Γκολφ (ΕΟΓ) Θωμά Τόκα, στα πλαίσια της συνεργασίας της ΕΟΑΚ με τις Ομοσπονδίες των αθλημάτων, που «καλλιεργεί».

-Στα πλαίσια των επαφών γνωριμίας με τις αθλητικές ομοσπονδίες, ο αναπληρωτής υπουργός Αθλητισμού, Γιάννης Βρούτσης, συναντήθηκε στο γραφείο του με τον πρόεδρο της Ελληνικής Ομοσπονδίας Αθλητισμού Κωφών (ΕΟΑΚ), Ιωσήφ Σταυρακάκη, όπου τον ενημέρωσε για το πολυδιάστατο αθλητικό και κοινωνικό έργο της Ομοσπονδίας, το οποίο καλύπτει το αθλητικό κίνημα των Κωφών και Βαρήκοων ατόμων.

-Ο πρόεδρος Ιωσήφ Σταυρακάκης και ο γενικός γραμματέας Κωνσταντίνος Γαργάλης εκπροσώπησαν την Ελληνική Ομοσπονδία Αθλητισμού Κωφών στην ημερίδα «Διαλόγου για τον αθλητισμό», που διεξήχθη, στα τέλη Νοεμβρίου, στο υπουργείο Παιδείας- Θρησκευμάτων και Αθλητισμού. Χαιρετισμό απηύθυνε ο υπουργός  Παιδείας- Θρησκευμάτων και Αθλητισμού Κυριάκος Πιερρακάκης, ο αναπληρωτής υπουργόςς Γιάννη Βρούτσης έκανε την εισαγωγική ομιλία. Στην ημερίδα συμμετείχε και ο γενικός γραμματέας Αθλητισμού, Γιώργος Μαυρωτάς, η Ελληνική Ολυμπιακή και Παραολυμπιακή Επιτροπή καθώς και αθλητικές Ομοσπονδίες, θεσμικοί φορείς και Ρυθμιστικές αρχές του Αθλητισμού και οι διοικήσεις των Αθλητικών Κέντρων. Σκοπός της ημερίδας ήταν η ενημέρωση για το σχεδιασμό και τον προγραμματισμό του υπουργείου και συνεργασία και ο διάλογος με τους εμπλεκόμενους του Αθλητισμού. Ο γενικός γραμματέας της ΕΟΑΚ στην τοποθέτηση του τόνισε το γεγονός ότι πολλοί, ακόμα και κρατικοί φορείς αγνοούν ότι εκτός από τους Ολυμπιακούς και Παραολυμπιακούς Αγώνες, διεξάγονται ανά 4ετια και Ολυμπιακοί Αγώνες Κωφών και επισήμανε ότι είναι αναγκαία η οριζόντια ένταξη της αναπηρίας σε όλες τις πολιτικές του υπουργείου.

-Η τελευταία συνάντηση για το 2023 με εκπροσώπους των Ομοσπονδιών ήταν με τον έφορο κολύμβησης της Κολυμβητικής Ομοσπονδίας Ελλάδος (ΚΟΕ) Νίκο Ξυλούρη, στα πλαίσια της συνεργασίας της ΕΟΑΚ με της Ομοσπονδίες των αθλημάτων, που έχει της τάξεις της. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε εξαιρετικό κλίμα και συζητήθηκε η συνέχιση της πολύ καλής συνεργασίας των δύο Ομοσπονδιών.

-Τελευταία συνάντηση για το έτος, πραγματοποιήθηκε με τον κ. Δημήτρη Γαργαλιάνο PHD Καθηγητή,  στο Τμήμα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού, του Δημοκρίτειου Πανεπιστήμιου Θράκης, στις 20 Δεκεμβρίου, με θέματα συζήτησης, που αφορούσαν στην εκπαίδευση των στελεχών της διοίκησης-και όχι μόνο-της Ελληνικής Ομοσπονδίας Αθλητισμού Κωφών, καθώς και την προοπτική μελλοντικής συνεργασίας τους, με στόχο την ανάπτυξη της ΕΟΑΚ.

Αναβολές βραβεύσεων

-Λόγω της κακοκαιρίας που έπληξε την Αττική, στις αρχές Φεβρουαρίου, η ΕΟΑΚ αναγκάστηκε να αναβάλλει τις βραβεύσεις των αθλητών και αθλητριών, που κατέκτησαν μετάλλιο, στους 24ους Ολυμπιακούς Αγώνες Κωφών καθώς και την κοπή της Πρωτοχρονιάτικης πίτας.

-Η ίδια εκδήλωση τελικά ματαιώθηκε καθώς μετά την κακοκαιρία, αναβλήθηκε για 2η φορά, λόγω του τριήμερου Εθνικού Πένθους, με το δυστύχημα στα Τέμπη.

-Η καθιερωμένη  πρωτοχρονιάτικη πίτα, κόπηκε σε οικογενειακό κλίμα, στα γραφεία της, στο ΟΑΚΑ, με τυχερό τον πρόεδρο Ιωσήφ Σταυρακάκη, να βρίσκει το φλουρί.

-Στην αίθουσα της Ομοσπονδίας Μηχανοκίνητου Αθλητισμού, την Παρασκευή 31 Μαρτίου 2023, διεξήχθη η Γενική Συνέλευση της ΕΟΑΚ όπου εγκρίθηκαν ομόφωνα ο Οικονομικός Απολογισμός και Ισολογισμός του 2022, όπως παρουσιάστηκε από την Έκθεση της Εξελεγκτικής Επιτροπής.

– Το Νοέμβριο πραγματοποιήθηκε στο Εθνικό Ίδρυμα Κωφών, η Έκτακτη Συνέλευση της ΕΟΑΚ. Κατά τη διάρκειά της εγκρίθηκαν τόσο το καλεντάρι όσο και ο  προϋπολογισμός του 2024.

Απώλειες στελεχών της ΕΟΑΚ

-Τον Ιούλιο, απεβίωσε ο πρώην ομοσπονδιακός προπονητής τζούντο της ΕΟΑΚ για τη περίοδο 2018-2019, Αναστάσιος Γεωργιάδης. Ο προπονητής του Δημήτρη Σταυρόπουλου, συμμετείχε ενεργά στο πρόσφατο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα τζούντο, που διεξήχθη  στη Σόφια της Βουλγαρίας, αλλά και σε άλλα σημαντικά αθλητικά ραντεβού της Ομοσπονδίας.

-Στα μέσα Δεκεμβρίου πέθανε ο Μιχαήλ Πολέμης, ο οποίος αρχικά διετέλεσε αντιπρόεδρος και στη συνέχεια γενικός γραμματέας.     Υπήρξε αρχηγός της εθνικής αποστολής ποδοσφαίρου το 1993, που κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες Κωφών, στη Σόφια της Βουλγαρίας. Ίδρυσε την Επιτροπή διοργάνωσης πανελλήνιου πρωταθλήματος ποδοσφαίρου το 2000 και διαμόρφωσε και το τμήμα μπόουλιγκ της ΕΟΑΚ. Δεινός ρήτορας, διετέλεσε πρόεδρος της πειθαρχικής επιτροπής της DCL (Deaf Champion league) κι αργότερα αντιπρόεδρος της.

Τα αναπτυξιακά προγράμματα της ΕΟΑΚ

-Το αναπτυξιακό πρόγραμμα της ΕΟΑΚ, συνεχίστηκε και το 2023,  με τα «Έλα και εσύ στο Μαγικό κόσμο του Αθλητισμού», αλλά και  «Αθλούμαι – Οραματίζομαι και στοχεύω ψηλά ακούγοντας την ψυχή μου» και όχι μόνο καθώς γίνονται παρουσιάσεις και νέων πρωτοποριακών προγραμμάτων.

-Στις αρχές του Ιανουαρίου, στα πλαίσια του «Έλα και εσύ στο Μαγικό κόσμο του Αθλητισμού», ο Ομοσπονδιακός προπονητής Χρήστος Βατσακλής και ο παίκτης της Εθνικής ομάδος πινγκ πονγκ Αλέξανδρος Τατασόπουλος, μύησαν με επιτυχία τους μαθητές  του Λυκείου Αγίας Παρασκευής και στη συνέχεια του Λυκείου και του Δημοτικού Αργυρούπολης.

-Στις αρχές Φεβρουαρίου, στα πλαίσια του προγράμματος «Αθλούμαι – Οραματίζομαι και στοχεύω ψηλά ακούγοντας την ψυχή μου» πραγματοποιήθηκαν δύο δράσεις. Αρχικά στην Ελληνογαλλική Σχολή Πεύκης «Άγιος Ιωσήφ» και στη συνέχεια το Δημοτικό Σχολείο των Εκπαιδευτηρίων CGS, στην Παλλήνη.

-Αρχές Μαρτίου στα πλαίσια του «Αθλούμαι – Οραματίζομαι και στοχεύω ψηλά ακούγοντας την ψυχή μου» έγινε μια καταπληκτική παρουσίαση από τους μαθητές και τις μαθήτριες του Πειραματικού Μουσικού Γυμνασίου και Λυκείου Παλλήνης, με τίτλο: « Όταν η κώφωση συνάντησε τη μουσική».

-Μέσα Μαρτίου το πρόγραμμα της ΕΟΑΚ «Αθλούμαι οραματίζομαι και στοχεύω ψηλά ακούγοντας την ψυχή μου»» ταξίδεψε έως την Κρήτη. Στο 3 ο Λύκειο Ηρακλείου και στα συστεγαζόμενα Δημοτικά Σχολεία 44ο  και 6ο του Ηρακλείου πραγματοποιήθηκαν παρουσιάσεις, αλλά και δράσεις της ΕΟΑΚ.

-Μετά την Κρήτη και το Ηράκλειο, το «Αθλούμαι οραματίζομαι και στοχεύω ψηλά ακούγοντας την ψυχή μου»» πήγε Πάτρα. Οι μαθητές του 18ου Γυμνασίου της πόλης, στο οποίο λειτουργεί τμήμα ένταξης κωφών μαθητών, ενημερώθηκαν, για τη λειτουργία και τις δράσεις της Ομοσπονδίας.

– Στα πλαίσια της Ολυμπιακής εβδομάδας, στις 9 Μαΐου, 270 μαθητές του 1ου Δημοτικού Σχολείου Πεύκης και οι 30 μαθητές του Eιδικού σχολείου Κωφών Βαρηκόων Πεύκης, μυήθηκαν στο άθλημα του Tae kwon Do.

-Με απόλυτη επιτυχία και με τη συμμετοχή 75 μαθητών Γυμνασίου-Λυκείου των Ειδικών Σχολείων Κωφών και Βαρηκόων Αττικής πραγματοποιήθηκε στα μέσα Μάϊου, το Πρόγραμμα «Be Bowling Active», εγκαινιάζοντας τη συνεργασία της Ελληνικής Ομοσπονδίας Αθλημάτων Ακριβείας με την Ελληνική Ομοσπονδία Αθλητισμού Κωφών.

-Το πολύ πετυχημένο πρόγραμμα που άρχισε το 2022 «Υιοθέτησε το άθλημα που αγαπάς» συνεχίστηκε και με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, το 2023. Η αρχή έγινε, στο Ειδικό Γυμνάσιο Λύκειο  Κωφών-Βαρηκόων Αργυρούπολης, το οποίο επέλεξε να «υιοθετήσει» το άθλημα του στίβου με μότο «Όλοι μπορούμε να τρέξουμε στα μονοπάτια του αθλητισμού».

-Στις 27/11, η ΕΟΑΚ συνέχισε τη δράση της «‘Αθλούμαι Οραματίζομαι στοχεύω ψηλά  ακούγοντας τη δύναμή της ψυχής μου», στα γενικά σχολεία της Αττικής. Μετά το 2ο ΕΠΑΛ στο Ίλιον, σειρά είχε το 2ο Δημοτικό Γέρακα.

-Με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Ατόμων με Αναπηρία (3 Δεκεμβρίου), διεξήχθη ένα πραγματικά πρωτοποριακό πρόγραμμα των ανθρώπων της ΕΟΑΚ, με δύο κούκλες τη  Μάρθα (με ακουστικό) και τον Λευτέρη (με κοχλιακό) ανέλαβαν να μιλήσουν στη νοηματική γλώσσα στα παιδάκια του πρότυπου βρεφονηπιακού σταθμού και νηπιαγωγείου «Be Kids». Μίλησαν μεταξύ τους και με τα παιδάκια δείχνοντας πως μπορούν εύκολα να συνεννοούνται με όλους τους ανθρώπους, σπάζοντας στερεότυπα χρόνων.

-Η ΕΟΑΚ παραβρέθηκε στη σχολική εκδήλωση (7/12) του Ειδικού Γυμνασίου-Λυκείου Κωφών Αργυρούπολης, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για τα Άτομα με Αναπηρία.

-Η ΕΟΑΚ παραβρέθηκε και στα 50άχρονα του Ειδικού Σχολείου Κωφών Αγίας Παρασκευής.

-Στο σεμινάριο «Για μια αθλητική Ευρώπη ισότιμη στο αντίθετο φύλλο», που φιλοξενήθηκε στο  χωριό Kranjska Gora της Σλοβενίας εκπροσώπησαν τη χώρα μας, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής ´Ενωσης Κωφών (EUD), στο Deaf Women στην περιοχή των Βαλκανίων, Σοφία Ίσαρη και η  αντιπρόεδρος της ΕΟΑΚ Ασπασία Ξαξίρη. Το σεμινάριο είχε ως στόχο την ενδυνάμωση των ηγετών των Κωφών Γυναικών να αντιμετωπίσουν καλύτερα τις προκλήσεις των ηγετικών ομάδων ή τη διαχείριση κοινοτικών οργανώσεων Κωφών στις χώρες καταγωγής τους.

Η Αθηνά Ζέρβα τεχνικός σύμβουλος μπάσκετ της Ομοσπονδίας-Η Δρακάκη στον πάγκο των γυναικών

-Ο χρόνος μπήκε με την Αθηνά Ζέρβα να αφήνει τον πάγκο της Εθνικής ομάδας μπάσκετ Κωφών γυναικών, μετά το «τρεμπλ» μεταλλίων (παγκόσμιο και ευρωπαϊκό πρωτάθλημα, Ολυμπιακοί Αγώνες Κωφών)  και να αναλαμβάνει να «υπηρετεί» την ΕΟΑΚ από το πόστο της τεχνικής συμβούλου.
Στις 28 Μαρτίου, η Αθηνά Ζέρβα βραβεύθηκε από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Προπονητών Αθλημάτων (Π.Ο.Π.Α), στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχείο Ηλιούπολης, για τη προσφορά της στον ελληνικό αθλητισμό. Τη θέση της στον πάγκο της ομάδος των γυναικών πήρε η Φρόσω Δρακάκη, ενώ στο πόστο της υπεύθυνης της ομάδος κλήθηκε η  Στάλα Κοτσιρέα. Στην εθνική ανδρών συνέχισε στον πάγκο και το 2023 ο Βασίλης Γεραγωτέλλης με υπεύθυνο τον πρόεδρο του Συλλόγου Ελλήνων Κωφών Ολυμπιονικών. Χάρη Γιαννόπουλο. 

-Πολύ σημαντική ήταν και η πρόσληψη της Ευανθίας Πλαχούρα στη θέση της διεθυντριας του αθλήματος μπάσκετ, στην Ευρωπαϊκή Οργάνωση Αθλητισμου Κωφών (EDSO) κι τη στελέχωση της στη επιτροπή Γυναικών της EDSO . 

Πανελλήνια πρωταθλήματα, τουρνουά και εκδηλώσεις

-Τέλος Ιανουαρίου και κάτω από πολύ δύσκολες καιρικές συνθήκες σε όλη την Αττική, στην αίθουσα  επιτραπέζιας αντισφαίρισης της Βούλας, διεξήχθη το 2ο τουρνουά OPEN Επιτραπέζιας Αντισφαίρισης, που διοργάνωσε η ΕΟΑΚ με τον Γυμναστικό Σύλλογο «Άρης Βούλας 2006». Περισσότερα από 30 μαθητές και μαθήτριες, των Ειδικών Σχολείων Αγίας Παρασκευής, Αργυρούπολης, αλλά και του Δημοτικού Πεύκης πήραν μέρος στο πολύ πετυχημένο τουρνουά.

-Τη 2η θέση και το αργυρό μετάλλιο κατέκτησε ο Νίκος Μουτσώκος, στα -84κ., του Πανελληνίου πρωταθλήματος Καράτε, που ολοκληρώθηκε στις 12 Φεβρουαρίου, στο Κλειστό Δημοτικό Γυμναστήριο των Αγίων Θεοδώρων.

-Υπό το βλέμμα του προέδρου της ΕΦΟΕπΑ Κώστα Παπαγεωργίου διεξήχθη στο Στάδιο  Ειρήνης και Φιλίας (ΣΕΦ) το 1ο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Επιτραπέζιας Αντισφαίρισης Ανδρών Κωφών-Βαρήκοων με τη συμμετοχή 20 αθλητών. Οι αγώνες διεξήχθησαν για την περίοδο 2022-2023 με διοργανώτρια την Ε.Ο.Α.Κ. και την υποστήριξη και αρωγή της Ελληνικής Φίλαθλης Ομοσπονδίας Επιτραπέζιας Αντισφαίρισης (ΕΦΟΕπΑ). Πρωταθλητής αναδείχθηκε ο διεθνής Αλέξανδρος Τατασόπουλος (Α.Σ.Κ.Π.Ν.), με προπονητή τον Ομοσπονδιακό Χρήστο Βατσακλή, στο ατομικό των ανδρών και στο διπλό ο ίδιος με παρτενέρ τον Γεράσιμο Ζαφειράτο (Α.Π.Ο.Κ.Μ).

-Τέλος Φεβρουαρίου, ο Αλέξανδρος Τατασόπουλος βραβεύθηκε από την Ελληνική Φίλαθλη Ομοσπονδία Επιτραπέζιας Αντισφαίρισης (ΕΦΟΕπΑ), καθώς με το σύλλογό του, τον Αθηναϊκό στέφθηκε πρωταθλητής στη Γ’ Αττικής Ανδρών την περίοδο 2016-17 και τον επόμενο χρόνο τερμάτισε στη 2η θέση, της Β’ Αττικής. Την περυσινή χρονιά 2021-22 στέφθηκε πρωταθλητής και πάλι με τον Αθηναϊκό, στο Β’ τοπικό Ανδρών Αττικής.

-Στο Κλειστό Γυμναστήριο των Σπάτων-Αρτέμιδος, διεξήχθη το 14ο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Καλαθοσφαίρισης  Κωφών Ανδρών, με πρωταθλητή τον ΑΣΚΒΝ/ΔΕ, μετά από τριπλή ισοβαθμία.

-Ο Παναρκαδικός Αθλητικός Όμιλος Κωφών «Μοριάς» στέφθηκε πρωταθλητής στο 7ο  Πανελλήνιο  Πρωτάθλημα Καλαθοσφαίρισης Κωφών Γυναικών, στον τελικό που έγινε τη Μ. Δευτέρα (10/4), στο Β’ Κλειστό Γυμναστήριο Ηλιούπολης «Διάνα».

-Η αθλήτρια της ΕΟΑΚ Δήμητρα Μαρία Καλαϊτζάκη κατέλαβε την 7η θέση στο ατομικό αγώνισμα στο Αεροβόλο τουφέκι νέων γυναικών, στα πλαίσια των Πανελληνίων Αγώνων Σταθερού Στόχου, για το 2023. Η Καλαϊτζάκη κατάφερε να ανέβει και στο βάθρο, κατέκτησε το  χάλκινο μετάλλιο στο αγώνισμα mixed των νέων ανδρών-νέων γυναικών με τον συναθλητή της στον Παναθηναϊκό Αντώνη Λαζαράκο.

-Μετά από 12 αγωνιστικές, έπεσε η αυλαία του 17ου Πανελληνίου πρωταθλήματος μπόουλινγκ Κωφών, που διεξήχθη σε αίθουσα στο Bowling Χαϊδαρίου, στις αρχές Ιουνίου. Στους άνδρες πρώτευσε ο Δημήτρης Ζαφειρόπουλος 175,99, στις γυναίκες η Χριστίνα Ιωαννίδη 158,85 και στο ομαδικό ο ΑΣΚΚ (Στεφανόπουλος, Φερμάνη, Ανδρέας Κυριακάκης) 460 β.

-Στο κλειστό κολυμβητήριο του ΟΑΚΑ, κατά τη διάρκεια του Εθνικού Πρωταθλήματος Κολύμβησης Masters, της ΚΟΕ, διεξήχθη στις αρχές Ιουνίου, το 9ο Πανελλήνιο πρωτάθλημα κολύμβησης Κωφών. Τα πλήρη αποτελέσματα εδώ

-Η «χάλκινη» παγκόσμια πρωταθλήτρια, με την Εθνική ομάδα κωφών γυναικών, Στεφανία Πατέρα μετά την κατάκτηση του μεταλλίου στη διοργάνωση της Κρήτης ήταν παρούσα για δεύτερη φορά, στο «Aegeanball festival 2023». Συμμετείχε στην ομάδα των Κώστα Παπανικολάου, Ιωάννη Παπαπέτρου, Γιαννούλη Λαρεντζάκη, του καλύτερου νέου παίκτη της EuroLeague Yam Madar, της πρώτης Ελληνίδας που αγωνίστηκε στο WNBA Αναστασίας Κωστάκη, της Κατερίνας Χαλκιά και των διεθνών αθλητριών Άννας-Νίκη Σταμολάμπρου και Ελεάννας Χριστινάκη.

-Την 5η θέση κατέλαβαν στο Πανελλήνιο πρωτάθλημα Ταεκβοντο Εφήβων-Νεανίδων (Ιούλιος), που διεξήχθη στο ΟΑΚΑ, ο  Δημήτρης Καλπουζάνης και η Αλεξάνδρα Γιαλούρου, στα -59κ., αντίστοιχα.

-Με τη συμμετοχή 13 αθλητών και αθλητριών, από 6 αθλητικούς συλλόγους διεξήχθη αρχές του Οκτωβρίου, το  6ο πανελλήνιο πρωτάθλημα Ταεκβοντο Κωφών 2023, στο Κλειστό Δημοτικό Γυμναστήριο Ωραιοκάστρου (Κονταξοπούλειο). Πρώτευσαν:
Kyorugi Ανδρών -80kg, ο Στέργιος Μπεντούλης (ΑΣΚΚ), στα -68kg ο Παύλος Λιότσος (ΑΣΚΒΕ).
Kyorugi νέων Ανδρών -58kg ο Δημήτρης   Καλπουζάνης  (Αθλ. Συλ. Κωφών-Βαρήκοων Θεσσαλίας)
Kyorugi Γυναικών -67kg, η Ειρήνη Μαχαιρίδου (ΑΣΚΒΕ)
Kyorugi νέων Γυναικών -57kg, η Αλεξάνδρα Γιαλλούρου (ΠΟΚ)
Poomsae νέων Σάββας Γκανατσας  (ΑΠΟΚΜ)
Poomsae Ανδρών Κωνσταντίνος Καλαϊτζής (ΑΣΚΒΕ)
Poomsae Γυναικών Ειρήνη  Μαχαιρίδου (ΑΣΚΒΕ)

-Σε μια πραγματική γιορτή όπως αυτή του Αυθεντικού Μαραθωνίου της Αθήνας, η ΕΟΑΚ μετείχε, για πρώτη φορά, επίσημα με ομάδα 21 ατόμων, στον αγώνα Δρόμου 5χλμ. Κωφών (20 άτομα) και στον Μαραθώνιο (1 άτομο). Στον πέμπτο του Μαραθώνιο της Αθήνας ο Παναγιώτης Μπερμπεράι κατάφερε και τερμάτισε για ακόμη μια φορά στο Καλλιμάρμαρο Στάδιο και σε 3:25.00.
Την πρώτη θέση στο 5άρι των Κωφών γυναικών, πήρε η Δήμητρα Μπακοπούλου με χρόνο 22.44. Ο Ηλίας Κατερινόπουλος ήταν πρώτος στο 5άρι των ανδρών με χρόνο 17.56.

-Στο Εθνικό Σκοπευτήριο Βύρωνα, διεξήχθη στα μέσα Νοεμβρίου το 4ο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Σκοποβολής. Συμμετείχαν 5 σωματεία (Αθλητικός Σύλλογος Κωφών Κρήτης «Μινωας», Παναρκαδικός Αθλητικός Όμιλος Κωφών «Μοριας», Παναθλητικός Όμιλος  Κωφών (ΠΟΚ), Αθλητικός Όμιλος Κωφών (ΑΟΚ) και Αθλητικός Σύλλογος Κωφών Πειραιώς &Νήσων).
Οι πρώτοι ανά όπλο είναι:
Αεροβόλο Πιστόλι 10μ. (Α): Ανδρέας Παναγιωτούλης (ΠΑΟΚΜ) 530 β,. Αεροβόλο Τουφέκι 10μ. (Α): Ευστράτιος Συβρής (ΠΟΚ) 596,2 β., Αεροβόλο Πιστόλι 10μ. (Γ): Ιουλία Κοστομανίδου (ΑΟΚ) 523 β.
Αεροβόλο Τουφέκι 10μ. (Γ): Δέσποινα Τσιόλα (ΠΑΟΚΜ) 588,9 β.

-Την πρώτη θέση πήρε ο Νίκος Μουτσώκος στο «Κύπελλο Εγχρώμων Ζωνών» Καράτε, στα -84κ. που διεξήχθη τέλη Νοεμβρίου, στη Χαλκίδα. Το χάλκινο μετάλλιο, στην ίδια διοργάνωση κατέκτησε ο πρώην διεθνής αθλητής της ΕΟΑΚ, Σταμάτης Σύρος, στα -67κ. (συνένωση με 75κ.)

-Το τελευταίο πρωτάθλημα για το 2023, που διοργάνωσε η ΕΟΑΚ ήταν το 20ο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου Κωφών, διεξήχθη αρχές Δεκεμβρίου, στο Δημοτικό Γήπεδο Βούλας, υπό το βλέμμα του Δημάρχου Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης Γρηγόρη Κωνσταντέλλου.  Θριαμβευτής για 12η συνεχόμενη φορά ο ΠΟΚ, που επικράτησε, των ΑΣΚΚ «Μίνωας», με 5-0 και του ΠΑΟΚ «Μοριάς» με 4-0 και στέφθηκε πρωταθλητής. Στον αγώνα που κρινόταν η 2η θέση ο ΑΣΚΚ «Μίνωας» νίκησε με 2-0 και άφησε στην 3η θέση τον ΠΑΟΚ «Μοριάς».

– Το Πανελλήνιο Τεχνικό πρωτάθλημα Ταεκβοντό, διεξήχθη στις 7 Δεκεμβρίου, στο Ωραιόκαστρο Θεσσαλονίκης. Στο Poomsae, το αργυρό μετάλλιο κατέκτησε ο Κώστας Καλαϊτζής (ΑΣ Μακεδονική Ασπίδα Κουφαλιών), στην κατηγορία 31-40 ετών, με προσπάθειες στα 3,87, 3,77 και 3,82. Η Ολυμπιονίκης Κωφών Ειρήνη Μαχαιρίδου κατάκτησε δύο  χάλκινα μετάλλια. Αρχικά στο ατομικό, στην κατηγορία 15-17 ετών, σημειώνοντας επίδοση 487 στον ημιτελικό και 472 στον τελικό. Στη συνέχεια κατέκτησε επίσης το χάλκινο στο ομαδικό, με τις συναθλήτριες της, για το σύλλογό της ΑΣ Σάρισα.

-Στο πάνελ του «2ου Συνεδρίου Γυναικείου Αθλητισμού», στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, στις 11 Δεκεμβρίου, βρέθηκε η ΕΟΑΚ με εκπροσώπους τής Εθνικής ομάδας μπάσκετ γυναικών. Η προπονήτρια Φρόσω Δρακάκη, η βοηθός τής Μάρθα Αργυρίου και οι διεθνείς παίκτριες Στεφανία Πατέρα και Χρυσα Βερανη, μίλησαν για τις δυσκολίες, αλλά και τις επιτυχίες τους.

Διεθνείς συμμετοχές και επιτυχίες

-Στα ημιτελικά του διπλού γυναικών  του Αυστραλιανό ΟΠΕΝ έφθασε η Βασιλική Καλογεροπούλου, με τους Αυστραλούς να εντάσσουν στο πρόγραμμα του τουρνουά, αθλητές και αθλήτριες με προβλήματα ακοής.  Η επιτυχημένη πορεία της στους Ολυμπιακούς, οδήγησε τους διοργανωτές του πρώτου Grand Slam της χρονιάς, να στείλουν πρόσκληση συμμετοχής στην Ελληνίδα πρωταθλήτρια. Στο διπλό γυναικών μαζί με τη Μίγιου Κίτα, από την Ιαπωνία έφθασαν έως τα ημιτελικά, αλλά στο μονό γυναικών «έπεσε» πάνω στα «μεγαθήρια» του τουρνουά και δεν κατάφερε να περάσει στα play offs  των τελικών.

-Το Φεβρουάριο η Βασιλική Καλογεροπούλου είχε πάρει τη 2η θέση στο Deaf Tennis Open Tournament 2023, στο πολύ σημαντικό και από θέμα συμμετοχών, τουρνουά στη Χάβρη της Γαλλίας. Η ίδια φιγουράριζε, τον περασμένο Απρίλιο,  στο Νο2 της παγκόσμιας κατάταξης Κωφών σύμφωνα με τις λίστες που ανακοίνωσε η ICSD (25/4), αλλά σημαντική άνοδο σημείωσε και ο Γρηγόρης Σαμαρτζίδης, ο οποίος βρέθηκε στην πρώτη 10άδα. 

-Στο δεύτερο γύρο των ρεπεσάζ αποκλείστηκαν οι Έλληνες αθλητές που συμμετείχαν στο 3o Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Κωφών τζούντο, που διεξήχθη στη Σόφια, της Βουλγαρίας και τερμάτισαν στην 7η θέση. Στα -81κ. οι Δημήτρης Σταυρόπουλος και Ρήγας Πολυζώης, αλλά και στα -90κ., ο Χρήστος Σοφιανίδης.

-Ο Ιούνιος έκλεισε με την πολύ πετυχημένη παρουσία της εθνικής ομάδος μπάσκετ κωφών γυναικών και την κατάκτηση του χάλκινου μεταλλίου. Οι παίκτριες της Φρόσως Δρακάκη, στο «μικρό» τελικό επικράτησαν με 53-45 της Ιταλίας, και κατέκτησαν το χάλκινο μετάλλιο, στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Κωφών, που φιλοξενήθηκε στο Ηράκλειο της Κρήτης. Το χρυσό μετάλλιο κατέκτησαν οι ΗΠΑ και το αργυρό η Ουκρανία.
Η αντίστοιχη ομάδα των ανδρών πήρε την 5η θέση στην ίδια διοργάνωση. Το χρυσό μετάλλιο κατέκτησε η Λιθουανία, το ασημένιο οι ΗΠΑ και το χάλκινο η Ουκρανία.

-Μόνο επιτυχημένη μπορεί να χαρακτηριστεί η ελληνική παρουσία στο 6ο Παγκόσμιο πρωτάθλημα κολύμβησης Κωφών, που διεξήχθη στα μέσα Αυγούστου, στο Μπουένος Άιρες, της Αργεντινής. Παρουσία σε δύο τελικούς (200μ. ύπτιο 8ος Φίλιππος Ράπτης) και σκυτάλη 4Χ100μ. μικτή ομαδική (4οι Φίλιππος Ράπτης, Παναγιώτης Ξανθόπουλος, Δημήτρης Ξανθόπουλος, Δαμιανός Σεβαστιάδης) ήταν η συγκομιδή της ομάδας, που βρέθηκε στην 3άδα των κορυφαίων ομάδων ΑμεΑ, στην ψηφοφορία των αθλητικών συντακτών, στο τέλος του έτους.

-‘Ενα αργυρό και ένα χάλκινο μετάλλιο ήταν η συγκομιδή της ελληνικής αποστολής, από το 7ο Παγκόσμιο πρωτάθλημα Ελληνορωμαϊκής και Ελευθέρας Πάλης Κωφών, που διεξήχθη μέσα Σεπτεμβρίου, στην Μπισκέκ, του Κιργιστάν. Στην ελληνορωμαϊκή πάλη, ο Νικόλας Ιωσηφίδης κατέκτησε στα 77κ. το χάλκινο μετάλλιο και στη συνέχεια ο Αλέξανδρος Παπαδάτος στα 130κ. το αργυρό μετάλλιο.

-Ο Ηλίας Κατερινόπουλος, τερμάτισε στην 5η θέση (3ος στην ηλιακή του κατηγορία 35-39), στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Μαραθωνίου, που διεξήχθη στην Οντένσε της Δανίας, τον περασμένο Σεπτέμβριο.

-Ακόμη μια παγκόσμια διοργάνωση κωφών, φιλοξένησε η χώρα μας και συγκεκριμένα η Κρήτη το 2023.  Πρόκειται για το Παγκόσμιο πρωτάθλημα Τένις Κωφών Ανδρών – Γυναικών και Νέων Νεανίδων, τον περασμένο Σεπτέμβριο, στις εγκαταστάσεις του Lyttos Beach Hotel, στη Χερσόνησο της Κρήτης. Η Βασιλική Καλογεροπούλου πήρε την 4η θέση καθώς στον αγώνα για το χάλκινο μετάλλιο ηττήθηκε με 2-0 σετ (6-2, 6-2) από τη Ρίκο Σουζούκι. Στους άνδρες, ο Γρηγόρης Σαμαρτζίδης, πήρε την  πρώτη θέση στο consolation (η 2η ευκαιρία) στην ίδια διοργάνωση. Στον τελικό που κρίθηκε στο ένα σετ, των 9 games, ο Έλληνας τενίστας, με επική ανατροπή (από 5-0 που έχανε νίκησε με  9-5), επικράτησε του Αμερικανού Αλφρέντο Λουίς Γκάλβεζ.

-Στο 15ο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα Σκοποβολής, που διεξήχθη στο Πόινγκ της Βαυαρίας, το ελληνικό μικτό ζευγάρι, αποτελούμενο από την Όλγα Μπόκαρη και τον Ανδρέα Παναγιωτούλη, κατέλαβε την 4η θέση στον τελικό των 10μ. αεροβόλο πιστόλι. Στο ατομικό γυναικών, η Όλγα Μπόκαρη στα 10μ. αεροβόλο πιστόλι γυναικών, πήρε την 5η θέση συγκεντρώνοντας  167,2 βαθμούς. Στο αντίστοιχο, αγώνισμα των ανδρών ο Ανδρέας Παναγιωτούλης, δεν κατάφερε να μπει για λίγο στην τελική 6άδα, καθώς τερμάτισε 7ος με επίδοση 538 βαθμούς (με λιγότερες προσπάθειες στο κέντρο) με τον 6ο σκοπιανό Ντανιέλ Μιχάλκοβικ να έχει 538 βαθμούς, αλλά περισσότερες κεντρικές  προσπάθειες.

-Η Επιτροπή Αθλητών της ICSD αποτελούμενη από τους Katrin Neudolt, Andrea Hjellegjerde, Janer Cabezas, Urs Breitenberger, πραγματοποίησε διαδικτυακό εργαστήριο για κωφούς αθλητές και αθλήτριες (μέσω zoom) στις 19 Νοεμβρίου. Τα θέματα που καλύφθηκαν ήταν:
• Εισαγωγή της Επιτροπής Αθλητών
• Τόκιο 2025
• Προαγωγή Αθλητών 365
• Δομή ICSD

 

Από το Γραφείο Τ’υπου της ΕΟΑΚ