Aύριο το πρωί (07:00, ώρα Ελλάδος), αναχωρεί από το αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος) η ελληνική αποστολή μπάσκετ Κωφών 3Χ3, για να λάβει μέρος στο 1ο Παγκόσμιο Κύπελλο, που θα φιλοξενηθεί από τις 7 έως τις 10 Σεπτεμβρίου, στην πόλη Ραμάτ Γκαν (ανατολικά του Τελ Αβίβ), στο Ισραήλ.

Οκτώ παίκτες (4 γυναίκες και 4 άνδρες) θα εκπροσωπήσουν την Ελληνική Ομοσπονδία Αθλητισμού Κωφών, σε ακόμη μια σημαντική διοργάνωση του μπάσκετ. Τέσσερα μέλη της Εθνικής γυναικών, που πήραν μέρος, τον περασμένο Μάιο, στους 24ους Ολυμπιακούς Αγώνες της Βραζιλίας και κατέλαβαν την 4η  θέση, θα δώσουν το «παρών» και σε αυτό το «ραντεβού». Στεφανία Πατέρα, Λία Σαρακατσάνη, Αλέξια Σπίνου και Ανθή Χαϊνά, θα φορέσουν εκ νέου το εθνόσημο.

Από την Εθνική Ανδρών, το «παρών» και στο Ισραήλ θα δώσει ο Ραφαήλ Πεταλάς, μαζί με τους 23χρονους Λάμπρο Μάτσικα, Παναγιώτη Δαούτη και τον «Βενιαμίν» της παρέας, τον 16χρονο Έκτορα Μητσώνη, που πηγαίνουν με στόχο να φθάσουν όσο πιο ψηλά μπορούν.

 Η γυναικεία τετράδα

Λία Σαρακατσάνη η «έμπειρη»

Με πολλή εμπειρία και πολλές επιτυχίες στο ενεργητικό της δεν αντιστάθηκε και είπε «ναι» και σε αυτή τη διοργάνωση, παρά το ότι είναι μητέρα δύο παιδιών: «Τόσα χρόνια στο χώρο του μπάσκετ με τόσες διοργανώσεις και εμπειρίες ήταν αδύνατον να πω όχι στην πρόταση που μου έγινε. Είναι η πρώτη φορά, που θα συμμετάσχω σε διοργάνωση 3Χ3 και  είναι μια ιδιαίτερη εμπειρία, αλλά και τιμή μου που θα εκπροσωπήσω ξανά την Ελλάδα. Ελπίζω να φέρουμε κάτι καλό. Γιατί όχι και μια πρωτιά. Το κυριότερο όμως είναι να κάνουμε ακόμη μια φορά περήφανους τους δικούς μας ανθρώπους και την Ελλάδα».

Ανθή Χαϊνά η «διανοούμενη»

Η Ανθή Χαϊνά και αυτή μέλος της επιτυχημένης ομάδος μπάσκετ γυναικών Κωφών, που θα δώσει το «παρών» στο Ισραήλ, αναφέρεται στην ιδιαιτερότητα του 3Χ3: «Είμαι χαρούμενη που παίρνω μέρος σε αυτό το τουρνουά 3Χ3  στο Ισραήλ (πρώτη φορά) και φοράω πάλι το εθνόσημο.  Είναι μια διαφορετική διοργάνωση, αλλά η διάθεση και η θέληση να πετύχουμε κάτι καλό για τη χώρα μας παραμένει η ίδια. Το έργο μας δεν θα ναι εύκολο. Σε σχέση με το κανονικό μπάσκετ,  οι παίκτες και οι παίκτριες διαθέτουν περισσότερη ελευθερία στο γήπεδο και μεγαλύτερο spacing. Χρειάζεται υψηλό IQ και πάρα πολύ καλή φυσική κατάσταση, γιατί ο χρόνος επίθεσης είναι 12″. Θα είναι  σπουδαία και τεράστια εμπειρία για εμάς…»

Αλέξια Σπίνου η «Βρετανή» της ομάδος

Η Αλέξια Σπίνου, λόγω οικογενειακών υποχρεώσεων μετακόμισε πρόσφατα στη Μ. Βρετανία, αλλά αποτελεί και αυτή αναπόσπαστο κομμάτι της «χρυσής» ομάδος των γυναικών, παρούσα και στο Ισραήλ:

«Είναι η πρώτη χρονιά που πραγματοποιείται το 3χ3  και είναι πραγματικά τιμή μου που θα είμαι μέλος της Εθνικής ομάδας.

Είμαι επίσης χαρούμενη που στην αποστολή αυτή θα είμαι μαζί με τα κορίτσια που γνωριζόμαστε ήδη αρκετά χρόνια και είναι εξαιρετικές παίκτριες και χαρακτήρες. Γνωρίζουμε ότι το 3×3 είναι διαφορετικό παιχνίδι από το κλασικό 5×5 και παρόλο, που δεν έχουμε μεγάλη εμπειρία θα δώσουμε τον καλύτερο μας εαυτό, ώστε να καταφέρουμε να φέρουμε μια ακόμα διάκριση για τη χώρα μας».

Στεφανία Πατέρα η πιο έμπειρη στο 3Χ3

Μετά το Stoiximan AegeanBall Festival, το τουρνουά 3Χ3 ιδέα του Γιώργου Πρίντεζη, που προσφέρει κοινωνικό έργο  στην πατρίδα του, τη Σύρο, η Στεφανία Πατέρα θα πάρει μέρος και στο 1ο παγκόσμιο Κύπελλο του Ισραήλ.

 Η ανδρική τετράδα

Ραφαήλ Πεταλάς ο «αρχηγός»

Αρχηγός της ομάδος των ανδρών ο Ραφαήλ Πεταλάς, από τα βασικά στελέχη της Εθνικής ανδρών μπάσκετ Κωφών και στους πρόσφατους Ολυμπιακούς Αγώνες, ο οποίος κατά την αναχώρηση της αποστολής δήλωσε: «Πάμε στο Ισραήλ για να καταφέρουμε να κερδίσουμε τις εμπειρίες και το καλύτερο αποτέλεσμα, που μπορούν και οι δύο ελληνικές αποστολές!»

Παναγιώτης  Δαούτης ο «πρωτάρης»

Ο 23χρονος Παναγιώτης Δαούτης είναι ο «πρωτάρης» αυτής της ομάδας, αλλά με υψηλούς στόχους: «Είναι η πρώτη που θα συμμετέχω στην αποστολή της εθνικής. Είναι γενικά η πρώτη εμπειρία μου και στο 3Χ3.Ο στόχος μας είναι να κατακτήσουμε ένα μετάλλιο κα γιατί όχι να φτάσουμε στην πρώτη θέση».

Λάμπρος Μάτσικας ο «δοκιμασμένος»

Ο έτερος 23άρης της ομάδος, ο Λάμπρος Μάτσικας, έχει εμπειρία από εθνική ομάδα, καθώς πήρε μέρος στο παγκόσμιο πρωτάθλημα U21, το 2018 είναι η πρώτη ρου εμπειρία όμως στο 3Χ3: «Δεν είναι η πρώτη φορά που παίζω με την εθνική ομάδα. Έχω συμμετάσχει στο παγκόσμιο πρωτάθλημα U21 το 2018, που πραγματοποιήθηκε στην Ουάσιγκτον.

Είναι όμως η πρώτη εμπειρία μου, στο 3Χ3 καθώς πραγματοποιείται πρώτη φορά η διοργάνωση. Ο στόχος μας είναι να το ευχαριστηθούμε και να προσπαθήσουμε για το καλύτερο».

Έκτορας Μητσώνης ο «βενιαμίν»

Ο 16χρονος Έκτορας Μητσώνης είναι ο «βενιαμίν» της αποστολής και είναι η πρώτη του φορά σε όλα με την Εθνική: «Είναι η πρώτη φορά που παίζω για την Εθνική και η πρώτη φορά, που παίζω 3×3

Ο στόχος μου είναι να πάρω μια καλή εμπειρία από το τουρνουά. Ο στόχος της ομάδας είναι να πραγματοποιήσει μια καλή εμφάνιση και να φέρει μια καλή θέση».

Το πρόγραμμα των Εθνικών ομάδων Κωφών 3Χ3

Γυναίκες

07/09/22-10:00: Ελλάδα-ΗΠΑ

07/09/22-12:40: Ουκρανία-Ελλάδα

07/09/22-04:20: Ελλάδα-Ιταλία

08/09/22-09:40: Κινεζική Ταϊπέι –Ελλάδα

08/09/22-12:40: Ελλάδα-Σουηδία

08/09/22-04:40: Ισραήλ –Ελλάδα

09/09/22-11:00: Ελλάδα-Πολωνία

Άνδρες

07/09/22-03:00: Ισπανία Ελλάδα

07/09/22-05:00: Ουκρανία 2 –Ελλάδα

08/09/22-11:00: Ελλάδα-Μογγολία 2

08/09/22-02:20: Ισραήλ 1-Ελλάδα

08/09/22-05:00: Ελλάδα-ΗΠΑ

09/09/22-11:40: Πολωνία-Ελλάδα

 

 

Από το Γραφείο Τύπου της ΕΟΑΚ