Καθόλου ασήμαντη δεν ειναι η παρουσία του αθλητισμού των Κωφών και αυτό αποδεικνύεται από το αφιέρωμα που περιλαμβάνεται στο μηνιαίο ενημερωτικό φυλλάδιο της UEFA στο οποίο αναφέρεται η πολύ καλή και συγκεκριμένη δουλειά που γίνεται από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Αθλητισμού Κωφών.

Απο κάτω, μπορείτε να διαβάσετε αναλυτιά τα όσα αναγράφονται στο συγκεκριμένο δημοσίευμα:

“Η UEFA έχει δημιουργήσει συνεργασίες με διάφορους οργανισμούς ως μέρος του portfolio του για το Ποδόσφαιρο για Όλες τις Ικανότητες, όπου προωθεί την ένταξη των παικτών όλων των ικανοτήτων, καθώς και περιθωριοποιημένες ή αποκλεισμένες ομάδες. Η Ευρωπαϊκή Οργάνωση Αθλητισμού Κωφών (EDSO) είναι ένας τέτοιος εταίρος, και κάνει εξαιρετική δουλειά σε αυτόν τον τομέα.

Η EDSO είναι μια αθλητική διοργάνωση που ενδιαφέρεται για την κοινότητα των Κωφών στην Ευρώπη. Ιδρύθηκε το 1983 και εκτείνεται σε 27 διαφορετικά αθλήματα, με το ποδόσφαιρο και το ποδόσφαιρο σάλας  να είναι τα κύρια ομαδικά αθλήματα. “Το όγδοο  Ευρωπαϊκό μας Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου ανδρών και γυναικών θα διεξαχθεί στο Ανόβερο της Γερμανίας, τον Ιούνιο του 2015, και το τέταρτο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου σάλας θα πραγματοποιηθεί στη Βουλγαρία το Νοέμβριο του τρέχοντος έτους,” λέει ο διευθυντής ποδοσφαίρου της EDSO,  Andrew Scolding, ο οποίος εποπτεύει τόσο πρωταθλήματα και δράσεις με συμβουλευτικό ρόλο για την προώθηση  και των δύο σε 42 χώρες-μέλη του οργανισμού.

Υπάρχουν επίσης παγκόσμια πρωταθλήματα για το Ποδόσφαιρο Κωφών και το Ποδόσφαιρο Σάλας, καθώς και μια διοργάνωση ποδοσφαίρου στους Deaflympics – Ολυμπιακοί των Kωφών.

Ορισμένες χώρες έχουν τα δικά τους εγχώρια πρωταθλήματα, ενώ η EDSO υποστηρίζει, επίσης, μια ελίτ διασυλλογική  διοργάνωση για τις καλύτερες ευρωπαϊκές ομάδες – το Τσάμπιονς Λιγκ Κωφών.

Οι Τεχνικοί κανονισμοί της EDSO για το ποδόσφαιρο και ποδόσφαιρο σάλας ορίζουν ένα ελάχιστο επίπεδο της Κώφωσης.

Οι παίκτες μπορούν να παίξουν αν έχουν απώλεια ακοής τουλάχιστον 55 ντεσιμπέλ στο καλύτερο αυτί τους. Η επικοινωνία των περισσοτέρων είναι μέσω της Διεθνούς Νοηματικής, ενώ οι προπονητές εξηγούν  επίσης θέματα με τη χρήση πρακτικών ασκήσεων και την παροχή συμβουλών μέσω διερμηνέων της νοηματικής γλώσσας. Οι διαιτητές κυματίζουν μια μικρή σημαία για να υποδείξουν ότι σταματάνε τον αγώνα, με το ίδιο είδος της σημαίας να χρησιμοποιείται από τους βοηθούς διαιτητές.

Η EDSO έχει τη δική της επιτροπή ποδοσφαίρου. “Έχουμε  βίντεο συνεδριάσεις και ομιλίες στη Διεθνή Νοηματική, με τη βοήθεια του λογισμικού,” λέει ο Scolding. “Η τεχνολογία γίνεται όλο και καλύτερη και πιο επωφελής για τους Κωφούς. Το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο είναι μια άλλη επιλογή για την επικοινωνία, και οι άνθρωποι μεταφράζουν στη δική τους γλώσσα, χρησιμοποιώντας online εργαλεία μετάφρασης.”

Η οργάνωση είναι βαθύτατα προσηλωμένη στην προώθηση της φιλίας και της κοινωνικής ένταξης. “Το ποδόσφαιρο είναι μια παγκόσμια γλώσσα, ανεξάρτητα από την αναπηρία, την εθνικότητα, το φύλο ή τις θρησκευτικές διαφορές. Και με την κοινότητα των Κωφών, οι φιλίες είναι μεγάλη, επειδή υπερβαίνουν τα σύνορα και την πολιτική, “ λέει ο Scolding.

Πώς είναι η EDSO με τη χρήση των πόρων που παρέχονται από την UEFA; “Κυρίως για να βελτιώσει το επίπεδο των αγώνων, καθώς και για την πρόσληψη και την εξειδικευμένη προπόνηση για τους διαιτητές και προπονητές,” εξηγεί ο ίδιος. “Η EDSO συνεργάζεται επίσης με τους εθνικούς φορείς του ποδοσφαίρου για να βρει τρόπους να βοηθήσει τους Κωφούς παίκτες στις δικές τους χώρες. Η βοήθεια της UEFA είναι πολύ σημαντική, ιδιαίτερα όσον αφορά τις τεχνικές συμβουλές και τη λήψη πληροφοριών  σε ολόκληρο το κοινό . “

Το μέλλον είναι λαμπρό για την EDSO και τους αξιοθαύμαστους  παράγοντες και τους συμμετέχοντες. “Στόχος μας είναι να ενισχύσουμε την υγεία των παικτών και για να απολαύσουν την εμπειρία και τις ευκαιρίες που παρουσιάζονται από το ποδόσφαιρο,” εξηγεί ο Scolding. Και ποια θα ήταν η συμβουλή του σε ένα κωφό άτομο που ήθελε να αρχίσει αγώνα; “Να παίξετε ποδόσφαιρο, ανεξάρτητα από την Κώφωση που έχετε – και να το απολαύσετε. Είστε σε θέση να παίξετε ποδόσφαιρο όπως και οποιοσδήποτε άλλος, καθώς η Κώφωση σίγουρα θεωρείται ως μια «αόρατη» αναπηρία. Έτσι, όταν παίζετε ποδόσφαιρο ή ποδόσφαιρο σάλας, θα πρέπει να ψάχνετε για τους συμπαίκτες σας και  να χρησιμοποιήσετε τις ικανότητές σας στο καλύτερο των δυνατοτήτων σας. “