Στο πλαίσιο της Ελληνικής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης πραγματοποιήθηκε τη Πέμπτη 20 Μαρτίου 2014, από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού σεμινάριο με θέμα: «Βία στον αθλητισμό, οφειλόμενη στη διάκριση των φύλων: προστασία ανηλίκων», όπου το παρών έδωσε και ο πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Αθλητισμού Κωφών, Ιωάννης Στουφής.

Μετά τη λήξη του σεμιναρίου, ο κύριος Στουφής δήλωσε:

“Η χθεσινή ημερίδα στο Μέγαρο του Ζαππείου είχε αρκετό ενδιαφέρον, με Έλληνες και Ευρωπαίους ομιλητές να αναφέρονται στα προβλήματα που προκαλεί η βία στον αθλητισμό. Εντυπωσιάστηκα ιδιαίτερα με τη μελέτη και τα συμπεράσματα αυτής να αναφέρουν ότι αυξήθηκαν τα φαινόμενα σεξουαλικής κακοποίησης μεταξύ αθλητών και προπονητών, παραγόντων, κλπ. Στα περιθώριο της παρουσίας μου στην ημερίδα αυτή, μίλησα με την Γενική Γραμματέα Αθλητισμού, κυρία Γιαννακίδου αλλά και την αθλητική δημοσιογράφο του MEGA, κυρία Ζέτα Θεοδωρακοπούλου, η οποία μάλιστα συντόνισε την ημερίδα και τις ενημέρωσα, ότι εμείς οι κωφοί, έχουμε την ανάγκη να πληροφορηθούμε περισσότερο  γι αυτά τα φαινόμενα βίας, ώστε να μπορέσουμε να συμβάλλουμε στη πρόληψη αυτών των φαινομένων. Οι δύο κυρίες, δέχτηκαν με χαρά αυτή μου την πρόταση, με την κυρία Γιαννακίδου να υπόσχετε πως η Γ.Γ.Α σε συνεργασία με την Ε.Ο.Α.Κ θα διοργανώσει ανάλογη ημερίδα!”

 

Στην έναρξη του σεμιναρίου απηύθυνε χαιρετισμό ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Γιάννης Ανδριανός τονίζοντας μεταξύ άλλων:

«Η βία οφειλόμενη στο φύλο αφορά την κατοχύρωση της ισότητας σε όλους τους τομείς του δημόσιου βίου και απαιτεί τη διαρκή προσπάθεια σε κάθε επίπεδο λήψης αποφάσεων και εφαρμογής πολιτικής, ακόμη και για την αλλαγή κατεστημένων πολιτικών. Αυτό προφανώς ισχύει και στο πεδίο του αθλητισμού ερασιτεχνικού, σχολικού, αγωνιστικού και επαγγελματικού που δικαίως καταλαμβάνει υψηλή θέση μεταξύ των συλλογικών μας προτεραιοτήτων. Ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά την προστασία των ανηλίκων, η δέσμευσή μας δεν μπορεί παρά να είναι αταλάντευτη»

Από την πλευρά της η Γενική Γραμματέας Αθλητισμού, Κυριακή Γιαννακίδου είπε:

«Η ισότητα των φύλων στον αθλητισμό είναι ένα θέμα που απασχολεί το διεθνές ολυμπιακό κίνημα εδώ και πολλά χρόνια. Με τη δράση αυτή φιλοδοξούμε να ενισχύσουμε την προσπάθεια που καταβάλλει η Ευρωπαϊκή Ένωση, για την επίτευξη των στρατηγικών στόχων της που έχουν τεθεί για την ισότητα των φύλων ως το 2020. Η δράση αυτή επίσης στοχεύεις την περιστολή των φαινομένων βίας που βασίζονται στο φύλο και συμβαίνουν εντός του αθλητικού περιβάλλοντος με προτεραιότητα στην προστασία των ανηλίκων»

.

Η κ. Έλενα Ράπτη, βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης, μέλος της Ελληνικής Αντιπροσωπείας στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης, μέλος του Δικτύου Κοινοβουλευτικών για τον τερματισμό της σεξουαλικής κακοποίησης των παιδιών και συντονίστρια της εκστρατείας «Ένα στα πέντε» του Συμβουλίου της Ευρώπης στην Ελλάδα, αναφέρθηκε στην «πρόληψη της παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης» λέγοντας χαρακτηριστικά:

«Ένα στα πέντε παιδιά περίπου πέφτουν θύματα σεξουαλικής κακοποίησης. Πρέπει τα παιδιά να μάθουν να λένε όχι σε καταστάσεις ανάρμοστης συμπεριφοράς. Να διδαχτούν από τους γονείς το καλό και το κακό άγγιγμα, να μάθουν δηλαδή ότι τα απόκρυφα σημεία δεν αγγίζονται. Σε αυτή την κατεύθυνση οι γονείς θα πρέπει να είναι προσεχτικοί και ανεχτικοί σε όσα τους λένε τα παιδιά τους, ώστε αυτά να μάθουν να τους εμπιστεύονται»

Ο κ. Μανώλης Σφακιανάκης, αναπληρωτής Διευθυντής δίωξης ηλεκτρονικού εγκλήματος μίλησε για τις «διαδικτυακές συμπεριφορές ανηλίκων υψηλού κινδύνου» σημειώνοντας:

«Ο διαδικτυακός εκφοβισμός είναι φαινόμενο της εποχής και ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα της δεκαετίας. Σήμερα όλη η απειλή και ειδικά στους νέους ανθρώπους ακόμα και στους αθλητές περνάει μέσα από το διαδίκτυο. Τυχαίνει να είμαι ένας άνθρωπος που με αυτό το κομμάτι έχω ασχοληθεί 20 χρόνια και έχω δει πολλά. Έχω όμως να σας πω ότι η ελληνική αστυνομία είναι πρωτοπόρος στο κομμάτι της δίωξης και του cyberbullying. Η υπηρεσία μας απασχολεί επιστήμονες που τους έχουμε προσλάβει ειδικά   γι’ αυτό τον τομέα. Μέσα από την πολιτική που εφαρμόζουμε δεν πηγαίνουμε τους νέους ανθρώπους στα  δικαστήρια, καθώς τις έκνομες συμπεριφορές τις αντιμετωπίζουμε με στρατηγική και την πρόληψη. Το μεγαλύτερος μέρος αυτού του είδους της εγκληματικότητας μπορεί να κατευναστεί με την πρόληψη».