Το ελληνικό μπάσκετ συνεχίζει τις επιτυχίες του σε όλα τα επίπεδα. Πριν λίγες ημέρες ολοκληρώθηκε το  Eurocup μπάσκετ Κωφών ανδρών, που φιλοξενήθηκε στη Βαρσοβία, με τη συμμετοχή δύο ελληνικών ομάδων του Αθλητικού Συλλόγου Κωφών Κρήτης «Μίνωας» και του Αθλητικού Συλλόγου Κωφών-Βαρηκόων Νοτιοδυτικής Ελλάδος (ΑΣΚΒΝ/ΔΕ).

Μετά την παρουσία της Εθνικής ομάδας στους πρόσφατους Ολυμπιακούς Αγώνες Κωφών, στη Βραζιλία, δύο ομάδες στην τελική 8άδα, με τη μία να χάνει στις λεπτομέρειες το μετάλλιο μόνο καταξίωση μπορεί να σημαίνει για τις ομάδες της ΕΟΑΚ.

Δεκατέσσερις ομάδες συμμετείχαν στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Καλαθοσφαίρισης Κωφών Σωματείων, στη Βαρσοβία 2022 DIBF EuroCup – Warsaw με την ομάδα της Κρήτης να παίρνει τελικά την 4η θέση και να χάνει το βάθρο, ενώ η ομάδα από την Πάτρα, το «πάλεψε» αλλά τελικά έμεινε στην 8η θέση.

Με τον νεότερο, τον 1ο σκόρερ

Η ομάδα της Κρήτης είχε στη σύνθεσή της το νεότερο παίκτη της διοργάνωσης, τον 16άχρονο Έκτορα Μητσώνη, αλλά και τον πρώτο σκόρερ του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος τον Ραφαήλ Πεταλά, που σημείωσε συνολικά 153 πόντους και συμπεριλήφθηκε στην καλύτερη 5άδα του της διοργάνωσης.

Η πρόεδρος της ομάδας του Μίνωα Ασπασία Ξαξίρη εξέφρασε την ικανοποίηση και την περηφάνεια της για την κατάκτηση των στόχων του Συλλόγου: «Οι προσπάθειες χρόνων αρχίζουν και αποδίδουν καρπούς.

Οι παίκτες μας έδωσαν μάχη στους απαιτητικούς και υψηλού επιπέδου αγώνες και το κίνητρο για εξέλιξη και μεγαλύτερη προσπάθεια για την κατάκτηση ενός μεταλλίου βρίσκεται πάντα μπροστά μας».

Η πρόεδρος δεν ξέχασε να ευχαριστήσει τον προπονητή της ομάδας Γιώργο Γωνιωτάκη και τον φυσιοθεραπευτή Γιάννη Νηστικάκη, για την προσφορά τους στην ομάδα.

Ο προπονητής της ομάδας Γιώργος Γωνιωτάκης δήλωσε ενθουσιασμένος για την κατάκτηση ενός μεγάλου στόχου, αλλά και τις πολύ καλές εντυπώσεις που άφησε η ομάδα στο σύνολο της, ιδιαίτερα για το ήθος, την ενότητα και την υποδειγματική παρουσία: «Ο σύλλογος έγινε γνωστός σε όλη την Ευρώπη και αυτή είναι άλλη μια χρυσή ευκαιρία ώστε να ενημερωθεί και ο κόσμος της Κρήτης για το έργο του Μίνωα. Θα πρέπει να γνωρίσει το μπάσκετ κωφών, να το αγκαλιάσει και να το αγαπήσει! Χρειαζόμαστε τη στήριξη όλων των τοπικών παραγόντων ώστε να κατορθώσουμε να ανεβαίνουμε ολοένα και πιο ψηλά!»

Η σύνθεση της ομάδας που τερμάτισε στην 4η θέση του Eurocup είναι: Γιάννης Ερηνάκης (Α), Ραφαήλ Πεταλάς, Γιώργος Μπαντέκας, Δαμιανός Κωνσταντάρας, Ελισσαίος Κοσκινάς, Βασίλης Νιδέλτσος, Έκτορας Μητσώνης, Βαγγέλης Ντερτιλής, Παναγιώτης-Χρήστος Νταούτης, Γιώργος Τσαγκαρούλης, Λάμπρος-Σωτήρης Ματσίκας, Παναγιώτης Ντικούδης.

Στην «8άδα» ο ΑΣΚΒΝ/ΔΕ

Αν κάποια ομάδα έκανε την ολική επαναφορά αυτή είναι η ομάδα του Αθλητικού Συλλόγου Κωφών-Βαρηκόων Νοτιοδυτικής Ελλάδος.

Όπως τόνισε ο πρόεδρος και παίκτης της ομάδας Χρήστος Τασούλης: «Μετά από 10 χρόνια που δεν μετείχε η ομάδα στο Eurocup, για  διάφορους λόγους οικονομικούς κ.ά. καταφέραμε αξιοπρεπή αποτελέσματα, πετυχαίνοντας 2 νίκες σε ισάριθμους αγώνες και περάσαμε στους «8» ως πρώτοι στον όμιλο (σ.σ. τη Βαρέζε 62-51 και τη διοργανώτρια πολωνική Λοτζ, 43-70). Κληθήκαμε όμως την ίδια ημέρα και μετά από 4 ώρες να δώσουμε και δεύτερο αγώνα, αντιμετωπίζοντας μια ομάδα ξεκούραστη. Δεν χρειάζονται  δικαιολογίες  παλέψαμε με αξιοπρέπεια όλους τους αγώνες. Γενικά ως πρόεδρος και παίκτης της ομάδας με συμμετοχή σε 2 τελικούς σε 3 Eurocup είμαι υπερήφανος.

Θέλω να συγχαρώ και το προπονητικό δίδυμο της ομάδας τους Γιάννη Παπαδόπουλο και Διονύση Γαζή, αλλά και τους συμπαίκτες μου που έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους. Ήταν μια ευκαιρία να δείξουμε την αγωνιστική μας κατάσταση ενόψει του παγκόσμιου πρωταθλήματος. που γίνεται στην Κρήτη. Επίσης θέλω να συγχαρώ την ομάδα του Μίνωα για την 4η θέση, της αξίζουν πολλά μπράβο!»

 

Από το Γραφείο Τύπου της ΕΟΑΚ