Ο Αυθεντικός Μαραθώνιος της Αθήνας εφέτος «40αρίζει». Λίγα 24ωρα (Κυριακή 12/11) πριν τη διεξαγωγή του επετειακού Μαραθωνίου, η πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ. Σοφία Σακοράφα μίλησε στην ιστοσελίδα της ΕΟΑΚ, για την επίσημη συμμετοχή, ως ομάδα, των Κωφών και Βαρήκοων αθλητών και αθλητριών. Αναφέρθηκε στις επιτυχίες τους, αλλά και τη στήριξη στις δράσεις της ΕΟΑΚ, ενώ δεν απέκλεισε και τη συνεργασία των δύο Ομοσπονδιών σε κοινές δράσεις.

Ακόμη ένας Αυθεντικός Μαραθώνιος πρόκειται να διεξαχθεί στην Αθήνα. Αυτή τη χρονιά στην κορυφαία αυτή διοργάνωση μετέχουν και επίσημα Κωφοί αθλητές και αθλήτριες. Πόσο σημαντικό είναι αυτό για το ΣΕΓΑΣ;

«Με μεγάλη χαρά υποδεχόμαστε στο φετινό επετειακό αγώνα την ομάδα των Κωφών και Βαρήκοων αθλητών και αθλητριών. Τους ευχαριστούμε για τη συμμετοχή τους και, προκαταβολικά, για τη μεγάλη προσπάθεια που θα καταβάλουν για να καλύψουν τα 42.195 μέτρα του αγώνα. Η ομαδική, οργανωμένη προσπάθεια θα αποτελέσει έξτρα ενίσχυση για να ολοκληρώσουν με επιτυχία τον αγώνα τους και να γευτούν τα συναισθήματα που πλημμυρίζουν την ψυχή και τον νου όταν περνάς τη γραμμή του τερματισμού.
Ξέρετε, ο Αυθεντικός Μαραθώνιος της Αθήνας αποτελεί το κορυφαίο αθλητικό γεγονός της χώρας με συμμετοχή δεκάδων χιλιάδων αθλητών από όλον τον κόσμο. Στην ίδια αφετηρία στέκεται ο καλύτερος αθλητής του κόσμου με τον απλό δρομέα, τρέχουν στην ίδια διαδρομή, τερματίζουν στον ίδιο χώρο, το ιστορικό Παναθηναϊκό στάδιο. Αυτή η κοινή παρουσία της αθλητικής-δρομικής κοινότητας προσδίδει στον αγώνα μια μοναδικότητα».

 Οι κωφοί-βαρήκοοι αθλητές του στίβου κάνουν την προσπάθειά τους και έχουν πετύχει αρκετές επιτυχίες με αποκορύφωμα τους Ολυμπιακούς Αγώνες Κωφών, στη Βραζιλία. Προσθέτει κάτι αυτό στον ελληνικό στίβο;

«Μπορεί να υπηρετούμε το άθλημα από διαφορετικές ομοσπονδίες, όμως ο κλασικός αθλητισμός είναι ένας και αδιαίρετος· το ομορφότερο σπορ με τις πιο αρχαίες ρίζες. Παρακολουθούμε στενά τους κωφούς και βαρήκοους αθλητές και χαιρόμαστε με τις επιτυχίες τους στις διεθνείς διοργανώσεις, όπως τους Ολυμπιακούς Αγώνες Κωφών. Προσθέτουν αξία στον ελληνικό κλασικό αθλητισμό, διαφημίζουν το όνομα της χώρας μας και του αθλήματος σε όλα τα μήκη και πλάτη του πλανήτη».

 Η επίσημη πρώτη συμμετοχή κωφών-βαρηκόων, σε αγώνα δρόμου και μάλιστα μιας τόσο σημαντικής διοργάνωσης όπως ο Αυθεντικός Μαραθώνιος της Αθήνας, σκοπό έχει τη διάδοση του αθλητισμού των κωφών-βαρηκόων στην κοινωνία, αλλά και την εξεύρεση νέων αθλητών και αθλητριών στίβου. Είναι διατεθειμένος ο ΣΕΓΑΣ να βοηθήσει στον τομέα αυτό;

«Ο ΣΕΓΑΣ, όπως κάθε ομοσπονδία, επιδιώκει καθημερινά να μεγαλώνει τη δεξαμενή όσων ασχολούνται με το άθλημα, συνδράμοντας έτσι στη δημιουργία μιας υγειούς κοινωνίας, που θέτει τον αθλητισμό ψηλά στην ιεραρχία των αξιών της. Η διάδοση του αθλητισμού και των ιδεωδών του αποτελεί για εμάς προτεραιότητα και είμαστε ανοιχτοί σε κάθε είδους συνεργασία, πόσο μάλλον με την Ομοσπονδία Κωφών με την οποία υπηρετούμε το ίδιο άθλημα. Τα άξια και έμπειρα στελέχη μας, μπορούν μέσα από συντονισμένες συνέργειες με την EOAK, να ενισχύσουν το προφίλ του κλασικού αθλητισμού μέσω και του Αυθεντικού Μαραθωνίου και να διαδώσουν τις αξίες του σε ανθρώπους, που για οποιαδήποτε λόγο δεν είχαν μέχρι τώρα τη δυνατότητα ή τη διάθεση, για διάφορους λόγους, να αποτελέσουν κομμάτι του κόσμου μας».

 Από την αρχή η συγκεκριμένη διοίκηση του ΣΕΓΑΣ, έχει δείξει το πόσο ευαισθητοποιημένη είναι στους αθλητές και αθλήτριες στίβου με προβλήματα ακοής, με τη συνάντηση εκπροσώπων των δύο προεδρείων. Πιστεύετε ότι μελλοντικά μπορεί να υπάρξει μεγαλύτερη πρόοδος στη συνεργασία των δύο Ομοσπονδιών;

«Φυσικά. Οι πρώτες συναντήσεις μας έγιναν σε άριστο κλίμα και ήταν σαφής η διάθεση συνεργασίας. Από τα τέλη του 2022, με κοινή απόφασή μας, παρέχουμε τη δυνατότητα σε αθλητές με μερική ή ολική απώλεια ακοής, που είναι εγγεγραμμένοι στα σωματεία μας, να αποκτήσουν δελτίο και στα σωματεία της EOAK. Επεξεργαζόμαστε τρόπους και για κοινές δράσεις, που θα κάνουν πιο προσιτή και θελκτική την ενασχόληση των αθλητών με προβλήματα ακοής με τον κλασικό αθλητισμό».

 Το 1999 έγινε ευρωπαϊκό πρωτάθλημα στίβου κωφών στο στάδιο Καραϊσκάκη. Θα μπορούσαν να υπάρξουν κοινές δράσεις των δύο Ομοσπονδιών (πχ ανάληψη ενός ευρωπαϊκού πρωταθλήματος στίβου κωφών υπό την αιγίδα του ΣΕΓΑΣ) με στόχο κυρίως την ενημέρωση για τον αθλητισμό-πρωταθλητισμό των κωφών- βαρήκοων αθλητών και αθλητριών.

«Όπως σας είπα και νωρίτερα, υπάρχει διάθεση συνεργασίας. Όπως, ίσως γνωρίζετε, ο ΣΕΓΑΣ αντιμετωπίζει τεράστιο πρόβλημα με τους αγωνιστικούς χώρους. Ουσιαστικά δεν υπάρχουν, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, στάδια που πληρούν τις προϋποθέσεις των υπερκείμενων Αρχών για να φιλοξενήσουμε διεθνείς αγώνες σε ηπειρωτικό ή παγκόσμιο επίπεδο. Καταβάλουμε μεγάλες προσπάθειες, μέσω συνεχών επαφών με τη νέα αθλητική ηγεσία, για την ποιοτική αναβάθμιση των χώρων προπόνησης και τέλεσης αγώνων.
Πρόκειται για ένα τεράστιο θέμα που αγγίζει και την EOAK, την οποία θα θέλαμε να έχουμε στο πλευρό μας, να ενώσουμε τις φωνές μας, για να ακουστούμε πιο δυνατά. Εφόσον η προσπάθειά μας έχει αίσιο τέλος, θα μπορούσαμε ασφαλώς να προχωρήσουμε και σε κοινές δράσεις των δύο Ομοσπονδιών που θα βοηθήσουν στην ενημέρωση για τον αθλητισμό-πρωταθλητισμό των κωφών και βαρήκοων αθλητών και αθλητριών».

 

Από το Γραφείο Τύπου της ΕΟΑΚ