Με την 8η θέση επέστρεψε απόψε (Δευτέρα, 4/3) ο Νίκος Δεληγιάννης, από το Ερζερούμ, όπου διεξάγονται οι Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες Κωφών. Η πόλη της Τουρκίας αποδείχθηκε γούρικη, για τον Έλληνα σκακιστή, καθώς πέτυχε σημαντικές νίκες απέναντι σε μεγάλους αντιπάλους, στο αγώνισμα του Biltz ανδρών. Στην παρθενική του εμφάνιση στη διοργάνωση, ο Δεληγιάννης σε 11 παιχνίδια πέτυχε 6 νίκες, 2 ισοπαλίες και 3 ήττες.

Νίκησε σπουδαίους αντιπάλους, με αποκορύφωμα στον τελευταίο του αγώνα τον Grand Master (GM) Κροάτη, Ζλάτκο Κλάριτς. Αλλά επικράτησε και του Βίκτορ Μακσιμένκο, από το Καζαστάν (Νο 2 της διοργάνωσης).
Αναλυτικά τα αποτελέσματά του ανά γύρο: Νίκησε στον 1ο γύρο τον Βραζιλιάνο Αντόνιο Λεάντρο Σάουερ (με ματ σε 5 κινήσεις), στο 2ο γύρο ήρθε ισόπαλος με τον Κροάτη Τόνι Βούιτσιτς, στον 3ο γύρο νίκησε τον Ουκρανό Βαντίμ Μπιλιι και στη συνέχεια επιβλήθηκε δύο σκακιστών από το Καζακστάν τους Σαμαζάν Κετεμπέκοφ και Βίκτορ Μακσιμένκο. Νίκη και στον 6ο γύρο επί του Κροάτη διεθνή μαιτρ Μπράνκο Βουγιάκοβιτς.

 

Την πρώτη ήττα γνώρισε στον 7ο γύρο από τον Πολωνό Πάβελ Πιεκιέλνι και στη συνέχεια ηττήθηκε και από τον Γερμανό  Μοχαμέντ Γκαντίμι. Στον 9ο γύρο, πήρε ισοπαλία από τον Σέρβο Γιοβαν Παβίτσεβιτς, ενώ ηττήθηκε στο 10ο από τον επίσης Σέρβο Ντράγκαν Ζίβιτς. Έκλεισε τους αγώνες με την πολύ μεγάλη νίκη απέναντι στον Κροάτη Grand Master (GM) Ζλάτκο Κλάριτς, που τον έφερε τελικά στην 8η θέση.

Νίκος Δεληγιάννης: «Η συμμετοχή στους Ολυμπιακούς εξελίχθηκε για μένα σαν ταινία επιστημονικής φαντασίας»

Μετά την επιτυχία του στην Τουρκία και την επιστροφή του, ο Έλληνας σκακιστής μίλησε στην ιστοσελίδα της Ομοσπονδίας και τόνισε: «Η παρθενική μου συμμετοχή στους Ολυμπιακούς εξελίχθηκε σαν ταινία επιστημονικής φαντασίας, για μένα. Τόσο εξωαγωνιστικά όσο και εντός των 64 τετραγώνων. Γνώρισα απίστευτους ανθρώπους απ’ όλο τον κόσμο και η χημεία μας, ο διάλογος ήταν λες και γνωριζόμαστε από μικροί… Στο σκακιστικό κομμάτι, άρχισα από το Νο28 της αρχικής κατάταξης με βάση τη δυναμικότητα. Οπότε ρεαλιστικά δεν είχα πιθανότητες να διεκδικήσω το βάθρο. Παρ’ όλα αυτά  άρχισα με ένα σκορ 5,5/6 με πειστικές κάποιες από τις νίκες μου απέναντι στα Νο2, Νο3 και Νο7 των αγώνων, οι οποίοι είναι και διεθνείς μετρ. Μέχρι εκείνο το σημείο ήμουν 1ος στη κατάταξη. Ήξερα ότι ακόμα είναι αρχή και δεν έχει τελειώσει τίποτα ακόμα γιατί έτσι είναι το σκάκι… Δυστυχώς συνέχισα με το κακό 0,5/4 όπου και απομακρύνθηκα οριστικά από την 3αδα. Εκείνη τη στιγμή ήμουν 10ος στη κατάταξη, οπότε η τελευταία αγωνιστική ήταν παρτίδα καθαρά, για το γόητρο και να κλείσει «γλυκά» το τουρνουά. Είχα τη τύχη, να κληρωθώ με το Νο1 που είναι Grandmaster, και τον κέρδισα. Τελικά κατέκτησα την 8η θέση στον κόσμο και άνοδο 20 θέσεων από την αρχική μου κατάταξη. Αν μου έλεγε κάποιος ότι θα νικήσω τους τοπ 3 με σκορ 3/3 θα του έλεγα, το λιγότερο, ότι δεν είναι καλά. Οπότε μόνο στεναχωρημένος δε μπορώ να είμαι με αυτό».

Με τον τεχνικό διευθυντή σκακιού Philip Gardner

Όσο για τα επόμενα σχέδια του: «Για την επόμενη διοργάνωση, δεν έχω αποφασίσει 100%. Υπάρχει στον ορίζοντα το παγκόσμιο, που θα γίνει τον Ιούνιο στη Σερβία, και το πανευρωπαϊκό, τον Οκτώβρη στη Σεβίλλη. Μέχρι τότε συνεχίζω τους αγώνες μου εντός συνόρων τόσο ατομικά, όσο και με την ομάδα μου, το σκακιστικό Νέας Φιλαδέλφειας με την οποία προκριθήκαμε στην Α εθνική, που θα γίνει στα Τρίκαλα τον Ιούλιο».

 

Από το Γραφείο Τύπου της ΕΟΑΚ