Σε λιγότερο από 15 ημέρες θα διεξαχθεί στο Ισραήλ το 1o Παγκόσμιο κύπελλο μπάσκετ Κωφών 3Χ3. Οκτώ παίκτες (4 γυναίκες και 4 άνδρες) θα εκπροσωπήσουν την Ελληνική Ομοσπονδία Αθλητισμού Κωφών, σε ακόμη μια σημαντική διοργάνωση του μπάσκετ.

Τέσσερα μέλη της Εθνικής γυναικών, που πήραν μέρος, τον περασμένο Μάιο, στους 24ους Ολυμπιακούς Αγώνες της Βραζιλίας και κατέλαβαν την 4η  θέση, θα δώσουν το «παρών» και σε αυτό το «ραντεβού». Στεφανία Πατέρα, Λία Σαρακατσάνη, Αλέξια Σπίνου και Ανθή Χαϊνά, θα φορέσουν εκ νέου το εθνόσημο.

Από την Εθνική Ανδρών, το «παρών» και στο Ισραήλ θα δώσει ο Ραφαήλ Πεταλάς, μαζί με τους 23χρονους Λάμπρο Μάτσικα, Παναγιώτη Δαούτη και τον «Βενιαμίν» της παρέας, τον 16χρονο Έκτορα Μητσώνη, που  πηγαίνουν με στόχο το μετάλλιο.

Πατέρα: «Νομίζω ότι μετά την Εθνική ομάδα ήταν η καλύτερη μπασκετική εμπειρία που είχα»

Πριν λίγο καιρό πραγματοποιήθηκε για ακόμη μια χρονιά το Stoiximan AegeanBall Festival, μια ιδέα του διεθνή μπασκετμπολίστα Γιώργου Πρίντεζη, όπου μέσω του μπάσκετ προσφέρει κοινωνικά στην πατρίδα του, τη Σύρο, αλλά και την προβάλλει τουριστικά.

Σε αυτό το μεγάλο μπασκετικό και όχι μόνο, αθλητικό «ραντεβού» όπου έβαλε τη Σύρο στο κάδρο του μπασκετικού πλανήτη, έχουν παρελάσει από την κεντρική πλατεία του νησιού, την Πλατεία Μιαούλη σπουδαίες προσωπικότητες του αθλητισμού. Η εφετινή διοργάνωση, η οποία είχε να διεξαχθεί τρία χρόνια λόγω της πανδημίας, έφτασε στην κορύφωσή της με τη VIP League και τη συμμετοχή αστέρων των ευρωπαϊκών παρκέ, όπως ο Βασίλιε Μίσιτς, ο Νίκολα Μιλουτίνοφ, ο Σάσα Βεζένκοφ, ο Γιώργος Παπαγιάννης, ο Θοδωρής Παπαλουκάς και ο Δημήτρης Διαμαντίδης, των Ολυμπιονικών, Λευτέρη Πετρούνια, Στέφανου Ντούσκου, Σπύρου Γιαννιώτη, Βασιλικής Μιλλούση και της Στεφανίας Πατέρα.

Οι επιτυχίες της με την Εθνική ομάδα μπάσκετ Κωφών γυναικών, αλλά και η συμμετοχή της σε άλλες φιλανθρωπικές δράσεις (αγώνας κοινωνικού ενδιαφέροντος της ΕΡΤ με τη συμμετοχή του Λευτέρη Πετρούνια, αγώνας με το ΚΕΦΙ (Σύλλογος Καρκινοπαθών – Εθελοντών – Φίλων – Ιατρών, στο Μετς) την έφερε προσκεκλημένη σε αυτή τη μεγάλη μπασκετική γιορτή, που έγινε θεσμός: «Με αφορμή και την αποχώρησή του από την ενεργό δράση, μετά και την covid εποχή έγινε ένα εκπληκτικό event, στην πλατεία Μιαούλη της Σύρου. Είναι ένα τουρνουά 3Χ3, με την αιγίδα και της FIBA, στήνεται ένα κεντρικό γήπεδο και υπάρχουν επίσης δύο γηπεδάκια πιο μικρά, διαρκεί 4-5 ημέρες, που διεξάγονται κανονικά αγώνες, όπου λαμβάνει μέρος όποιος θέλει και το τελευταίο Σαββατοκύριακο, τα βράδια διεξάγονται δύο events, που συμμετείχαμε ως επαγγελματίες αθλητές.

Στο event του Σαββάτου μετείχαν ολυμπιονίκες ο Πετρούνιας, ο Ντούσκος και άλλοι διακριθέντες αθλητές, αλλά διαφορετικών αθλημάτων παίξαμε ένα 3Χ3 αγώνα και την Κυριακή ήταν ο κύριος αγώνας. Διεξήχθη μόνο με μπασκετμπολίστες όπου έγιναν ενδιάμεσα και κάποια διαγωνιστικά, για να χαρεί και να διασκεδάσει και ο κόσμος. Είχε διαγωνισμό τριπόντων, κάποιες ντρίπλες, κάποια σουτ από το κέντρο και τα 3Χ3 μεταξύ μας, που βγήκε και ο νικητής. Το κυριότερο όμως ήταν να συμμετάσχει και να διασκεδάσει ο κόσμος, αλλά και εμείς που αγωνιζόμασταν. Μαζεύτηκε αρκετός κόσμος, έγιναν και κάποιες σημαντικές δωρεές στο Νοσοκομείο, τους Παιδικούς και Βρεφονηπιακούς Σταθμούς της Σύρου και αν όλα πάνε καλά, ανανεώσαμε το ραντεβού μας για του χρόνου. Είναι κάτι που ο Γιώργος Πρίντεζης θέλει πολύ να το κάνει κάθε χρόνο, γιατί με το τουρνουά αυτό το νησί γίνεται κέντρο αναφοράς, κάθε καλοκαίρι και μαζεύει όσο πιο πολύ κόσμο μπορεί. Είναι σημαντικό για τον ίδιο».

«Πλέον μας ξέρουν. Γνωρίζουν τις επιτυχίες μας, την πορεία μας»

Όσο για το αν γνώριζαν ότι αγωνίζεται στην Εθνική ομάδα μπάσκετ γυναικών Κωφών: «Και βέβαια. Όλα τα παιδιά και με όλους τους συναθλητές εκεί που βρεθήκαμε ήξεραν. Ήταν και πρόσφατο το event που είχε γίνει στη Λυρική Σκηνή του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος» και είχαμε βρεθεί με τον Μπουρούση και τον Πρίντεζη, που ήταν εκεί, οπότε γνώριζαν. Ήρθε ως μια συνέχεια κάπως και ήταν φοβερή εμπειρία. Νομίζω ότι μετά την Εθνική ομάδα ήταν η καλύτερη μπασκετική εμπειρία που είχα. Το να βρεθώ δίπλα σε τέτοιους παίκτες».

Όσο για το αν το event στο Σταύρος Νιάρχος έγινε αφορμή να μαθευτεί και να προβληθεί περισσότερο το μπάσκετ Κωφών και η ΕΟΑΚ: «Όταν βρέθηκα εκεί ήξεραν ήδη ποιοι ήμασταν. Δεν χρειαζόταν να τους το εξηγήσω. Δηλαδή ήξεραν ότι συμμετέχω στην Εθνική ομάδα Κωφών, ήξεραν την πορεία μας, ρωτούσαν πως πήγαμε στη Βραζιλία. Πως πήγαν οι διοργανώσεις. Κάποιοι ήξεραν για την 4η θέση και μου έδιναν συγχαρητήρια, ήταν και κάποια πιο μικρά παιδιά, που δεν ήξεραν, αλλά και κάποια παιδιά με πλησίαζαν ρωτούσαν για τους Ολυμπιακούς, ποια είναι η επόμενη διοργάνωση ήταν ενήμερα. Μας έμαθαν πλέον. Μας ξέρουν πια. Ξέρουν ποιοι είμαστε, που και πως παίζουμε, τι έχουμε καταφέρει και αυτό είναι μεγάλη υπόθεση. Πριν 5-6 χρόνια, αυτό δεν θα συνέβαινε ποτέ».

Σε αυτό έχουν συμβάλλει και οι μεγάλες επιτυχίες της Εθνικής ομάδας μπάσκετ γυναικών: «Σίγουρα οι επιτυχίες και σίγουρα οι προσπάθειες όλων. Δεν είναι μόνο οι επιτυχίες. Οι επιτυχίες γίνονται, αλλά θα πρέπει μετά να προβληθούν θα πρέπει μετά κάποιοι άνθρωποι να δουλέψουν πίσω από αυτό. Η προσπάθεια της Ομοσπονδίας σίγουρα βοηθά, να βγούμε προς τα έξω, να μας γνωρίσει ο κόσμος, νομίζω ότι όλοι μαζί σαν κοινότητα Κωφών, έχει γίνει μια πολύ μεγάλη προσπάθεια και αυτό τελικά έχει αποτέλεσμα. Και εμείς από την πλευρά μας ως αθλητές, προσπαθούμε με τις επιτυχίες μας και την προσπάθεια που κάνουμε να δίνουμε την πρέπουσα προβολή στην Ομοσπονδία».

 

Η συμμετοχή στο παγκόσμιο κύπελλο 3Χ3

Η Στεφανία Πατέρα μίλησε και για τη συμμετοχή της στο 3Χ3 στο Ισραήλ: «Επόμενη συμμετοχή μου στο 3Χ3, στο Ισραήλ είναι η πρώτη διοργάνωση παγκοσμίου κυπέλλου, που διοργανώνεται 7 με 11 Σεπτεμβρίου είναι η πρώτη συμμετοχή για όλους μας ουσιαστικά. Είμαστε πολύ χαρούμενοι που θα συμμετέχουμε θα είμαστε μαζί με την Αλέξια Σπίνου, τη Λία Σαρακατσάνη και την Ανθή Χαϊνά. Θα συμμετέχουν και οι άνδρες. Είναι κάτι καινούργιο για όλους μας και γενικά στο χώρο του μπάσκετ είναι κάτι που τα τελευταία χρόνια έχει εμφανισθεί. Κάτι τελείως διαφορετικό, αλλά πολύ ενδιαφέρον και είμαστε πολύ χαρούμενοι, που για ακόμη μια φορά  θα εκπροσωπήσουμε την Εθνική».

Αύριο η κλήρωση

Αύριο (25 Αυγούστου 2022), στο Ισραήλ, στις 19:00 (τοπική ώρα) θα πραγματοποιηθεί, η επίσημη κλήρωση για το Παγκόσμιο Κύπελλο DIBF 3×3 2022. Η κλήρωση θα μεταδοθεί σε live streaming εδώ: www.youtube.com/dibfofficial

 

Από το Γραφείο Τύπου της ΕΟΑΚ