Μέσω τηλεδιάσκεψης συναντήθηκε σήμερα  εκπρόσωπος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Αθλητισμού Κωφών και Τεχνικός Σύμβουλος κύριος Διονύσης Γαζής, με τον Υφυπουργό Αθλητισμού κύριο Λευτέρη Αυγενάκη, τον Γενικό Γραμματέα Αθλητισμού κύριο Γιώργο Μαυρωτά, την Υγειονομική Επιστημονική Επιτροπή Αθλητισμού με τον επικεφαλής κύριο Σωτήρη Τσιόδρα. Δυστυχώς ο Πρόεδρος της ΕΟΑΚ κύριος Ιωσήφ Σταυρακάκης δεν κατέστη δυνατό να παρευρεθεί λόγω προβλήματος πρόσβασης (Διερμηνεία ΕΝΓ).

Σκοπός ήταν η ενημέρωση για τα μέτρα ασφαλείας και υγιεινής σε όλες τις αθλητικές εγκαταστάσεις.

Στην τηλεδιάσκεψη πήραν μέρος εκπρόσωποι των εξής φορέων:
* Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή
* Ελληνική Παραολυμπιακή Επιτροπή
* 48 Ομοσπονδίες, Ολυμπιακών αθλημάτων και μη
* Λίγκες ποδοσφαίρου, μπάσκετ και βόλεϊ
* Σύλλογος Ελλήνων Ολυμπιονικών
* Ένωση Συμμετεχόντων σε Ολυμπιακούς Αγώνες
* Σύλλογος Ελλήνων Παραολυμπιονικών
* Special Olympics
* Σύνδεσμοι αθλητών ομαδικών αθλημάτων
* Σύνδεσμοι προπονητών ομαδικών αθλημάτων
* Διοικήσεις των Εθνικών Αθλητικών Κέντρων ανά την επικράτεια
* ΔΕΑΒ

 

Στην τηλεδιάσκεψη με περισσότερους από 130 συμμετέχοντες το κύριο θέμα συζήτησης ήταν η προοδευτική, σταδιακή επανεκκίνηση της αθλητικής λειτουργίας. Με πολλά ερωτήματα από κάθε εμπλεκόμενο, η Υγειονομική Επιστημονική Επιτροπή Αθλητισμού ενημέρωσε για τις γενικές κατευθύνσεις τονίζοντας ότι τον σημαντικότερο ρόλο παίζει η «ατομική ευθύνη».

 

Την Δευτέρα 04 Μαΐου 2020, ανακοινώθηκε η ελεύθερη προπόνηση σε ανοιχτούς και μόνο αθλητικούς χώρους για ατομικά αθλήματα καθώς και για τους Πρωταθλητές που είτε ήδη έχουν προκριθεί είτε προετοιμάζονται για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκυο 2021.

Ομαδικά αθλήματα, προπονήσεις απαγορεύονται. Κάθε άσκηση σε κλειστό χώρο απαγορεύεται. Πρωταθλήματα μεταφέρονται για μετά τον Σεπτέμβριο του 2020, ανάλογα με την εικόνα που θα έχει η Ελλάδα στα κρούσματα και στην πορεία του κορωναϊού.

 

Όπως τονίστηκε από την Υγειονομική Επιστημονική  Επιτροπή Αθλητισμού και από τον ΓΓΑ, η κατάσταση απαιτεί ιδιαίτερους και προσεκτικούς χειρισμούς. Γι’ αυτό και η ενημέρωση θα είναι συνεχής, με τηλεδιασκέψεις σε καθημερινό πλάνο για να είναι όλοι σίγουροι για την ασφάλεια και την υγεία των αθλητών ανάλογα βέβαια και με την εξέλιξη της πορείας του κορωναϊού.

 

Ο κύριος Γαζής, αφού καλύφθηκαν τα θέματα σωστής τήρησης κανόνων υγιεινής, καθαριότητας, απολύμανσης, έθεσε και το θέμα του ατομικού δελτίου υγείας ερασιτέχνη αθλητή για την αλλαγή μορφής του.

 

Η Επιτροπή Ολυμπιακής Προετοιμασίας της ΕΟΕ ετοιμάζει σχετική λίστα όπου θα παραδοθεί στην ΓΓΑ για να ενημερωθούν οι αντίστοιχες αθλητικές εγκαταστάσεις. Ακόμη συμφωνήθηκε όλοι οι αθλητικοί φορείς να αποστείλουν άμεσα τις παρατηρήσεις, τις προτάσεις και τα τυχόν υγειονομικά πρωτόκολλα που εφαρμόζουν οι διεθνείς συνομοσπονδίες των αθλημάτων τους, προκειμένου οι ιδιαιτερότητες κάθε αθλήματος να ληφθούν υπόψιν στη διαμόρφωση των εγχώριων πρωτοκόλλων.

 

Η Ελληνική Ομοσπονδία Αθλητισμού Κωφών αναμένει από την ΓΓΑ επίσημη ανακοίνωση για υλοποίηση προγράμματος την Πέμπτη 30 Απριλίου 2020.