Η πρόσφατη συνάντηση του Υφυπουργού Αθλητισμού με τους εκπροσώπου των Ομοσπονδιών έβγαλε μια δυσάρεστη είδηση. Το “χουβαρνταλίδικο” κόψιμο των επιχορηγήσεων, που κρατάνε ζωντανές τις Ομοσπονδίες. Η Ελληνική Ομοσπονδία Αθλητισμού Κωφών, δεν έμεινε με σταυρωμένα τα χέρια και προχώρησε στην ακόλουθη ανακοίνωση::

Προς πάντα ενδιαφερόμενο

Με μεγάλη μας λύπη, ενημερωθήκαμε για τις περικοπές των κρατικών επιχορηγήσεων προς τις Ελληνικές Ομοσπονδίες, με ο,τι μπορεί αυτό να συνεπάγεται. Μάλλον αγνοείτε τους κινδύνους μια τέτοιες ενέργειας. Δεν απορούμε πλέον για την κατρακύλα αυτής της χώρας, όταν έχει χαθεί κάθε ίχνος ευαισθησίας.

Διαβάσαμε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, τη τοποθέτηση του κυρίου Ανδριανού, ο οποίος μέσα σε 927 λέξεις, δεν αναφέρθηκε ΟΥΤΕ ΜΙΑ ΦΟΡΑ, έστω μια λέξη, δυο κουβέντες που να εκφράζουν μια κατανόηση ή έστω και συμπάθεια, για τις συνέπειες αυτή της ενέργειας και πόσο μπορεί  να βλάψει τον αθλητισμό των ΑμΕΑ.

Μας προκαλεί έκπληξη ότι το ύψος της επιχορήγησης ανέρχεται στις 100.000 ευρώ, από 200.000 που είχε αρχικώς ανακοινωθεί το προηγούμενο έτος, το οποίο μάλιστα είχε εγκριθεί!  

Αφού προσγειωθήκαμε ανώμαλα και βάλαμε τις σκέψεις μας σε τάξη, δίνοντας το βήμα τη λογική,  αρχίσαμε πλέον να πιστεύουμε ότι μας θεωρείτε ανθρώπους κατώτερου επιπέδου. Ίσως και Θεού, αν πιστεύετε δηλαδή σε κάποιον! Στη τοποθέτησή σας κύριε Ανδριανέ,  γίνεται λόγος για «(…) διαθέσιμοι πόροι να  κατανέμονται με δικαιοσύνη και διαφάνεια».  Άντε και διαφάνεια βλέπουμε (μέχρι εκεί που φτάνει το βλέμμα μας δηλαδή!).  Δώστε μας και τον ορισμό της δικαιοσύνης σας όμως, για  να ξέρουμε με τι έχουμε  να κάνουμε. Και εξηγούμαστε!

Η Ελληνική Ομοσπονδία Αθλητισμού Κωφών, έχει υπό τη σκέπη της 10 διαφορετικά αθλήματα Κωφών και έχει να λαμβάνειν το ποσό των 100.000 ευρώ. Άλλη Ομοσπονδία ΑμΕΑ, η οποία έχει υπό τη σκέπη της 1 μόνον αγώνισμα, επιχορηγείται με 90.000 ευρώ (!!).

Το ποσό το οποίο θα λάβει η Ομοσπονδία σαν επιχορήγηση (100.000 ευρώ), ίσα που φτάνει για τις ανάγκες επιβίωσή μας. Μισθοδοσία, διοργανώσεις πρωταθλημάτων, εισφορές και έκτακτες αμοιβές, συμπληρώνουν ένα ποσό, που μπροστά στις 100.000, προκαλεί κατάθλιψη. Ούτε καν θλίψη! ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ!

Δυστυχώς, κάπου εδώ, σταματά η ανάπτυξη. Σταματά η πρόοδος. Σταματά το χαμόγελο στα χείλη 100αδων Κωφών αθλητών, οι οποίοι έδιναν το παράδειγμα της ευγενούς άμιλλας αλλά και το πόσα μπορεί να καταφέρει η δύναμη της ψυχής, με πρόσφατο παράδειγμα, τον Αλέξανδρο Παπαδάτο, αθλητή μας, ο οποίος κατέκτησε το ασημένιο μετάλλιο στην Ελληνορωμαϊκή πάλη, στην Ολυμπιάδα Κωφών το περασμένο καλοκαίρι.

Και ευκαιρίας δοθείσης, μιλώντας για Ολυμπιάδα Κωφών, δε θα μπούμε ΚΑΝ στη διαδικασία συζήτησης, για το πόσο «ετσιθελικά» απορρίψατε την ίδια μας τη κληρονομιά! Ματαιώσατε την Ολυμπιάδα Κωφών της Αθήνας, που με τόση όρεξη και καμάρι ήμασταν έτοιμοι να διοργανώσουμε! Κι όμως, δε το βάλαμε κάτω! Σκύψαμε μεν το κεφάλι, αλλά όχι υποτακτικά. Αλλά για να δουλέψουμε. Να πάμε στην Ολυμπιάδα και να δώσουμε το παν για να φέρουμε διακρίσεις. Για μας. Όχι τους Κωφούς! ΟΛΟΥΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΕΣ!

Ποτέ δεν στηριχτήκαμε στους χορηγούς για να επιβιώσουμε. Εν αντιθέσει με άλλες Ομοσπονδίες. Αλλά στην Ελλάδα του «ο θάνατός σου, η ζωή μου», φυσικά δε θα περιμέναμε από κανέναν να αρνηθεί επιχορήγηση από τη στιγμή που παίρνει σημαντικά ποσά από χορηγούς.

Κατανοούμε απόλυτα πως αυτή τη κρίσιμη περίοδο για την χώρα, το κράτος αναγκάζεται να προβεί σε περικοπές στην υγεία, τη παιδεία, τον αθλητισμό. Αλλά σκεφτείτε κύριε Ανδριανέ, πως ο αθλητισμός των ΑμΕΑ, περιλαμβάνει ΟΛΑ τα παραπάνω. Μη γυρίζετε τη πλάτη.

ΣΑΣ ΚΑΛΟΥΜΕ, να ξανασκεφτείτε σοβαρά αυτή σας την απόφαση! Ξέρουμε ότι μπορείτε να πάρετε μια σοφότερη απόφαση! Πριν είναι αργά για όλους μας.”